• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Jsem prdlacku vet, ale podle tvych postrehu bych proste rekla, ze ulevuje bolavymu mistu.
    A jak to tak ctu, tak ty tam ty kone tak vseobecne napravujes, a pak vzdycky za konem prijdes a zda se, jako by nejakej kripl prisel a jednim dobre mirenym zasahem odstrelil dlouhy casovy investice.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: smutný to je, ale.... když se na to podívám z té stránky - momentálně bych si poníčka v tomhle stavu nekoupila - není jezditelný, má problém a ustájení je 500 dolarů měsíčně (poník stál 700 - to problém není, problém jsou fakt ty stálé výdaje - tomuhle navíc šíleně rychle rostou kopyta, tak strouhání každých 4 - 5 týdnů)... prostě ta realita je holt taková

SHAMPOO: ano, taky bych hlasovala pro to, aby se na něm nejezdilo - dala bych mu třeba šest týdnů na odpočinek a srovnání se. A i pak třeba jen krokovat atd., než zase zesílí / posílí....

Jinak teď jsme tam byli, na první pohled vypadal velmi dobře, i se rozběhl, když jsem ho strčila na jízdárnu (mno, taková neurčitá ohrada) - tam bylo vidět, že divně chodí jen na tom konci, kde je hluboký písek. Posadila jsem na něj dceru, asi na padesát metrů, protože jsem chtěla vědět, co ona cítí - a prý zvedá víc levou půlku zadku - tak jsme pak na to koukaly a on prostě ani jednou nohou nekulhá, ale každou chodí jinak - pravou dělá delší kroky, levou víc zvedá - ale dneska to na něm fakt "nebylo vidět" (kromě toho okamžiku v hlubokém písku)... i byl v dobré náladě, nechal dceru ve volnosti zvedat a čistit nohy (to před zchromnutím dělal taky, pak byl týden, kdy nebyl schopen stát na třech), chodil za ní atd..... nicméně se (nově) bojí vodítka, takže zase máme o čem přemýšlet.... (chtěla jsem aby mě obešel na krátké lonži - vodítku - on má občas zatuhlý krk, nehýbá ho doprava - dneska se ohýbal, ale ze začátku plašil kvůli tomu vodítku.)
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: viz tady holky na equíku : cokoliv no http://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1324631
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: tak to je ale celý naprd jako, kůŇ může mít třeba jen lehce vytočenou nohu abolí ho to a ježděním se to zhorší
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: To je jakoze hodne smutny.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: kůň není můj a kromě toho, že jiného veta bych musela zaplatit, tak jaksi nemůžu majitelce do tohoto zasahovat...

NYEMI: já na tom normálním ježdění vidím strach o prachy - my se jí na poníka skládáme a ona se imho bojí, že prostě bude muset chromého poníka platit sama... že se jí lidi rozutečou a nebudou platit koně, na kterém nemůžou jezdit :-(.... no uvidím, za chvíli tam jdeme, tak prozkoumáme.... já si myslím, že buď mu "přeskakujou" záda, že má něco skřípnutýho a někdy ho to bolí, někdy ne, nebo že má prostě artrózu a holt ho to někdy bolí, někdy míň.... je mu cca 14 takže úplnej mladík taky není...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Mne se na tom uplne nezda vyrok, at na nem jezdite jako normalne :( TO ta majitelka nema zajem na tom, aby mu bylo lip? Kdyz mela Sara blahy pameti bolavy nohy, taky jsem na ni nelezla.
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: hele a jiný názor veta?
    moje kobyla zase zuřivě kašle když má tahat cizí :D vypadá že pojde :D
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: na videu by nic nebylo vidět... černá masa a já se o ní opírám :-)
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: cheche :D šikovná kobylka to je, natoč to taky na video :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    když už jsme u poníčka, tohle mi přišlo od majitelky:

Th vet came out again today. Spent about an hour with him, trotting him, flexing him, pressure and hoof testing etc.
    He is sound.
    She said he has a lazy walk and it could be a bit of old age stiffness but she said again she has found absolutely nothing wrong with him at all. She watched all the videos and the way he walked in person.
    Please continue to ride him as normal.

