• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: to je hned, ja furt resim, ze mi to kvuli suchu dobre neuzemnuje, ale porad to aspon nejak kope... zkontrolujte jestli to nekde neprobiji, jestli neni potrhana paska/drat, jestli to zemni a jestli zdroj vubec vydava impulsy :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... jo a kontrolovala jsem ohradu pro mého koně - a jaksi nemáme šťávu v drátech... takže budu řešit kde je chyba... už mi to začíná...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... jsem včera strávila půl večera vysvětlování kamarádovi ajťákovi, proč dáváme na koně plachtu a co bylo účelem focení koně v plachtě... a zároveň mi došlo, že to, co my prostě "víme" tak spousta lidí vůbec nevnímá, netuší....

... abych se vrátila ke koni na tržišti - já bych se prostě bála, ale je pravda, že nemám svýho koně, všechno jsou nějak "cizí" do kterých zasahují další lidi.... a třeba když jsme měli den otevřených dveří ve stájích a jedna naše ženská tam na jízdárně předváděla výcvik plňasů, tak dvě děti na tu jízdárnu vlezly - šedivý jsme byli všichni, naštěstí si trenérka vzala svojí kobylu, která sice je plňaska, taky zachráněná z dostihů, ale má nějaký konzistentní výcvik už několik let - nevzala fakt ty čerstvý blbouny co máme teď na přetrénování... a byl to okamžik, prcci se protáhli zábradlím dřív, než si kdokoliv čehokoliv všimnul...
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: tak i jen na těch pár foto vypadá spokojeně a i zvědavě/pozorně... a ty... jejda... ty se dokonce i směješ mimo dramatickou pózu :-)))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Moc ne... ale dulezity je, ze se libil Solince.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: To byl tedy velký výlet...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    A jeste par.

Vsichni radi mumaji Solinku!
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Tak se mi nepovedlo nic podle planu a vsechno bylo jinak.
    Nakonec se nasli lidi na vylet, tak se slo na prochazku. Z kamaradu, uplnych nejezdcu se jeden odvazil, tak jsem ho posadila na hrbet a kousek se vezl. Asi si otevru skolu na zaucovani vydesenych lidi bez balancu, protoze za posledni tyden uz je to druhej clovek, co se behem chvile naucil sedet tam hezky, manipulovat s konem a lehat si a ruzne se tam otacet. Na to, ze kdyz tam vylezl, tak jsem mela strach aby se neprekotil docela uspech.
    Hned jsem opet otestovala trpelivost Sol, ktera do sebe necha kopat a stouchat, zatimco na ni naleza zacatecnik. Byla to ale zraci prochazka, takze nebyla zpruzena a zateze si nevsimala. Myslela jsem na to, co vsechno jsem ji dneska nenaucila a taky na to, jak je spokojena, kdyz se mohla porad cpat a nasi skupinu dobihat, kdyz jsme se moc vzdalili.
    A pri ceste zpatky byla takova nadherna dlouha cesta lesem rovne domu, a Solinka uplne touzebne porad kvaltovala, tak jsem si na ni vylezla a skupince jsme ujeli, primo romantickym cvalem, a pak jsme mohly cekat pri paseni, nez nas dojdou.
    Unesla jsem fotografa, takze mam nakonec par fakt vystavnich. Doufam, ze bude mit brzo cas udelat i zbytek. Je tam serie kousku, jak se snazim vylizt na kone a ruzne na nem visim a narazim do nej.

Jako, opravdu jsem si rikala, ze se toho jezdeni zdrzim, ale samotna bezet lesem nemohla... a se mnou nahore vypadala... no, rozhodne si nestezovala.

Naskakovani z ruznych smeru :)

Epicka!

Kamarad cyklista se stavil a zautocil mobilem.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: obecně jsem toho názoru, že majitelé si se svými koňmi obecně málo "hrají" a tak je mají jejich koníčci spojené více s prací než s něčím pozitivním (pro koně). Se mnou si rychle zvyknou, že je ve výběhu jen tak nezaženu či neignoruji (tedy vyjma těch případů, kdy jsou protivní na ostatní a něčeho se moc domáhají, to pak mají smůlu a jsou "na konec řady" - velmi rychle si pak ujasní pravidla chování a i největší prudiči se v tu chvíli mezi sebou snášejí bez problémů :-)) a že je třeba i podrbu kde to svědí apod.
    Potom jsou pochopitelně zvyklí, že je v případě potřeby vymotám i z něčeho co na sebe ve výběhu nabrali a takže i celkem netrpěliví a plašani ze sebe nechávají obrat kotačky (ty kulaté mrchy z bodláků) či cokoliv jiného z hřívy a ocasu. A nechají se pak i v případě potřeby ošetřovat mnohem lépe (nechlubil bych se, kdyby mi občas někteří majitelé i nezavolali a neptali se kdy přijedu, zda bych jim nepomohl s koníčkem - byť připouštím, že částečně je výhoda i ve velikosti, kdy se mnou kůň nemůže vyvádět tolik jako s 50-60kg majitelkou :-))
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: no a s tema prsama, Anca to taky chvili mela, pote co tam mela hnusnou ranu, kterou jsme furt chodili osetrovat, tak si to holt spojila a byla dost neprijemna... tak je mozny, ze to ten kun taky ma spojeny s nejakym traumatem a nikdo nepracoval na odbourani
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Tak to urcite. Je to jako s mym prislaplym malickem. Jsem strasne dulezita, ale kdyz je prilis mnoho vstupu, tak se trochu zapomina. Na druhou stranu malicek ji prominu, kdyz nema tendence ten zbytek mne treba povalit a bezet pres nej k obzoru.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: imho je to i tim, v jaky situaci na nej sahas, tahleta arabka co na ni sli mistri sveta moc rychle se necha ve vybehu osahat vsude (uz) ale jakmile je to v situaci, kdy se kolem nosi sedlo atd., nebo se na ni vyviji nakej tlak (jako ze musi stat privazana), tak uz je to vetsi problem. No ale pry s ni nejak pracujou se zarikavacem, ja nevim, ja si ji zvykam na to bejt uvazana ve stodole a na vodeni, pac jako ustajovatel s ni musim taky manipulovat, a to je v pohode, plasan, ale jemna a hodna a nejde proti cloveku, coz je super.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Jaja, do usi uz taky sahame.

Ale opravdu, tohle neni ani tak vyzva nebo cvik, beru to jakoze je to celej kun a tak nejak jsme spolu. Ja bych rada basnila o tom, ze je to vsechno o duvere, protoze si to myslim.

Apropes, mame tam jednoho kone, co ma problem, kdyz mu sahnes na prsa. To zacne kvicet a vykopavat predni nohou. Videla jsem to v boxu, kdyz ho chystali na vyjizdku, a kdyz jsem to zkusila, skutecne to delal. Stacil jen letmej dotyk. Pak jsem ho jednou na pastve drbala a mazlila, a po chvili si na to nechal sahnout uplne normalne. Podrbat, zmacknout, cokoliv. A pak jsem ho videla o par mesicu pozdejs v boxe a zase s tim mel problem. Nepochybuju, ze je to lidma a tim, jak k nemu pristupujou :/
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: CHodime pres traktorovou pneumatiku (musi slapnout do ni, i na ni), pres paletu (ta ma sprusle), pres plachtu, pres mosty v prirode. Vetrniky a faborky nemame, ale treba na pouti byly - tyhle veci uz moc nevnima. CHodi a zastavuje se mnou, to uz jsme delaly. Nalejzam na ni zasdane z vyvysenejch mist, protoze jsem lemra a nevyskocim na ni. U toho lezeni na kone moc dobre chape, co se na ni chysta a obcas se ji nechce, to pak nechce stat na miste, a podobne jako kdyz se ode mne odvraci, kdyz nesu sedlo, si pak rozmyyslim, jestli na ni chci lyzt. Pokud opravdu ano, tak staci jednou, dvakrat zopakovat "Stuj" a ona se nehne, nez se tam naprdelim. A nasedani s okopavanim funguje normalne. Bezne, kdyz na ni davam lidi a deti a nejezdce, tak je to deset minut kopani do bruchu a valeni se po koni, nez si sednou, kam maji.
    CO se tyce sahani, tak je to samozrejmosti. To byla prvni vec, co jsme delaly. Ale nebyl to moc cvik, spis je to otazka duvery. Ona treba i cejti, ze ji to je neprijemny, nebo je to nezvykly, ale drzi. Strasne dava pozor, aby mi neublizila. Kdyz za ni prijdu na pastvu, rada prohani ostatni kone, aby jim ukazala, ze ja jsem jeji clovek. A ja muzu sedet na zemi a koukat a one dva metry ode mne kope do ostatnich. Hodne si mne hlida, aby mi neublizila.
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Ano, naučit koně nechat si sáhnout prakticky kamkoliv je občas docela velká výzva. Ve stáji je několik koní, kteří se ode mne nechají podrbat/pohladit/pomazlit i na místech, kam normálně nenechají sáhnout ani své majitele.
    Obvykle uši jsou velký problém, Vobluďák byl svého času dost netykavka na celou hlavu a dnes se nechá i podrbat v uších a užívá se to, stejně tak jiný valach si u mne dokonce o podrbání vysloveně řekne, navíc oba zmínění si s mnou nechají i dát injekci bez větších obstrukcí, což se samotným vetem a službou ve stáji moc nehrozí. A shirská kobylka byla (je) také háklivá na uši, protože ji za ucho kdysi v mládí trochu necitlivěji chytil a přidržel vet., tak si je ode mne nechá nejen podrbat, ale i chytit a přidržet :-)))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Jaja. Aspon ted vim, ze existuje vic variant. Kazdopadne my uz ted treba ustupujeme, kdyz chci k necemu prijet a treba trhat jabka, nebo davat klice na okno... tak ani nevim, co delam a kun si tak nejak stoupne bokem no.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... ne, že bych někomu zlomenou nohu přála... ale prostě hodí se, no...

... pak samozřejmě aby se kůň nechal otlapkávat, sahat si do huby na břicho a podobně... ale to předpokládám, že se Sol stejně děláš... ale třeba Foxy si nenechá sáhnout na hlavu, na zubaře jí musí uspávat... majitelka už pět let neřeší, ale kobyla má zjevně s hlavou a hubou nějaký blok (i to prudění kvůli udidlu je imho z toho)... Charlie si zase "nenechá sáhnout na břicho" - dokud nezjistil, že je hrozně příjemné se nechat drbat - ale nechá se drbat jen od někoho, pokud je to člověk, který ho ještě nedrbal, tak ho k břichu nepustí...

... já třeba koně ve stájích ještě cvičím na kozy :-) - jako kozy jim obvykle nevadí, ale chci aby zjistili (koně), že se na ně můžou kozy klidně vyřítit odněkud ze stráně... imho dobrej trénink na srnky atd... poníci už jsou zcela laxní, navíc vědí, že když jsem venku s kozama, tak mám pixlu s nějakou dobrotou (kozy lákám na žrádlo, i když většinou už za mnou chodí i jen tak :-))
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: to po zlomene noze potvrzuju ;)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: chodit přes jakékoliv koňožrouty.... třeba jen šlapat na kus překližky... u nás teda máme udělaný mostek z palet, hnusně to duní, když se na to šlápne. Můžete chodít kolem fáborků, větrníků... můžete dělat pochodová cvičení - že chodí a zastavuje vedle tebe podle tvého tempa. Můžete nacvičit nasedání z ohrady nebo nějakého zvýšeného bodu - aby se naučila, že musí nejen přijít k tobě, ale ještě udělat ty dva kroky přes tvou úroveň, abys mohla nasednout. (já tohle koně učit musím, mám nepohyblivou levou kyčel a bez sedla nenasednu ani nesesednu pokud nejsem výš). Učit jí, že když nasedáš, tak musí stát - bez ohledu na to, jak jsi nešikovná a kolikrát jí u toho nakopneš - u nás se to učí koně na hippoterapie (pže holt když na ně nasedá člověk, který má problém se pohybovat, tak je neohrabaný) - ale může se to hodit, až si zlomíš nohu, nebo tak...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: tak pro vas to bude asi ustupovani na holen, proste ji nechas ustoupit do boku od sebe, ono se to hodi ze ano ;)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Ja to vidim na jakysi pohyb po primce :)) Pro nas tedy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam