• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    AVATAR: no reagujes na moji definici, ale pokud te dobre chapu, tak sam uvazujes superinteligenci

tam a to s tebou souhlasim, jeste chvili nebudeme a kdo vi, jestli llm na to vubec staci
    lidi chytrejsi, nez ja, maji hodne nazoru a ja uprimne nevim, tolik ML nerozumim

ale distopicky to nevidim, jednak kdyz nebude potreba lidska prace, tak budem vsichni tvorit umeni a kolonizovat novy planety a vubec delat cool shit, druhak mam nacteno a treba ve Vzestupu Endymionu ti Dan Simmons ma docela pekne rozebrany
    AI je superinteligentni a jede si svuj vlastni biz, lidstvu da na pouzivani RI (reduced intelligence), coz jsou takovy nase llm

a funguje to pekne

distopicky pohledy na vec jsou popularni, jsme predprogramovany pro ucekavani nejhorsiho, je to znamej kognitivni bias

ja to vidim tak, ze treba za deset let zpusobi masivni vyvoj a posun zpusobenej vecma, co vymyslj AI zlatej vek

a tech deset let k tomu tak 20% lidstva neprezije, pokud to teda vubec nekdo prezije

protoze prvni vyuziti AI v masovym meritku budou zbrane
    takze kratkodobe jsem extremni pesimista, ale dlouhodobe optimista

ale ty pristi dekady se bojim
    terminator se zda byt ne odstrasujicim prikladem, ale priruckou pouziti
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    PES: a vo tom to je :)) diky
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: je fajn, že AI vydělá dost peněz, řekl bych. Sama sobě, ovšem... :-)
    TRANCEWARP: já reaguji na tu tvoji definici (chytřejší, než člověk) i když mi přijde velmi nedostatečná. Zkus si znova přečíst co jsem napsal. Pokud ti to nedává smysl, tak ti není pomoci a prostě vidíš svet přes nějaké růžové brýle.

Proč by někdo zaměstnával lidi, když bude agi lepší a pravděpodobně levnější? Jaký přínos budeš mít konkrétně ty oproti vyšší inteligenci, která dokáže vše vymýšlet, navrhnout a napsat lépe a rychleji, než celá tvoje firma dohromady i s pomocí dnešních nástrojů? K čemu si myslíš, že budeš v digitálu potřeba? Ptám se tě už potřetí. Odpovědět nechceš, protože se ti ta odpověď nelíbí?

Já holt nejsem moc optimista, co se lidstva týče. Dost nepochybuju o tom, že agi bude jen nástroj, jak lidi ještě lépe ovládat a omezovat a řítíme se do slušné dystopie. To, jak odřízli fable a mythos je jen taková ukázka, jak to bude vypadat v budoucnu. Výsledek bude ještě větší koncentrace světového bohatství mezi ještě méně lidí, než dnes. To vše v životních podmínkách stále méně příznivých pro lidi, což logicky implikuje války, nepokoje a hlad. Je mi z toho smutno. Kdybych se dnes rozhodoval, jestli do toho přivést děti nebo ne, byl bych bezdětnej.
    PES
    PES --- ---
    TRANCEWARP: Tak držím palce, ať naboucháte prachy a uděláte úspěšný exit dřív, než Váš byznys někdo zkopíruje (lépe a levněji ;-))...
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    ten leverage je dulezitej koncept
    nasobi to tvoje zisky

puvodni leverage byl land ownership, vsechno vlastnil kral

pak prisel labor, takze velka revoluce, lidi makali v ramci nevolnictvi na cizim

pak prisel kapital, industrialni revoluce byla zpusobena kapitalem

pak prisel po dlouhy dobe software a kod, opet totalni revoluce, muze za tebe pracovat pocitac

a tedka prisla ai, ktera omezuje vliv jak kapitalu, tak laboru a multiplikuje kod

time is now a takova sance, jako dnes, uz za nasich zivotu nemusi prijit
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    PES: hrozne zalezi co delas... ja mam specifickej, velmi uzkej usecase, kterej ale vydalava hrozne moc penez

a ma obrovsky prekazky pro vstup, realne mam priblizne 8-9 konkurentu a vetsina z nich je pomala, maj moc lidi a sou rigidni

v mym pripade je ai a to, co vyrabim totalne disruptivni a v listopadu jim vypalim rybnik

jinak je vyvoj pomoci ai podobnej, jak trh s pc hrana
    dokud byk steam jen pro vyvoleny a greenlight byl vyjimka, ne pravidlo, tak tam kazdej vydelaval

dneska, protoze nastroje na tvorbu her jsou zadarmo a staci mit napad, par kamosu a rok casu, tak drtiva vetsiba her ani nebreakne even, podle poslednich cisel pres 90% vsech her

sance to urvat tedka je neskutecne velka
    ale musis mit porad spravnej business case, vedet, co delas, znas potreby zakazniku... na tom se nic ai nemeni
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    AVATAR: me prijde ze jeden mluvime o koze a druhej o voze

co je podle tebe agi? ocividne mame jinou definici

podle me to je vec, ktera dokaze resit problemy ji predlozeny lepe, nez kterejkoliv samostatnej clovek a de ji temer neomezene skalovat

pak to dokaze vyresit vetsinu nasich tezkejch problemu

ono to staci

jak te chapu, pak podle tebe je agi neco vic, takova omniscient superinteligence, ktera v prvni minute existence spoji kvantovku a teorii relativity, v druhy minute navhne hack pro cestovani casoprostorem a ve treti nas vyhladi

a to za pet let fakt nebude
    PES: což může fungovat dnes (až na to, že první se teď snaží být každá IT firma a konkurence je tudíž veliká) ale ne s agi, ke kterému se pravděpodobně ani nedostaneme, natož abychom byli první. A pokud se k němu dostaneme, tak bude dostupné pro každého a v té době už nebude IT tak, jak ho známe dnes, existovat, protože nebude potřeba.
    PES
    PES --- ---
    AVATAR: Jeho business model je "být nejrychleji na trhu", akorát to nejde moc dobře dohromady s tím SaaS, protože předplatné může být sice lákavě levnější proti On-premise, ale umožňuje i rychle skončit ve chvíli, kdy je konkurence lepší/levnější anebo nabídne to On-premise za cenu přijatelné doby předplatného, po které už je to pak levnější.

Takže správně by bylo spíš "být první na trhu A nabouchat co nejvíce prodejů On-premise za pokud možno co nejvyšší ceny" a pak Exit (případně peníze z upgrade o nové vlastnosti - ovšem pokud svůj trh popisuje jako mimořádně zkostnatělý a nejspíš i regulovaný, tak těch nových "fíčur" tak moc/často zase nebude)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    I tedka pokud ses dobrej podnikatel tak bezne najimas lidi kteri jsou chytrejsi nebo v nejakem oboru lepsi nez ty. Ty jim pouze rikas co maj delat a platis jim za to penize. S AGI to bude to same.
    TRANCEWARP: do jaké pasti? Nedáváš smysl. Já llm používám na denní bázi a považuji ho za super nástroj. Ale agi bude chytřejší, než já, než ty, než kterejkoli člověk. To není o čekání, až mě agi replacne, to je o logickém uvažování.

Já, na rozdíl od tebe, neočekávám agi v následující pětiletce. Očekávám, že se prvně z vývojářů stanou testeři, protože i testovací agenti potřebují kontrolu. A až agi vznikne, tak bude prvních x let jen pro vládu a korporáty, jestli se někdy k běžným smrtelníkům dostane (o čemž osobně pochybuju).

Proč by někdo používal tvoje služby, až bude agi? Co si představuješ, v čem bude tvoje hodnota? AI bude schopné navrhnout a napsat službu lépe než kterejkoli člověk. To je definice agi. Lidé nebudou v digitálu vůbec potřeba. Jaký smysl bude v tom, že zaměstnáš programátora?

To máš fakt tak chabou představivost? Fakt si nedokážeš agi ani představit?
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    AVATAR: no tak muzes sedet na zadku a cekat, az te agi replacne

tvoje uvazovani nevede k nicemu prospesnymu

nejspis budes extremne chytrej, asi dost zkusenej programator

ale stejne jako dva my spolecnici pro stromy nevidis les

pozoruju, ze cim inteligentnejsi programator, tim castejs pada do tyhle pasti
    TRANCEWARP: já s llm agenty postavil za poslední půlrok čtyři saas app a několik webů. Mám zkušenosti s openclaw, hermesem, codex, Claude code, lokální modely. Do detailu rozumím tomu, jak fungují md pro různé modely etc. Nemyslím si, že bych úplně potřeboval radit nebo něco vysvětlovat. Jen prostě vidím i to, že je to v podstatě zbytečný se to učit a věnovat tomu ten čas (jen mě to baví, tak proč ne), protože další model to může všechno znehodnotit. A agi to znehodnotí zcela jistě. A pokud věříš, že jsme agi na dosah, pak v podstatě říkáš logický nesmysly, protože všechno to, co děláš teď půjde mnohem snáz a každýmu a nikdo tě k tomu potřebovat nebude, natož aby to od tebe kupoval, když může mít na jeden prompt lepší.
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    KOUDY: sme se tedka videli, aktualne je v CR
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    TRANCEWARP: jojo Tomas :)..prosel dobrym acceleratorem.
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    libi se mi citat: AI will not take your job, somebody who knows AI well might
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    aktualne vetsina lidi treba ani nevi, ze existuje Pencil app, kterou vyviji kamos tady z nyxu, ktera umoznuje vyvinout vicemene cokoliv presne, jak si to navrhnes
    v pencilu si udelas UI s pomoci AI a pixel perfect ho nasypes do kodu, to sem v zivote nevidel... s zadnym clovekem jsem to nikdy nedokazal udelat tak presne a tak rychle

nez se tohle ostatni nauci, tak je sance prorazit i tam, kde te ostatni pak dobehnou... rychlost je dulezita
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---

ja mam produkt

jen ho budu automatizovane dodavat a vyrabet, protoze doted se delal rucne a moznost automatizace tam je

malokdy se objevi takova sance, jako je ted
    ale na zeleny louce to mas tezky, my mame 10 let historie dodavek do silne regulovanyho industry, kde sou vsichni zabrzdeny a inovace je pomalu sprosty slovo...

bohuzek neumim nikomu poradit, co ma udelat, na to si musi kazdej prijit sam

ale sance tedka prorazit je a je nejvetsi za dlouhou dobu
    PES
    PES --- ---
    TRANCEWARP: mně je úplně jedno co děláš a pro koho děláš, jen konstatuji, že jakmile to jednou ukážete, tak Vám akorát začne odtikávat čas, než to někdo zkopíruje bez SaaS. Takže snad tam budete mít něco tak "esenciálního" a nepostradatelného, že budou všichni chodit objednávat službu jen k Vám.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam