• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no je a proto zamykám..... :-)... ale kolikrát jsem něco zapoměla venku a pak to holt hledala.... (a kolikrát se spolehla na to, že u kruhovky vždycky leží nějakej bič :-) - a dneska tam zrovna nebyl.... a protože se nám nechtělo se pro něj vracet, tak jsme se museli obejít bez něj.... tohle žeru na té mojí trenérce, že ona NEPOTŘEBUJE vůbec nic... a pro mě je zajímavý jak třeba koni udělat z provazové ohlávky a kusu lana otěže, jak si můžu pomoc vodítkem, když nemám ten bič, který by mi prodloužil ruku a podobně...
    ... jako on by v zásadě nebyl problém dojít si pro všechny ty pomůcky a náčiní, ale takhle to bylo imho zajímavější - protože ne vždy a všude má člověk všechno po ruce - a je dobré když i kůň vidí, že ty věci můžou fungovat jinak (třeba to vodítko) než je zvyklej... a když rozumí tomu, co po něm chci s kusem šedého provazu, když je zvyklej na modrej bič....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: je to děs, muset si podepisovat (a zamykat) věci jak ve škole... Kromě věcí zničených/poškozených je příšerná ztráta času ty své věci hledat a ztrácet čas, zvláště když ho je málo, který si člověk někdy doslova "urval" na pobyt u koní...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: bohužel.... u nás se myslím ani tak "nekrade", spíš si lidi věci půjčí a nevrátí... obvykle se vyplatí obejít stáje a drobnosti (bič, hřbílka atd.) prostě najít, protože si to někdo půjčil a pak to pohodil kde mu to zrovna od ruky upadlo... ovšem půjčování sedla (a hlavně vracení sedla špinavého a rozesraného) jsem nesla těžce...

ad přirozená komunikace - musíš tomu říkat načůral horsmenšip, jinak nejsi "in"....

Slalom zkus tak, že běháš vedle kobyly a slalomuje ona :-) Což mi připomíná, že mi trenérka slíbila video a nedodala....

já jsem si dneska zkusila hypnotizování koně... a dobře jsem udělala, protože když jsem pak na něm seděla bez sedla (ten blbec si rozerval tu ranku na břiše - už měl vyndaný stehy, ale nějak si to rozdrbal - není to hluboký nebo na šití, ale samozřejmě obřišník přes to nedám) a bez uzdy (pže na kruhovce) a kolem babice začala cválat dokola na plňasovi (protože jinam než kolem stájí se nedá kvůli bahnu), tak byl Nedouš v klidu... měla jsem tam trenérku, ale nebyla potřeba....
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: tak jsem se konečně dostala k tvé radě, kupuji bednu na cajky...dámy ve stáji začaly krást :/ budu se řídit tvou radou o bedně

ale co se nám povedlo, baby čekaly co budu dělat na jízdárně a já běhala s kobylou za zadkem slalom :D když má na zádech kamaráda, vždy poctivě běhá za maminkou a tváří se jako strašlivě hodná holka, takže jsme se předváděli, jak nám jde pěkně "přirozená komunikace" :D
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    ANABEL_LEE: to je jasný, byla jsem se podívat na hříbata u jedné dámy před časem a na místě člověk zjistil že to appíci nejsou, že vlastně měla jen půjčeného hřebce a nechala s ním obskočit asi 10 kobyl a kobyly samé prskance kde čeho a vychrtlé tak, že jsem měla chuť babu proplesknou a účtovala si za půl roční 45 000 :D
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: no já samozřejmě nevím přesně jak vyrůstali.... ale když od dvou tří let závodí, tak toho dětství fakt asi moc nestihli.... ale máš pravdu, že to hodně bude i genetický... holt jsou chovaní na tu rychlost a už nic jinýho...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: no vyrustali v izolaci, to nevim, pokud vyrustaji v hrebcinech, tak to byva dobre detstvi ve stade, akorat ponekud kratke... spis jsou magori jednak geneticky, jednak z brzke zateze
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no mě hlavně přijde, že jsou to často "magoři"... jako jedna věc je, že mají asi za sebou lecos šílenýho, druhá věc je, že se neumí chovat jako koně - že je vidět, že vyrůstali v izolaci... máme tam kobylu, která není schopná být pohromadě s jiným koněm, všechny napadá - i třeba kobylu, s kterou jí sousedí výběh a s kterou jezdí na procházky, tak s ní nemůže být vypuštěná jen tak, protože se do ní okamžitě natvrdo pustí... takže holt je nadále v izolaci...

... no já jsem dneska poslala Nedouše vyříkat si to Vilamem a Capitanem... tihle dva spolu sousedí, ale navíc jejich padock sousedí s jízdárnou - a Ned na jízdárně prý kolegyni vyváděl právě kvůli Vilamovi - tak jsem ho tam dneska pustila na volno aŤ si to vyříkají (přes ohradu, samozřejmě).... zajímavý... tam stáli všichni tři a různě do sebe ďoubali a řehtali a hrabali kopytama.... až jsem si říkala, že se na ně Ned nevykašle - no nevykašlal, oni nakonec odešli a Ned tam stál pořád na svým místě... tak předpokládám, že vyhrál :-) A že už na něj nebudou drzí či vyzývaví :-)) (neviděla jsem všechno protože mezitím se objevil utečený kůň, takže jsme řešili toho koně)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: ano, příklad "levného" plňase vidívám často - koníček za 20k, peníze do zdraví už narváno 100k (postupně, ale během necelých 3 let), často přijde z výběhu kulhající (tak stává často v "pomocném" výběhu, kde není bláto a nic k ani náznaku zrakvení nohou), na ježdění ne úplně jednoduchý, stále ještě vyjuchaný (pokud ho chlap ze země drží za otěže, tak má tendence se vyškubávat a stavět na zadní)... Prostě skvělý koníček...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SHAMPOO: no imho to ani nemusi byt ohradnikem, lidi radi vyrabi sprsky dobrovolne
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... jinak mi volali od veta, že nemusím Neda odčervovat, jupí... asi mě test stál víc, než by mě stálo odčervovadlo, ale tak co už.... :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no článek zjevně psal nějaký idiot... už jen to že ilustrační fotka k článku o rekreačním ježdění je otrávená slečna vyštajlovaná na soutěž :-).... ovšem hlášky typu, že si lidi pořizují plnokrevníky, protože jsou cenově dostupní mě dost děsí... když vidím ty plňase co jsou u nás na přetrénování, tak si fakt nemyslím že to jsou koně pro někoho, kdo se rozhodně mít koníška pro zábavu... plus teda mi přijde, že jsou věčně chromí, nemocní, kolikující a jánevímcoještě (jako máme jich tam řádově deset, takže ten můj pocit, že je "furt něco" je rozprostřen přes deset koní, ale stejně).... plus různé problémy způsobné závodní kariérou... fyzické i psychické.... některé imho už nevratné...
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    NYEMI: jako že quarter ojel noričku? :) no co, lásce ani ohradník většinou není překážkou hele :D
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    NYEMI: Jo, zajimava vec, plesnivka je krizenec norika a quatra. Dobry, co?
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Jinak v patek jsem byla na dostihovy rally vyjizdce, bylo to svizne a pekne. Z toho samozrejme fotky nejsou, ale z blbnuti to jo.

Kupredu!

Pozadu se da kun i ridit!

Plesnivka.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Ja nevim. Mne to prijde spis k placi D:
    PES
    PES --- ---
    Částečně se to dá brát jako pokus o humoristický článek :-)))
    Život s koňmi si užívá stále víc Jihomoravanů. Kupují je kvůli sportu a relaxu - Brněnský deník
    http://brnensky.denik.cz/...iva-stale-vic-jihomoravanu-kupuji-je-kvuli-sportu-a-relaxu-20160319.html
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... tak dneska zajímavá lekce... Nedouš na kruhovce, vedle na jízdárně lítali volně plňasové.... ale Nedouš dobrej, jako ocas nahoru a šlapal jak na výstavě, ale POSLOUCHAL - jen to mělo víc elánu.... a pak mi trenérka říká "víš, někdo prostě když má takhle rozrušeného koně, tak když na něj nasedne, tak ho nechá běhat, než se kůň uklidní.... v našem věku to nemáme za potřebí, tak to můžeme řešit jinak" - a začala s Nedem dělat malá, pomalá kolečka, mluvila na něj jak idiot (pomalu), vždycky na chvíli zastavila, když se ošíval, tak dala další malé pomalé kolečko... až najednou Nedouš stál a zavíral očka... Prej to teda neplatí, protože už před tím jsme ho měli na té kruhovce a byl částečně vylítanej, ale stejně... zaklínač hadů hadr.... :-))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no nevím, manžel mi tvrdí, že si kůň o mě musí myslet, že jsem magor :-) Tak nevím, jeslti je to úspěch :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Ty skvele chvile, kdy se muzeme konecne pochlubit vlastnimi uspechy :D
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    dneska jsem měla Neda na kruhovce, ale pak byla volná jízdárna (bývá málokdy), tak jsem ho zavlekla tam... bylo tam asi pět nebo šest kuželů, tak jsem ho učila slalom... prošli jsme to s vodítkem, pak chodil za mnou (to je sranda, když má ohlávku, tak chodí za mnou, když je bez ohlávky, tak si jde po svým), tak jsme chodili přes překážky a tak... a znovu skrz slalom... a pak jsme šli skrz slalom stylem že já šla po jedné straně kuželíků a on vedle mě slalomoval... tak jsem to chtěla odpoledne ukázat kolegyni a on vzal na otočce dráhu k vrátkům :-) - ale zastavil se na pokyn a neudělal ten krok navíc k travičce, takže pak jsme obkroužili poslední kuželík, zastavili a pak teprve se šlo domů.... a zmatená kolegyně nám úslužně otevřela vrata (kůň pořád na volno) - ale čekal, nevyřítil se.... uf...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam