E2E4: Sabine rozebírá přesně ty argumenty, proč je to těžké, s tím, že nejvážnějším argumentem je skutečně ta radiace:
Big Tech Wants To Build Data Centers In Space: Does This Make Sense?https://www.youtube.com/watch?v=t8x09q1MjcMJako člověk, co se kolem Internetu motá v podstatě brzy už 30 let musím konstatovat, že to, že někam něco vystřelíš, se zdá minimálně řešením problému, jak to zabezpečit, aby ti to fyzicky neukradli, nevypli, abys neplatil nájem, energie.. všechno je to v podstatě zahrnuté v tom počátečním nákladu na výrobu a start a pak ti prostě nechoděj účty. A protože já v oboru doopravdy podnikal, nebo dá se říct ještě podnikám, tak to, že ti choděj účty, je opravdu závažnej problém jakýkoliv kapitalismu a jestli kapitalismus zničí sám sebe v singularitě, kdy dosáhne toho, že bude moc posílat účty dolů na zem, ale jemu žádný účty chodit nebudou, tak je to ... zajímavý. Jako svým způsobem, mohli bychom korporace takhle odlákat, aby odešly ze Země úplně pryč a nechali nás na pokoj. Představ si AI telemarketing, který si bude přímo navzájem telefonovat mezi těmi datacentry a snažit se navzájem si prodat nějaký scam a nás na Zemi by se to vůbec netýkalo!
Co mi zaujalo je, že o tom mluvěj fakticky všechny velký firmy, nejen Elon. A zrovna bitrate ohlašujou skutečně velkorysou... Současně ale LEO na tohle není úplně vhodná dráha (i když můžou to dát na tu sun-synchronní dráhu, to je příhodně skloněná polární, no...) a ve větší vzdálenosti od Země je zase problém ta radiace. Největší blbost je ale AI jako takové.
Pokud jde o normální, non-AI aplikace, tak ale samozřejmě, pokud máš síť Starlinku, tak je lákavé přes ni připojit i jiné zdroje trafficu, než pozemní. Já jako první aplikaci očekávám CDN ve Starlinku. Tam ta radiace velký problém není, a najít nějaký cacheovaný content přímo onboard, na palubě satelitu, může být prostě levnější, než si ten obsah vyžádat ze Země. Prostě to máš jako s každý velkým providerem, který hostuje Google cache a nějakou CDN Facebooku: v každým Starlinku budou taky, protože to dělá asi 50% provozu a protože nakonec všichni se ten samej den dívaj na stejný blbý virální videa a prostě cacheovat se to vyplatí úplně všude, kde něco agreguješ. Ale to už jsem tady psal.
Jako ale to, že to není úplnej nesmysl neznamená, že to je nějak škálovatelný a má to smysl na něco jinýho, než speciální aplikace (už jsem zmiňoval SETI - dopravovat ta data na Zemi ke zpracování může být pracné a může se nakonec ukázat jednodušší je zpracovávat přímo v kosmu - příklad: různí nástupci JWST apod. prostě většina dat je nudných a zrovna na zpracování obřích objemů naměřených vědeckých hodnot mi machine learning nepřipadá takový etický problém, jako LLM...). Otázka ale, jak velká je reálná poptávka po hledání mimozemšťanů, že jo. Reálně bude nejspíš Elon chránit konstelaci Starlinků proti kolizím s jinými Starlinky pomocí nějakého velínu přímo v kosmu... protože když stejně je tvůj hlavní business komunikovat s těmi satelity, tak že jo... proč to řídit ze země, když to co řídíš, stejně létá v kosmu?