• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: nemaz nemaz :) jako to je asi vec nazoru, me jako blbec prijde spis clovek v tom stetsonu, ale spis to bude o zvyku ;)))) na helmu jsem proste zvykla a neprijde mi ani divna, hnusna nebo tak. Spis se citim divne, kdyz sedim na koni bez niceho na hlave.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Nemazej fotky! Kazda se pocita :) Obrazky se libi kazdymu! Paradni!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    a když už jsem se odhodlala probrat fotky, tak tady pár ze září.... z řeky teda bohužel toho moc nezbylo, některé roky je ten brod fakt "zajímavej"

pro představu jakým terénem se jezdí... Racer, bílý kůň přede mnou usoudil, že je čas na zakázané ovoce a chystá se škubnout trávu

kovbojové nejezdí se šátkama přes pusu z frajeřiny - Divoký Západ je polopoušť a když vám někde 6 - 8 měsíců v roce neprší, tak to dopadá takhle

trochu horské krajiny, jen pro ilustraci (foceno z koně)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no u nás už víme, proč se koníček plaší - je nejspíš slepej na jedno oko, prošel si asi peklíčkem (už přestal zmatkovat když třeba na druhém konci stájí někdo vytáhne bič ze skříňky a opře ho o tu skříňku) - uklidnil se hodně, děti miluje - ale to neznamená, že "neskočí"... zvládne s přehledem věci jako že přes frekventovanou stezku kolem stájí najednou leží strom a musí se podlézt - ale třeba to, že zezadu přicválají plňasové a on si jich všimne na poslední chvíli (protože nevidí, tak až když je slyší), to prostě nedává... to že za mnou běží synek a upadnou mu klíče od auta, to taky ne... takže můžu chápat, proč se koníček plaší, ale tyhle věci (to, že jiný lidi jsou kreténi a nacválají do dětí na poníkách, nebo to, že někomu něco upadne) to neovlivním a poník se splaší....

A taky poníček je welsh, ti jsou "běhaví" a rychlí...

... a třeba jsem tuhle měla půjčeného zaježděného plňase (zachráněný před salámem, pže neúspěšný v dostizích) - nádherné měkké chody (Foxy ze mě vždycky vytřese duši, u tohodle mi bylo jedno jestli jde, kluše nebo cválá, všechno bylo jak na houpacím koni) - ale když ještě mladší kobyla začala "blbnout" (už jsem to psala, kobyla je "blondýna", furt dělá nějaké scény), tak blbnul taky - a holt se neznáme, takže prostě blbnul asi víc než kdyby byl s paničkou....

... jasně že helma není ochranou proti blbosti, ale imho proti těm náhodným sloupkům a zábradím chrání docela dobře...

... třeba když jdu lézt tak někdy helmu mám, někdy ne... na stěnu a tady jedny skalky v okolí jí nenosím... na druhé skalky v okolí, které jsou slepenec a nikdy nevíš, kdy lezci nad tebou uletí kamínek, helmu nosím... nenosím jí na vyjížďky v horách na známých koních - ale jestli to dobře dopadne a budu mít jednoho z těhle koní na zimu půjčeného, tak helmu nosit budu - protože je to známý kůň, ale v neznámém prostředí, mezi neznámejma koněma - a i když si myslím, že kůň je pohodář, tak to neznamená, že se semele něco nečekaného....
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: no helma k prdu neni, ani kdyz clovek nechape jak zvire funguje, lebku mame jen jednu :)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    NYEMI: (A tim chci rict, ze je helma k prdu, kdyz clovek nechape, jak to zvire funguje a jak by se mel vlastne chovat a proc se konicek plasi a neposloucha.)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    SHAMPOO: Je pravda, ze od ty doby, co mas Tamaru, tak jezdis sama i ven a vubec. Pamatuju si, jak jsme jezdily na ruzny jizdarny, a tys tam byla uplne ztuhla a vydesena.
    Myslim si, ze je to hodne dobrej priklad toho, ze zpoustu z tech ochrannejch veci pouzivaji lidi, kteri se boji. A ten strach pak zakryvaji pred sebou i pred tim zviretem, ktery to ale samozrejme pozna. A pak se dejou vsechny ty ruzny posery.
    Zase bych byla rada, kdyby si nekdo nebral my vyroky jako ze si myslim, ze je to tak dany. Rikam to, ceho si vsimam na lidech kolem. Vidim to u nas ve staji i jinde, kdyz se tam podivam.
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    NYEMI: Já zbuchla několikrát, dvakrát hodně hnusně, z toho jednou vychýlený obratle do tramtárie, ani sjem nemohla udržet nic v rukou, asi měsíc, šíleně to bolelo a nikdy se to nesrovnalo.
    Koupila jsem si v rámci strachu (vždyť si to pamatuješ ne) helmu, páteřák a no nikdy jsem to neoblíkla, válí se to ve skříni a jezdím ten svůj bezpapírovej váleček a už se ani nebojím, ani si nevzpomenu že bych měla :)
    TARGI
    TARGI --- ---
    I když, možná jaj říká Carolian s dětmi...asi proto zatim žádné nechci... tak uvidíme :-)
    TARGI
    TARGI --- ---
    NYEMI: ne :-) já ne :-) už se stalo a názor jsem nezměnila..

např ani k řízení auta po bouracce :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: jo, to se mi stalo s tím naším poníčkem... on prostě JE lekavý, navíc asi blbě vidí na jedno oko, takže prostě se leká... (a vždycky se tak stydí, když něco "provede" :-))....

... no a když v situaci figurují další koně, případně další více či méně zkušení jezdci, tak i hodný kůň může udělat něco, co by dělat neměl...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: no presne, nejde o to, ze te schvalne zrakvi zly kun, ale proste na tebe slapne omylem, pac se zrovna neceho lekne a skoci dva metry do boku :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    .... jinak ještě třeba k té vestě - neskáču a nehodlám ani skákat, ani jezdit dostihy, ani nic takovýho - pokud bych se pouštěla do takových skopičin, možná bych tu vestu zvažovala....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: ta hranice je tam, kde mi to dává smysl... mít na hlavě helmu mě neomezuje nijak dál a mohlo by to nejspíš pomoc, kdybych se při pádu měla potkat třeba se stromem nebo patníkem... vesta už je docela vopruz a nejspíš by mi při pádu spíš uškodila (nemožnost to sbalit do kotoulu).
    Taky třeba na vyjížďkách na pack station, kde mají slušně vychované koně a chodí se krokem (pže v horách), tak helmu nenosím (dávám svojí synkovi), ale když jdu jezdit na Foxy, která je fakt rozcapená bláznivá kobyla, tak si tu helmu beru (a nejen kvůli předpisům ve stájích).
    Pevnější boty si beru vždycky, protože si myslím, že poskočit nebo blbě přešlápnout může i nejhodnější kůň a přijde mi to zbytečný riziko...
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: no určitě má CAROLIAN pravdu v tom, že dokud je člověk mladý a odpovědný jen sám za sebe, tak může riskovat. Ale postupem času věk (alias "pobrání více rozumu" :-) ) a hlavně pořízení dětí apod. nahlížení na život a rizika celkem změní...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Ja si to uplne nemyslim. Viz muj malicek. Ale davam za pravdu Caro v tom, jak clovek zmeni hodnoty, kdyz zacne bejt zodpovednej za neco vic, nez sebe.
    Na druhou stranu, tohle je uplne stejny, jako treba helmy. Taky je preci treba bejt opatrnej. A vesty. A udidla, a kone co nejvic vyvazat, aby nemohl bejt nebezpecnej. Atakdale. Zni to trochu jako extrem, ale kde je ta hranice, co je hloupost a co zodpovednost, nejlip protezovana vetsinou.

Kdyz uz jsme u vetsinovych nazoru, zatim jsem poznala jen velmi malo lidi, s jejichz pristupem ke konim souhlasim jako moralne spravnym.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: můj názor imho hodně změnily děti... už nejde jen o to, jeslti se já osobně někde zkriplím, ale o to, že když budu zkriplená (nebo mrtvá), tak nebudu schopná se postarat o ně.... vždycky když se ocitnu v nějaké hraniční situaci, na koních nebo při lezení, tak první co mi bleskne hlavou je fakt to, jestli mi to stálo za to... a jsou situace, který jsou fakt blbý - a musím říct, že pokud se do tý situace dostanu vlastní vinou, tak je to mnohem horší.... stačí ty situace, do kterých se člověk občas dostane náhodou nebo blbostí ostatních....
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: pokud to bude hodně bolet, tak si to neurony nervové sítě zapamatují a pak si pozor (pro příště) dáte :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Ja jsem zvedava, jestli nekdy takovyhle lidi laxni k ty ochrane jako ja nebo Targi zmeni nazor, i kdyz se jim treba neco stane.
    TARGI
    TARGI --- ---
    ANABEL_LEE: jako jono :-D pravdu dis, ale já jsem v tomhle pako :-) :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam