• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: svepomoci urcite ne, uz proto, ze ja uvidim to kopyto jedno, kovar za svou karieru tisice. A to je dovednosti, ktera se musi nakoukat, to se clovek na jednom koni proste nenauci. A jak casto se to ma delat zalezi spis na tom koni a take rocnim obdobi, nez na kovari (slovo kopytar nepouzivam, pac bych si ho nikdy nezavolala, clovek co hrabe konim na kopyta ma umet i nakovat a hlavne ti rict "hele bylo by dobry tohle okovat" pripadne ma umet okovat tak, aby koni pomohl s nejakym problemem)
    PES
    PES --- ---
    Konec konců proč plýtvat dechem, stačí EQCH z konce roku 2012
    Konec "neodborným" úpravám kopyt?! | EQUICHANNEL.cz
    http://www.equichannel.cz/konec-neodbornym-upravam-kopyt
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: no pokud má kopytář jezdit upravovat častěji (podkovy vydrží/udrží kopyto déle), tak to levnější ani být nemusí...
    Pak je možno spekulovat na téma zda a jak upravovat kopyta svépomocí versus jak moc se na tom chtěli a podepsali před pár lety vykukové kolem býv. min. zem. Bendla (tj. Vydra, Mádr a např. partička kolem Strasser), aby to bylo nezákonné (tj. přihrát co nejvíce kšeftů jen svým kamarádíčkům a jen certifikovaným kopytářům za plno zpoplatněných kurzů).
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: no proste je s tim mrzeni, bez podkov je to jednodussi. A taky to stoji min penez, co si budem povidat ;)
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: kdyby jen "neupadla", ale kde a kam se nedá jet (do čeho nestoupnout, aby se podkova neservala) a neustále mít v pohotovosti sluch, zda podkova nezačíná "cinkat" jinak při uvolnění (a mít v pohotovosti ty "dotahovací" kleště)...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: no ja jsem teda radsi kdyz kun podkovy mit nemusi,pac furt hlidat, jestli neupadly, me nebavi :D ale holt kdyz jsou potreba, radsi nakovu nez aby kun chodil jak kripl ;)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    VAMPY: a proto jsem zastancem podkov:D nemusis se o to starat. jenom jednou za par tejdnu zavolat kovare:D
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    no ono vtip je v tom, ze podkova ti kopyto drzi kompaktni a roste do vysky. kdyz to sundas, kopyto zacne rust do sirky a dopredu (uhel svirajici se mezi zemi a horni hranou kopyta se zacne zostrovat) a tak u spousty koni se zacne zdat ze kopyto roste rychleji a budou korektury potrebovat casteji. Maloktery majitel zareaguje na tu potrebu driv, nez se konim zacnou kopyta vylamovat. jenze ono vylamovani kopyt je kuprikladu u feralizovanych koni zijicich na suchem podlozi naprosto prirozeny zpusob udrzeni kondice kopyta. Proste to vyroste a pak se to olame, pak se to olamane obrousi atd atd. No ale lidi budou mit pocit, ze to spatne, ze jejich kun nemuze zit bez podkov a neuvedomi si, ze bez podkov to kopyto potrebuje uplne jiny mamagement ktery je jeste k tomu velmi ovlivnen podminkama ve kterych ten kun zije...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: hele neber to tak drasticky, ne kazdy kun proste muze byt bez podkov a ne v kazdem terenu a na kazdou praci. Ty podkovy jsou ochranna pomucka a ne tyrani ;)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: imho vetka je krava a chtelo by zavolat jineho na druhy nazor.
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: u koně s podkovami bys tu zimu strávila zvykáním si na změnu bez podkov, tj. si nejspíš ani moc nezajezdila, a na jaře by stejně podkovy dostal zpět... IMHO jen riziko, že si změnou podmínek kopyta jen vykoledujete nějaké problémy v pohybovém aparátu...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Simulaci koliky už jsem viděl, dokonce několikrát. Nejkřiklavější to bylo u valacha, který začal simulovat potíže vždy, když to vypadalo, že majitelé už odjedou (tj. když přijeli - OK, když šli na vyjížďku anebo na jízdárnu - OK, ale jak došlo na návrat z vyjížďky či konec jízdárny, tak koníček byl najednou kyselejší a kyselejší). Většinou to totiž znamenalo zdržení majitelů, volání lékaře, péče okolo...

A druhý extrém byl (vlastně ještě je) valach známé, který když se cítí opomíjený (a majitelka má více práce, takže nestíhá jezdit denně či obden), tak přestane cílevědomě pít (pro jistotu si i nakadí do napaječky, což normálně nikdy neudělá) a je z něj kolikový chudáček. Když majitelka přiletěla, tak koliku rozchodil (popř. když ještě dostal kyblík vodnaté kaše do žaludku na zavodnění) během 1/4 max. 1/2h - nakonec to vyřešilo to, že místní holčičky dostaly svolení ho čistit, mazlit, podrbat, když byly ve stáji, a najednou se na koliky zapomenulo úplně...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... našla jsem to vylomený kopyto...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... na druhou stranu - na spoustu věcí jsou prostě dva pohledy... a co já vím, jestli ten můj je správnej... a někdy člověk musí udělat nějaký kompromis... jeslti budu mít zimního koně, tak ty koně v létě mají podkovy, do hor a na šutry to jinak nejde, kůň mi přijde s podkovama... a teď - mám zkoušet ho převést na boso - když na jaře pošupajdí zase do hor? Přikláním se k tomu, že spíš asi ne - ten kůň není na bosky zvyklej a když jsem to probírala s kovářem, tak ten říkal, že svým koním dává alespoň přední, že je tu hrozně tvrdej terén a že prostě se mu nikdy nepodařilo koně na boso převést, že vždycky je z toho nějaký průšvih (Foxy byla bosky asi rok a půl, pak si vylomila kus kopyta, ale fakt velikej, takže blbý).... takže můžu souhlasit s tím, že by kůň měl být bosky, ale prakticky bude můj kůň asi s železem...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: ten pocit mám taky - proto chci "svýho" koně, kde si budu rozhodovat já... jsem napsala majitelce poníka, že nám fakt nevadí postarat se o poníka než se zlepší a prej "vetka řekla, že ho máme jezdit jako normálně, protože když pořádně zchromne, tak bude mít co dianostikovat" - do jistý míry chápu, ale zase zkriplit poně aby se teda vědělo, co to je? Já nevím, jdu spát, než se rozčílím.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Jsem prdlacku vet, ale podle tvych postrehu bych proste rekla, ze ulevuje bolavymu mistu.
    A jak to tak ctu, tak ty tam ty kone tak vseobecne napravujes, a pak vzdycky za konem prijdes a zda se, jako by nejakej kripl prisel a jednim dobre mirenym zasahem odstrelil dlouhy casovy investice.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: smutný to je, ale.... když se na to podívám z té stránky - momentálně bych si poníčka v tomhle stavu nekoupila - není jezditelný, má problém a ustájení je 500 dolarů měsíčně (poník stál 700 - to problém není, problém jsou fakt ty stálé výdaje - tomuhle navíc šíleně rychle rostou kopyta, tak strouhání každých 4 - 5 týdnů)... prostě ta realita je holt taková

SHAMPOO: ano, taky bych hlasovala pro to, aby se na něm nejezdilo - dala bych mu třeba šest týdnů na odpočinek a srovnání se. A i pak třeba jen krokovat atd., než zase zesílí / posílí....

Jinak teď jsme tam byli, na první pohled vypadal velmi dobře, i se rozběhl, když jsem ho strčila na jízdárnu (mno, taková neurčitá ohrada) - tam bylo vidět, že divně chodí jen na tom konci, kde je hluboký písek. Posadila jsem na něj dceru, asi na padesát metrů, protože jsem chtěla vědět, co ona cítí - a prý zvedá víc levou půlku zadku - tak jsme pak na to koukaly a on prostě ani jednou nohou nekulhá, ale každou chodí jinak - pravou dělá delší kroky, levou víc zvedá - ale dneska to na něm fakt "nebylo vidět" (kromě toho okamžiku v hlubokém písku)... i byl v dobré náladě, nechal dceru ve volnosti zvedat a čistit nohy (to před zchromnutím dělal taky, pak byl týden, kdy nebyl schopen stát na třech), chodil za ní atd..... nicméně se (nově) bojí vodítka, takže zase máme o čem přemýšlet.... (chtěla jsem aby mě obešel na krátké lonži - vodítku - on má občas zatuhlý krk, nehýbá ho doprava - dneska se ohýbal, ale ze začátku plašil kvůli tomu vodítku.)
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: viz tady holky na equíku : cokoliv no http://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1324631
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: tak to je ale celý naprd jako, kůŇ může mít třeba jen lehce vytočenou nohu abolí ho to a ježděním se to zhorší
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: To je jakoze hodne smutny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam