Hele kluci..tohle se vam asi nebude libit..ze tenhle clanek rika to co ja..ale drzim palce cele vasi bubline samozrejme :)
Vývojáři už v Česku kód nepíšou. Místo toho kočírují smečky AI agentů - Lupa.czhttps://www.lupa.cz/clanky/vyvojari-uz-v-cesku-kod-nepisou-misto-toho-kociruji-smecky-ai-agentu/„AI agent to skládá z Jiry, GitHubu, monitoringu a Slacku. Místo desítek notifikací řeším prioritizovaný kontext,“ říká šéf vývoje ve startupu CloudTalk. Pak přichází na řadu kódování – tedy, s AI agentem nasdílí zadání a on projde relevantní části repozitáře, graf závislostí a historická rozhodnutí.
„Navrhne varianty řešení a u každé popíše kompromisy – jak ovlivní latenci, jak bude škálovat, co to udělá s náklady na infrastrukturu, jak moc to prováže služby a jestli zůstane zpětná kompatibilita. Negeneruje kousky kódu, ale rovnou návrh řešení v kontextu systému,“ popisuje.
Když zkontroluje výstup a je vše v pořádku, dá zelenou k realizaci. A dál spolu s agentem pracují. Agent připraví pracovní verzi, kde upraví kód, napíše testy, navrhne migraci schématu a aktualizuje dokumentaci. „Když se k tomu vrátím, většinou je hotová první verze,“ říká Tomeček. Na ní pak oba dále pracují.
„V CloudTalku dnes reálně kóduji možná 20 až 40 % dne. Zbytek je rozhodování o tom, jak držet architekturu konzistentní, jak optimalizovat náklady, jak nepřidávat zbytečný technický dluh,“ shrnuje.
Podobné příběhy se píšou i v dalších firmách. „Zrovna dnes jsem si v kuchyňce povídala s jedním z našich vedoucích vývojářů o agentech,“ popisuje Sára Maldon, která šéfuje AI a obecně automatizaci ve startupu Make. Podivila se, co tam beze spěchu dělá. Odpověď? „Mám akorát chvilku, kdy mi agent na něčem pracuje, tak jsem si chtěl zajít pro kafe. Musíme už konečně vymyslet, jak uděláme environment pro agenty tak, aby mohli na něčem pracovat, zatímco spím. Je tam spoustu nevyužitého potenciálu,“ směje se, když opakuje jeho reakci.
Do velké míry samostatné agenty využívají ve velmi úspěšných projektech. Když se na stejné téma bavíme s Vlastimilem Venclíkem, spoluzakladatelem startupů Oddin.gg a nově velkoryse zainvestovaného ValkaAI, jež sloučil pod firmu Realms Group, popisuje, že každý vývojář má svůj malý tým pěti, sedmi, možná devíti agentů, kterým říká, co mají dělat, a kontroluje jejich výstupy. Počet je různý podle toho, jak si práci vývojáři nastaví.
„Dřív byl vývojář na všechno sám, ťukal kód. Dneska je ten, kdo zadává práci a koordinuje AI agenty,“ říká Venclík. Znamená to, že se vývojáři stanou spíš „dirigenty“ AI agentů než autoři kódu? „To není otázka budoucnosti, tohle už se děje teď. Vývojář je dnes manažer nástrojů, které tu práci oddřou za nás. Je to vlna, která se valí, a buď se naučíte plavat, nebo se utopíte,“ ujasňuje.
Zůstává tedy prostor pro juniory? „Upřímně, tohle se mi samotnému honí hlavou a nemám na to zatím jasnou odpověď. Myslím si, že junioři se díky AI strašně zefektivní. Dost možná se stane, že to, co dnes považujeme za mediora až seniora, bude pro juniory nový entry level. Následujících pět let budeme nově definovat, co to vlastně znamená být junior. Dokud se ten přechod neustálí a modely nedosáhnou určitého plató, bude to pro začínající lidi na trhu hodně náročné,“ předpovídá Venclík.