KOUDY: ne, z principu to nejde. Dodaj do toho konkrétní mechanismy pro konkrétní specializace, konkrétní oblasti, jistě. To si představit lze, protože vedlejší efekt toho, že jsou LLM dobré na překlady, je asi i to, že dokáží tak nějak významově porovnat nějaké dva výroky, případně zkusit se zpětně dozdrojovat to, co vymyslely, apod. Jenže to právě vede na tu exponenciální složitost.
LLM nejsou cesta k AGI. Ostatně, klasická von Neumannova architektura z počátků programování, kterou rozvíjíme v podstatě už 80 let, touhle cestou taky nebyla. Principy LLM nejsou taky nic nového pod sluncem, pouze se postupem času objevil takový výpočetní výkon, který to umožnil použít na něco víc, než byl obligátní autocomplete, který je tu s náma před 20 let.
Neuvědomuješ si jednu věc: to, že "inteligence" okolního světa narůstá, včetně zdánlivé strojové inteligence pro ty, kteří jsou z nějakého důvodu přilepeni k monitoru, to není projevem toho, že ten vesmír okolo je chytřejší. Je projevem toho, že my stárneme a jsme blbější. Tohle se špatně vysvětluje, protože je to spíš filosofický kognitivní koncept, než nějaká tvrdá věda, ale faktem je, že AI je pro mě jen důkazem toho, že já jsem starší a blbější, nic jiného. Zamlada jsem býval nejchytřejším objektem v pozorovatelném vesmíru mezi 4 stěnama místnosti, zvlášť když jsem tam byl sám, třeba s knížkou. Dnes už vůbec ne.