ALCATOR: nevím, proč si základní příjem spojuješ s nevzdělaností. Nemyslím si, že dnešní stereotypní profese vedou nutně k jakémukoliv rozvoji osobnosti a taky nevím, proč myslíš, že bude lidi demotivovat a všichni ho prochlastají a nepoužijí např. na placení nájmu v atraktivnější lokalitě, než by si mohli dovolit bez toho, apod.
Je to nějaká projekce, "podle sebe soudím tebe".
Na druhou stranu, hodně mě pobavila zmínka nějakého editora Lupy či koho, že "AI bude ve firmách vykonávat neužitečné činnosti". Pokud jsou ty činnosti "neužitečné", proč je prostě nezrušíme úplně? :-) Určitá část využití jazykových modelů asi smysl dává a je poměrně deterministická: pokud AI umí například zestručnit text při zachování jeho podstatného smyslu (a tohle si myslím, že umí), tak se to příliš neliší od snížení rozlišení fotografií v nějakém grafickém editoru, což používáme běžně delá léta a společnost se kvůli tomu nijak nezbořila.
Nicméně, mladí ze Západu (bavil jsem se tedy jen s jedním vzorkem, je až děsivé, jak jsem zestárl a jsem od mladých izolovaný) přiznávají, že používali AI např. pro psaní esejů do školy, pokud šlo o humanitní obory. Tady si fakt nejsem jistý, co si o tom myslet, protože zrovna u těhle oborů bych čekal, že budou vzdorovat, ale oni to často jdou studovat lidé, co na rozdíl od technicky zaměřených moc nevědí, co se sebou a nejsou nutně nějak extra kreativní.