Poník už třetí týden "kulhá", respektive špatně chodí na zadní, když stojí, tak ty zadní protahuje dozadu a stojí na špičce... to se střídá s okamžiky, kdy vypadá dobře - nicméně, to kulhání vidí všichni, trenéři atd. (není to moje úchylná představa)... takže teď nevím co s tím... vidím to na dvě varianty

1) vetka je kráva (z nějakého důvodu zjevně nevolá stájového veta, který tady místně platí za odborníka na kulhající koně)

2) poník simuluje, když vidí haranty (máme ve stájích kobylu, která umí simulovat koliku, když jí přijde, že má málo pozornosti :-))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    jinak samozřejmě váhově mě přetlačí i poníček, ale tahle kobyla to ví a vysloveně si to užívá a ještě se u toho blbě tlemí :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... jsem to zažila s tou naší frísou, co je asi percheron.... když se o ní opřu, tak ona opře o mě svých 900kg a jaká jsem byla :-))... nikdy jsem ničeho takhle nedosáhla... pak jsem chodila do výběhu s bičem a párkrát jsem si musela prosadit svou (že nebude blokovat branku, když chci vyjít ven s druhou kobylou a že když kobylu vracím do výběhu, tak jí nechá se napít - ludra mojí kobču odháněla od napáječky) - ale od té doby mi funguje vpodstatě na lusknutí prsty nebo, když už teda musím sáhnout k "agresi", tak píchnutí prstíčkem...

(abych se nekasala, teď jsem tam dlouho nebyla, nejspíš bychom zase musely vyjasnit pozice - ale už vím, že jí nepřetlačím :-))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: no tak koníšek zjistil, že ho nikdo neutáhne... a ten člověk ho pořád tahá a pořád se ho snaží urvat na sílu.... komu není rady, tomu není pomoci :-)
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    tohle je tak pěkný, jak si panáček staví hlavu a nikam nejde :) prostě ví že je ho kus :D
    [Kim goes Naughty] ~ When Kim says NO, it is NO!!
    https://www.youtube.com/watch?v=6ClguDxeibE
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Ja jsem asi tri roky zpatky byla nekde na beznej inzerat "nabidka prace u koni s ubytovanim". Bylo to nekde na pul cesty do Plzne. Zenska mela tinkery. Popis prace "bezny veci kolem a kazdej den je odjezdit, aby byli vylitany". Ukazali mi misto a pak mi dali nejakyho kone na jizdarnu. At si jakoze asi zkusim, jak maji super hajtry. A podle vseho na ty kone strasne dlabali. Kdyz jsem to uzdila, tak mi rekli, at ji od tim necham ohlavku. No nevim. To zvire se strasne balo kazdyho rychlejsiho pohybu, my bundy, my ruky. Balo se traktoru, co tam jel, a to ze kolem nich musel jezdit kazdej den. Na jizdarne se proste splasila, a nekolik kol litala dokola a nedala se prakticky zastavit. Podle vseho to byl bezny typ prace, co tam s tema konma delali. Jeste slecna sebevedomne rikala "No, ja toho musim vodjezdit moc, tak s nima jdu tady na pole, necham je vybehnout ten kopec parkrat nahru a zpatky."
    Moje mineni o celkovym stavu mastale neni velky. Ale i pres to, kdyz se za tema konma prislo do ohrady, tak nektery byli zvedavi a docela kamaradsky.
    Takze o tinkerech si myslim, ze jsou to asi mily zvirata, ponevadz i pres to, ze na ne totalne srali, tak dokazali bejt pomerne mili. Koneckoncu, ta kobyla na jizdarne sice zdrhala, ale nesnazila se mne sundat. Spis byla zvykla, ze se na ni vyleze a ona jen zdrha, nez se unavi.
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    ANABEL_LEE: můj děda měl takouhle jednu kobylu do lesa, mám pro tuhle červený co se mění jako chameleon šílenou slabost :)
    propo tady prasárnička jo německá, mr. bílej frísák :D
    Photo Gallery - Legend Woods Friesian Sport Horses
    http://www.legendwoods.com/HorsePages/photoGallery/
    a jako ne že by to nebylo hezký jo, ale když jsme tu mluvili o těch bez pp, ale když je to z fríse tak svět sere hvězdičky a může se prasit "vostošest"
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: Heinz 57 varieties :-).... to píšou na kečupu....
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SHAMPOO: to jsou poradny prdelky :)))
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    ANABEL_LEE: já je znám hele :D jojo cokoliv je krkatý tadá je to barock pinto tak
    viděla jsem to a jako hezký to je, ale proč že jo

btw docela cool, 5koní v zápřahu ty jo, ačkoliv vláčej děti :) https://www.youtube.com/watch?v=GYj1vWeAoY8
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SHAMPOO: jsou, frise jedine z NL. U nas mame taky friso-sprsk, jmenuje se to barock pinto a mel by to byt strakaty fris. Ovsem realita je takova ze se tam zapise kazda teplokrevna strakuska a nektere ty kobyly jsou fakt hajtry, doporucuju jejich stranky, sekci svod kobyl,nebo tak neco.. anebo radsi ne, nekazit si vkus ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam