• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    ALMAD: Ja nevim. Ja jsem v tomhle realista. Verim ze elektricky auta jsou budoucnost. Mobil nebo ja nevim. Zehlicku ci kavovar taky nemas na naftu nebo uhli, ale zaroven se tezky kovy do baterek tezej v africe ci cine, cina ma skoro celou tu dodavatelskou vertikalu pod palcem, takze autem setris planetu, ale dily se vyrabej na triceti ruznejch mistech odkud se svezou do tovarny a pak moje auto putuje na lodi ktera za tu cestu znici vic ovzdusi nez auta v Praze za deset let, takze elektricka budoucnost za me cajk, ale ta obet tam proste je. Solarni panely taky, AI taky..Nic neni bez obeti a bez nejakejch vedlejsich veci ktery nejsou uplne legit. Velci techbros z valley jako je Musk nebo Pichai ci Nadella nam proste chtej ted dvacet let tlacit AI, ale zaroven resej ze pro trenovani bude potreba 30x vetsi vykon a 50x vic energie a uplne to nejspis nepujde smerem, ze kazdy datacentrum bude mit svy SMRko ktery bude cekat pet let na povoleni apod..tak si vymysleli vesmir, kde je zima, takze grafarny se budou chladit a zaroven solarni plachta zaridi energii pro vykon. Zaroven je tam ale 50 jinejch prekazek jako jak to tam dopravit, kdo to tam bude servisovat, jak se ty grafarny budou menit za novejsi modely, jak se bude ten vypocetni vykon dostavat na zem, jaka tam bude ztratovost..etc..ale jsou to techbros. Nejak se zabavit musej a ostatne jsou to oni, jejichz produkty kazdej den cely lidstvo pouziva a oni ho svejma invencema posouvaj dopredu, takze bych tak nejak logicky cekal, ze na veskery tyhle napady maj ruzny tymy chytrejch panu z MIT, kteri by si tady vsechny z klubu argumentacne namazali na chleba, takze ja doporucim investovat pristi rok do SpaceX a vklidu se vezt na vlne a uzivat si shoiw.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    KOUDY: S tim souhlasim, ale vidim rozdíl mezi lidma co se tu oběť rozhodnou dobrovolně podstoupit, a mezi lidma co jsou bez jejich souhlasu obětování, protože jiní lidé chtějí svůj pokrok.

To je to kde si vážim Muska BTW, protože on v těch továrnách je atd., a dekádu zpátky bych mu i věřil že se na tu oběžnou dráhu pustí (teď jsem jenom zvědavej jestli se to stane, protože IMHO už moc dlouho poslouchá ty lidi co mu řikaj že je nejdůležitější člověk na světě). Ale dělá věci co chce vylepšit s lidma co s nim chtěj dělat a používaj je lidi co si je chtěj kupovat.

Ale u "ooups možná budem ničit amosféru ale je nám to jedno" se to láme, podobně jako u "PFAS jsou užitečný ale možná toho v přírodě akumulujem poněkud moc" nebo "když se množství plastu v mozku dá měřit v procentech, možná to přeháníme".

A můj problém je, že většině těch kapitánů průmyslu (a hlavně jejich fanoušků) neni jako Musk, ale jako Anderseen. Tzn. napíšou Time To Build, ale jsou to nejznámější NIMBY v širokym dalekym okolí (což je v Kalifornii výkon samo o sobě) a jsou toho názoru, že ty lidi co na tyhle věci doplatěj a nebo umřou jsou ty jiný lidi, protože oni maj dostatek peněz a moci aby se s těma dopadama vypořádali o dost líp.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: Vystřelit všechny Elonovy hajlující roboty na nízkou oběžnou dráhu a nechat je tam uklízet by skutečně mohlo být _jisté_ řešení, hmm....
    PER2
    PER2 --- ---
    PES: a behem te doby porostou akcie spacex na burze :D musk zacne slibovat roboty, kteri vycisti orbitu od jeho smeti a zachrani lidstvo a potom teda budeme moc vyrazit na ten mars, protoze milion lidi do par let vy woke levicaci
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: Na nižší dráze se to samovyčistí a hlavně, dokud odděláš jen sem tam jednu konkrétní družici, tak ta celková škoda bude pořád nižší, než nějakej EMP (ony se čas od času stejně srážej i samy... třeba se starými horními stupni raket, apod

Taky tím, že to má komerční využití, máš pak dispozici plausible denial, že si to udělal úmyslně... Starlinky přece nějak manévrujou furt, kdo by se v tom vyznal...

Ach jo... to se nám ti superhrdinové mění v superpadouchy skoro před očima, to je hrozný... když ona už to asi byla nuda a prodávanost comicsu klesala...
    PES
    PES --- ---
    Akorát trochu problém s Keslerovým syndromem...
    ...byť LEO má samočistící schopnosti, ale i tak by to trvalo roky, než by ten bordel postupně shořel v atmosféře.
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: :-)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: no právě. Tohle se dá fine-tunint, aby si sundal jen konkrétní družice, a ne všechny najednou. Každý satelitní swarm se schopností manévrování (bez které ale nemůžou fungovat) je automaticky i nezničitelná antisatelitní zbraň.. pro toho, kdo nad tím rojem zrovna má kontrolu (oh wait..)

Tihle byrokrati jednoho jednom otravují, oni by klidně zakázali vyzbrojování jednotlivců soukromými antisatelitními roji, co přijde pak... zakážkou nám i atomovky?
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: existuje jedna jistá antisatelitní zbraň - EMP pulz na orbitě - akorát to vezme prakticky skoro všechny satelity na dané polovině Země...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: no on Starlink je snadno weaponizovatlnej více, než jedním způsobem: nejen navádění dronů apod... ale místo vyhýbání se ty satelity můžou velmi snadno začít i úmyslně trefovat :-) Prakticky vzhledem k množství sklonů a výšek oběžných drah nejde udělat nic jako univerzální antisatelitní zbraň, číhající v kosmu... leda, že by to byl roj tisíců satelitů, zamaskovaných jako komerční telco projekt :-))

Celej Elon mi přijde jen jako jedna velká cover story, ten člověk ani reálně nemusí existovat :-) Takovej americkej Jára Cimrman, svého druhu.
    PER2
    PER2 --- ---
    kde je ta ruska propaganda, i dont see it....

(kdo by nevel, co je to zac: Fidias Panayiotou, the Cypriot YouTuber-turned-MEP, faced significant controversy and criticism after a video emerged in May 2024 where he appeared to downplay the forced relocation/kidnapping of Ukrainian children to Russia, suggesting they might be happy there, a statement drawing widespread condemnation and highlighting his lack of political knowledge on crucial international issues like the war in Ukraine.

Cypriot non-attached Member of the European Parliament Fidias Panayiotou will visit Moscow on Friday — the same day as Vladimir Putin’s “Victory Day” celebrations — along with other EU lawmakers from Germany’s Sahra Wagenknecht Alliance (BSW) and Slovakia’s SMER.)

PER2
    PER2 --- ---
    se tesim, az pujde spacex public a tohle se jednou stane(jen otazka casu):
    v 560km, to bude pak slusny clusterfuck....

Spacecraft from Chinese launch nearly slammed into Starlink satellite, SpaceX says
    "As far as we know, no coordination or deconfliction with existing satellites operating in space was performed, resulting in a 200 meter close approach between one of the deployed satellites and STARLINK-6079 (56120) at 560 km altitude."
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SATAI: no jo, id jako DANYSEK a do jisté míry i KOUDY jsou prostě strategie zlovolné AI. Naklonují nám jich plná diskuzní fóra, za trest. Každý, kdo se nepodvolí vůli AI, bude muset za trest diskutovat s id KOUDY :-)

Chápej, moje strategie je hybridní, mě to double ignore zajistí moje vlastní malé datacentrum v cubesatu na oběžné dráze :-)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    XCHAOS: Proboha, dej si toho senilniho kripla do oboustranného...
    SATAI
    SATAI --- ---
    XCHAOS: a ono nekdy lepsi ticho nez krmeni trotlu...
    SATAI
    SATAI --- ---
    XCHAOS: Jo a naopak jsem necekal, ze pojede Tesla tak dolu. Jak jsem uz nekdy psal, cekam, ze moje memoary se budou jmenovat Jak jsem se mylil v infromatice.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOUDY: Když nic jiného, lidstvo je nepředvídatelné. Může zkusit vyhynout, může objevit v kosmu technosignatury mimozemšťanů, může přivolat 2.příchod Ježíše Krista a může se nakonec klidně i... nepřizpůsobit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SATAI: omg, to ale v tomhle klubu pak bude ticho :-) ale ok, to je jako ONDRAT vs. DANYSEK v Dopravě v Praze.

No ok, prý si předpovídal, že Elon pro dá za 3 miliardy zbytek Xitteru Microsoftu. To byla skutečně nejlepší pomsta uživatelům, protože Microsoft buď zruší, nebo dojebe všechno, co koupí, to je taková univerzální popelnice IT :-)
    SATAI
    SATAI --- ---
    XCHAOS: mám kripla v oboustranném 🤷🏻‍♂️

A doporučuji.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOUDY: třeba se lidstvo konečně jednou rozhodne nepřizpůsobit...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam