NYEMI: úmysl oné slečny byl OK, proto jsem taky zůstala u jízdárny, s tím, že Nedoušovi neuškodí procvičit to, že si nemá ostatních koní všímat (on je hodně orientovanej na koně, jak je trail horse, žijící většinou na pastvině s koněma, tak je problém když není na jízdárně sám - moc pozoruje ostatní a reaguje podle nich).... takže ženská s plastovým pytlíkem za hrazením mi přišla pro Neda jako dobrá zkušenost... jenomže ona na to, že se kobyla bojí pytlíku tuze a velmi, nereagovala tím, že by šla o krok zpět (a zkusila třeba napřed jen nešustivej hadr, a třeba jen na kohoutek) - ona přtvrdila a začala koní mávat pytlem kolem hlavy....
...to co jsem včera nezaregistrovala, ale viděli lidi z druhý strany - holce vyklouzlo z ruky to vodítko (lonž), obě (holka i kobyla) zřejmě zpanikařily, hoka běžela za vodítkem (tj. na koně, furt s pytlem na biči v ruce), kobyla se zamotala do vodítka a to jí zřejmě povalilo....
... každopádně je to celý prostě průser, kterej se neměl stát a kterej by se nestal, kdyby někdo přemýšlel - kobyla je NeighSavers program - plňasové, kteří se přetrénovávají, aby neskončili v salámu... program samozřejmě stojí z velké části na dobrovolnících... tahle slečna se vrátila na léto domů (z university).... jako je fajn, že by mohla pomoc zachraňovat koně, ale do prčic, pustí jí rovnou na kobylu, která má problémů hromadu beztak a rovnou s igelitovým pytlem - tohle by snad měl dělat někdo, koho ten kůň zná a kdo zná koně.... a s dobrovolníkem tam hergot měl minimálně být někdo, kdo s těma koněma pracuje....
... no nic, bohužel s hlavní ogranizátorkou tohoto průšvihu se mluvit fakt nedá... nicméně jsem mluvila s No.2, s tím, že jsem jí řekla co jsem viděla já a že si myslím, že holka byla agresivní.... a nadhodila jsem téma, že by třeba nebylo od věci, kdyby tihle dobrovolníci měli tréninky od trenéra (jednoho, konkrétního, který s nimi a konkrétními koni bude pracovat), než začnou trénovat koně - máme to takhle na poníky - jednou měsíčně je hromadný trénink - je tam trenérka lidi se můžou přijít podívat a řešit s trenérkou problémy, které mají, plus má každý povinnost mít (zaplatit si) individuální trénink než vůbec k poníkovi může.... Takže všichni ví, jak na tom poníci jsou, používají stejné signály - a je v tom nějaká kontinuita (a i tak je to prostě pro ty poncly těžký)