NYEMI: to je něco jinýho, on tam zpochybňuje to, že by helma zajistila apriori bezpečnost jezdce - že lidi posadí děti na koně, na kterém ty děti nemají co dělat, ale myslí si, že tím, že dítě má helmu to je OK. S tím naprosto souhlasím, je to stejné jako kdyby si člověk v tom autě zapnul pásy a myslel si, že když má pásy, tak může jezdit na červenou.
Nicméně my tu diskutujeme užitečnost helmy obecně - a obecně si myslím, že prostě užitečná být může... i kdyby zachránila jen promile lidí před vozíkem / smrtí, tak v případě, že v tom promile budu já, tak budu zatraceně ráda... a ta helma není nic omezujícího nebo jinak znemožňujícího fungování nebo ubližujícího koni.... u nás, na úrovni Alžírska nakonec ta helma je docela i užitečná jako izolace před sluncem, stejně bych na té hlavě něco mít musela...
A dále - Rick o tom mluví z pozice člověka, který má své koně, před barákem, na ranči... já jsem v situaci, kdy prostě ty koně před barákem nikdy mít nebudu - a nemůžu si dovolit mít koně jen sama pro sebe (finančně, ale třeba i časově - prostě nemůžu být denně ve stájích, zvládám tak 3 - 4x týdně a to hlavně proto, že momentálně nechodím do práce... navíc asi ani nechci, v životě mám i jiné věci - lezení, lyžování - a samozřejmě rodinu) - takže pro mě nejschůdnější cesta je mít koně s někým - tak jako se dělíme o poníky, tak se budu dělit o toho velkého koně a prostě na něm budou jezdit další dva lidi. Není to ideál, ale imho lepší, než aby kůň stál dnem i nocí ve výběhu - takhle za ním denně někdo jde a alespoň ho vyhodí na chvíli ven, podívá se mu na nohy atd.... nicméně nikdy to není stopro můj kůň a vždycky tam je ta určitá nejistota - nevím, co se semlelo ve stájích když jsem tam nebyla - třeba ho stájník majznul hráběma, nebo přivezli novýho koně, nebo je "blondýna" v říji a dělá scény - nemluvě o tom, co s ním dělali ti druzí... (a máme to ošéfované tak, že máme jednu trenérku, která na začátku chodí pravidelně, když se pak ty lidi zaběhnou, tak chodí jak to vyjde, ale teoreticky bychom měli mít všichni stejný základ - a jednoho člověka, který ví, co ten kůň umí a neumí a co a jak s ním dělají ostatní).....