• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk
    PER2
    PER2 --- ---
    KOUDY: LEŽ

KOUDY
    KOUDY --- ---
    Tesla hlavne Lidar avoidla v dobe, kdy stal asi 15x vic nez ted a ta technologie byla v plenkach a ted uz je samozrejme tezky dostat do 5-10 let starejch aut ktery davno jezdej na silnici nejakej novej radar.
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    PES: Jeste jsem kdysi nekde videl zduvodneni Tesly, proc pouzivat jenom kamery, ze kdyz mas vic senzoru, tak je problem to vyhodnotit, kdyz kazdy posila jina data. Coz se z principu bude dit dost casto. Takze kdyz zahodi vse krome kamer, tak to bude kus jednodussi. Plus to vyzaduje slozitejsi kalibraci, aby ta data mohla vubec jit rozumne propojit (*). Je mozne, ze jim to vyslo, ze se jim AI stejne sama nauci spolehat jen na kamery a krome nejake te obcasne havarie ve tme/protisvetle/mokru to funguje dostatecne spolehlive, tak proc si nezjednodussit slozity problem a jeste navic usetrit.

Plus tam asi bude jeste jeden duvod: neustale tvrdi, ze jejich hlavni vyhoda je to obrovske mnozstvi dat, ktere jejich auta uz nasbirala a ktere muzou pouzivat pro uceni a simulaci. To podle me plati hlavne pro kamery.

* https://www.forbes.com/sites/bradtempleton/2022/10/31/former-head-of-tesla-ai-explains-why-theyve-removed-sensors-others-differ/
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    PER2: Napadlo mě neslo by tím létajícím autem letět rovnou na Mars?
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    SMI: elmo byl nacistickej fetak urcite mnohem driv, nez se to zacalo obecne vedet, takze je to vrchol trapnosti mit tu samolepku s tim ...before he went crazy...
    chtel sem nakou prudnou do elona, ale zadnou vtipnou sem nenasel... navic uz 2019 bylo jasny, ze je magor
    samolepek mam na aute hodne a drzim nejakej standart, takze holt neprosly vyberem ))
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    PER2: no jsem rad, ze ten radar jeste mam ;)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Sam Scamman :))

PER2
    PER2 --- ---
    SMI
    SMI --- ---
    TRANCEWARP: tak to gratulki. a mas na tom tu nalepku "koupil jsem to predtim, nez se stal z melouna nacisticky fetak" nebo?
    PER2
    PER2 --- ---
    TRANCEWARP: hele mne je vcelku jedno kde je a kde neni ... point diskuse byl forward facing radar pro autopilota, kterej oficialne podle tesly v novejch modelech neni od roku 2022, protoze tesla vision uber alles
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    PER2: ve trojkach ale neni

The cabin radar (officially called “Occupant Detection Radar”) is a new Tesla feature that started appearing in late 2023 and 2024, but only in some Model S, Model X, and possibly newer Model Y builds — not yet in the Model 3 line.
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    PER2: v sedadlech jsou cidla
    vim to, protoze to moje nefunguje
    PER2
    PER2 --- ---
    DZODZO: let me help you

DZODZO
    DZODZO --- ---
    ultrazvukovy senzor ale nie je radar
    PER2
    PER2 --- ---
    DZODZO: by si kuci meli updatovat ofiko stranky (radar urcite maji uvnitr kabiny na cekovani obsazenosti sedacek)

DZODZO
    DZODZO --- ---
    E2E4: lidar tiez nefunguje v hmle a silnom dazdi, tesly s a x s hw4 radar maju, u 3 a y neni kvoli cost cutting, ale mozno ho tam vratia jak budu dvihat cenu aut
    PER2
    PER2 --- ---
    plovouci cybertruck, plne autonomni samoriditelna auta, letajici roadster2, uplne se tesim, co prinese budoucnost dal.... genius!
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PES: tak on argumentoval že když bude vidění dobré, radary jen přidaji šum a taky že se tim to zpracování obrazu naučí čistě, bez "zkratky" s lidarem.. a tím pádem bude mít nejlepší zpracování obrazu na světe i pro roboty..

no jaksi, kdy končí víra ve vlastní vizi, u Elona asi nikdy?

přitom samotný obraz má zjevný problém - tma a objekty v dálce, mlha, hustý déšť, oslnění sluncem.. to že lidi nějak řídí jen podle zraku i ve špatných podmínkách znamená že v těch špatných podmínkách víc bourají..
    PES
    PES --- ---
    E2E4: tuhle obscesi EM také nechápu, čím více a přesnějších informací (dokonce ve 3D) o okolí autonomní vozidlo má, tím lépe se může rozhodovat, no ne?
    Spoléhat čistě na kamery, tedy vizuální vjem, které lze snadno zmást a podléhají vlivům prostředí obdobně jako lidé (a jejich zrak), to je snad nějaký fetiš v prošlapávání slepých uliček...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam