PES: no, já si sice toho intuitivního dělení na my vs. oni jsem vědom, ale otázka je, do jaké míry se mu poddávat. Ano, moje zkušenost v Maroku, když jsem na solárním kole projížděl nějakou venkovskou oblastí v relativně civilizované oblasti mezi Tangerem a Rabatem byla, že nějaká parta venkovských dětí po mě začala házet kameny. Dovedu si představit, že právě z těhle part venkovských dětí se rekrutují ti, kteří pro sebe jako jedinou budoucnost vidí utéct někam minimálně do Španělska.
Evidentně ale zaměňuješ situaci s dobře organizovanými a strukturovanými nájezdníky - a i ti se po dobytí nějakého území spíš asimilovali, než co jiného - a současný stav nahodilého přeshraničního mísení. Částečně ano, třeba takové městské "my" by se mělo umět bránit před nájezdy příměstských obyvatel, města by měla obnovit svoje hradby - ale v Evropě jako celku je spousta místa, hlavně na venkově, a poptávka po laciné pracovní síle např. ve Španělsku zcela jistě je. Takže je to spíš o tom, jestli se ti "oni" integrují do nějakých existujících struktur, nebo jestli budou ilegálně žít mimo ně. Jednoduchá odpověď tu není: evropské dětství, točící se kolem často vysoce specializovaného vzdělávání, je asi s dětstvím, které se odehrávalo někde na poli, na ulici a pak možná pár let v pasťáku v Mélile, asi není moc kompatibilní.
Otázka ale je taky co se stane z nás, pokud se budeme jen vymezovat a oplocovat a nebudeme se s tím snažit dělat nic jiného. Minimálně třeba v Maroku lze mluvit o vládnoucím režimu, který do značné míry podporovala Francie, které se hodí skrze Maroko ovládat západní Saharu a mít přístup k ložiskům přírodních fosfátů, důležitých pro zemědělství. Španělsko se dopustilo toho prohřešku, že zlepšilo vztahy s Alžírskem, které s Marokem o Západní Saharu soupeří (de-facto na úrovni vojenské podpory proxy povstalců). Maroko tedy mělo dobrý důvod demonstrovat, že umí udělat ze svých imigrantů divokou kartu úplně stejně schopně, jako třeba Turecko.
Já třeba vidím optimisticky zahradnické tendence přímo v samotném Maroku, které jsou možné třeba díky čerpání vody pomocí solárních panelů, což je úplně něco nového a dost to tam mění charakter krajiny. Pokud se budou rajčata jednou vozit přímo z Maroka a ne ze Španělska, tak samozřejmě poptávka po té laciné pracovní síle ve Španělsku klesne. V podstatě je potřeba zlepšovat podmínky lidí v rozvojových zemí přímo tam, kde žijí. Ideálně ve vývoji přeskočit některé hloupé odbočky, do kterých jsme se zapletli my...
Obecně poslední, co potřebujeme, je aby se vynořil nějaký nadnárodní oligarcha, a začal nám o imigrantech přednášek a vykládat, jaké strany bychom kvůli tomu měli volit. To je úplně nejvíc od reality odtržený přístup. Něco se dělat musí, nějak reagovat - ale je téměř jisté, že ti, kteří se na té agendě chtějí svést, sledují reálně úplné zájmy.