CAROLIAN: Ja mam na mysli tu situaci komplexne. Treba s tim boxem - kun ma problem s boxem, je v nem agresivni, venku neni. Tak prvni vec uz je teda videt ta reakce, ze je agresivni za urcity okolnosti. To je dusledek neceho. Takze se zamerit na to, kde muze byt problem. Sledovat, jestli se kun vzpira, kdyz ma jit dovnitr - problem s uzavrenym prostorem, treba; nebo jestli mu treba vadi davani sedla uvnitr boxu - vadi mu jezdeni a je agresivni, protoze clovek v boxu znamena davani sedla a jezdeni.
S trochou pozorovani chovani zvirete se proste da snadno urcit problem a s tim dal pracovat. Jestli ma Ned sisatou hlavu a stary zraneni, tak samozrejme neurcis presne, co se mu stalo, ale muzes to zkoumat, jak rikas, reakci na podnety. S reakci pracovat ...no, asi chapes co tim myslim. Chovani je dusledek neceho, symptom problemu (pokud je to problem).
Osobni priklad: prijdu do boxu za Sol se sedlem. Neodvraci se ode mne, je pozorna, vse je v poradku. Polozim na ni sedlo a otoci ode mne hlavu i s krkem pryc - prvni znamka, ze neco neni ok. Zapinam obrisak, zacne svihat ocasem a treba kejvat hlavou. To uz je problem, dava mi najevo, ze se ji to nelibi. A ja uz mam dost informaci a muzu s nima nalozit. Muze ji neco bolet, muze mit jen naladicku "nechci sedlo". Muze mit strach z dotahovani. Nechce mne nosit na zadech.
Vzhledem k tomu, ze jsme lidi a mame jaksi vetsi myslenkovej fond, tak bychom meli zvladnout premejslet a dovtipit se, kde je problem. Kdyz to takhle clovek parkrat udela, zacne chapat, co treba kun vidi jinak, co vyjadruje a daleko snaz se s nim "mluvi".
A samozrejme, co vidim v 99% kolem sebe, lidi absolutne nevedou dialog se zviretem. To znamena, ze se nesnazi pochopit pohnutky zvirete. Nebo to casto rikaji, ale jejich ciny vyjadruji presny opak - viz ten sunny muffins. Tim padem jen "leci" (nebo oni rikaji cvici) symptomy - projevy chovani, kterym nerozumi. Tohle rikam proto, ze pokud clovek neni otevrenej diskuzi (byt se zviretem), spatne bude vnimat jeho pohnutky.