• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    SHAMPOO: Za mne, hlavniho fasistu a odmitace udidel, palec hore :)
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    tohle mě dneska nadchlo, parádní bubák
    Will Rogers & Esmeralda. Total Trust. The Show at JBK Horse Show 2015
    https://www.youtube.com/watch?v=pARqHD39tZo
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: melounek mu nejel jo :D ta moje koza mi vyluxovala rajče :) ale teda ten překvapenej výraz když ho snědla byl úžasnej. Meloun má ráda :) ale kýbl na ten mají šestý smysl :D
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: Ned je pragmatik... sežere co je - ale když se pásl a já blbka za ním běžela s melounem, tak pravil, že nemá zájem - tak jsem meloun rozdala a on mi pak, na jízdárně furt zkoumal ruce, jestli by jako nebylo něco k snědku.... no, už nebylo :-))

A třeba když jsem ho vystrčila na jízdárnu a šla nasypat kozám, tak tam ječel, že chce taky... a to mě v podstatě neviděl motala jsem se mezi budovama - ale plný kyblíček pozná :-))
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: dík :) já to s ní zkusím, uvidíme co to udělá :) a paráda co ty koně všechno nesežerou, u nás je to samá koňská princezna a pak přijde můj traktor a dodlábne všechno co koně normálně nechtěj :D
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: no tak jestli hackamore zná, tak bych to prostě pořídila a zkusila. Já si to musela s Nedem postupně vysvětlit (respektive jsem musela naučit sebe důvěřovat jemu, že mi "neuteče") a uvědomit si, že pokud by fakt CHTĚL, tak mi proběhne i tím stihlem... ale on je v zásadě kůň, který své místo ve světě chápe tak, že je tu od toho aby lidi odnesl z bodu A do bodu B a nikde je nevyklopil - on fakt nápady nemá...

Jestli tě utěší, tak Ned se může pominout po bodlákách.... asi je napůl osel nebo koza, nebo nevím :-)
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: tak moje kobča chodila právě i na hacka, to zná a jen na ohlávce je to poněkud naprd, ona fakt vymejšlí spoustu věcí . Takže se jen snažím přijít na to, jak být na té tlamičce co nejvíc v pohodě a dát jí ten prostor , když je právě volno ať si zobne :)
    V úterý se nažrala lopuchu, její chutě jsou opravdu prvotřídní :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    co mě na tom vyhovuje je to, že vlastně kdykoliv můžu z koně slézt a nechat ho pást, nebo ho někde přivázat, odvést ho atd... včera jsem sotva nasedla a přišla ženská od koz, že má jedna koza horečku a jestli bych jí nepomohla kozu naložit na výlet k vetovi.... tak jsem slezla, přivázala Neda ke sloupku, naložila kozu, odvázala Neda pokračovali jsme.... mít jen uzdu, tak musím pro ohlávku atd. (Neda bych asi pustila na ty dvě minuty na jízdárnu se sedlem bez uzdy, protože jsem si téměř stopro jistá, že by se sedlem nevyválel, jako poníci).

Ned je tedy zvyklej mít pod uzdou ohlávku - ale s tou bezuzdovkou je to jednodušší...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: já bych zkoušela a trénovala na to.... já jsem Neda vzala s tím napřed na jízdárnu, pak jen po ranči.... pak kousek na trail, já nevím sto metrů, pak půl kiláku... pak na asi dvacetiminutový okruh (který jsme xkrát šli s uzdou). Největší dobrodružství že jsem ho vzala s kolegyní a s trenérkou na složitější okruh - a v místě, kde vím, že by s Nedem mohl být problém (zkratka ke stájím, kde všichni koně zařičí a vydají se tryskem k senu) jela trenérka před námi a vlastně s kobylou Nedovi blokovaly cestu. Ale pak zase další den, když jsem šla s jinou ženskou na novou trasu, tak jsem měla tu uzdu.

Pak jsem to zase prostřídala jízdárnou - Ned je trail horse, zvyklej "ukažte mi směr a já tam dojdu", takže trošku jemnější práce na jízdárně "nechápe", takže to jsme zase trénovali s uzdou a já to pak další den projela na bezuzdovce.

Bezuzdovka je fajn, ale já si myslím, že když je kůň zvyklej na uzdu, tak narazit mu bezuzdovku a hurá vyrazíme, je hloupost - i ten kůň se to musí naučit - a oba se musíte naučit s tím fungovat....
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: to mi připadá stejné jako ty provázky, stejná stahovačka. ale možná malinko lepší v tom kde se to stahuje. Nu mám nad čím přemýšlet zase a asi dokud to nezkusím moudřejší nebudu :)
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    SHAMPOO: co bitless bridle? treba od Barefootu to maj hezky mekky a vypodlozeny.
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: díky za typ, já fakt jen přemýšlím nad příjemnějším "nástrojem" pro koníka a když jedeme dlouhou štreku stačí mi úplně volná otěž a vše je v pohodě a tak bych jí ráda dala prostor, když slezu a nechám jí vydýchat, aby si klidně mohla zobnout a tak.
    Ale tak je to kobyla a občas vymýšlí kraviny a já si na tyhle tůry úplně netroufnu jen tak bez uzdy no, je to vlastně pro můj pocit ehm
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Jeden z mejch bohu trenovani koni.

NYEMI
    NYEMI --- ---
    Ja jsem se ted, ehmm, seznamila s jizdnim policajtem, ehmm, tak jsem videla nejaky tyhle super udelatka, co maji na trenovani. Strasne po tom touzim a musim si taky nejaky vyrobit.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak mi dneska koníšek prošel tím car washem... teda na vodítku a pravil, že nadšenej z toho není, ale vzhledem k tomu, že včera se odmítal i jen přiblížit, tak je to pokrok...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: já mám na Neda toto
    Mustang Side Pull Rope Halter with Braided Nose - Horse.com
    http://www.horse.com/item/mustang-side-pull-rope-halter-with-braided-nose/E011734/

ale jak píše Pes - i to chce s dávkou citu, klidně si dokážu představit třeba zlomený nos. Ned není úplně neck reined, ale jezdím na něm s volnou otěží s udidlem i bez, funguje mi na oboje více méně stejně - ale třeba když jsme se teď učili na jízdárně nějaké věci, tak jsme to napřed jeli s uzdou, kde mi přijde, že mám přesnější kontrolu, naučila jsem ho na nějaké povely nohama a otěžema a PAK jsme to projeli s bezuzdovkou, se stejnými signály a funguje to.

Dávám mu to pohodové jízdy (třeba na známý trail se známým koněm), protože vím, že pak může žrát, když někde zastavíme nebo ho můžu odvést a tak.... Pokud jedu do neznáma (třeba "cizí" kůň u kterýho si nejsem jistá, jak budou s Nedoušem na sebe reagovat nebo jedeme na neznámé místo, tak si beru zatím uzdu.

Jinak si myslím, že bezuzdovka mě zachránila od hnusného pádu - Ned zakopnul na levou přední a jak přenesl váhu na pravou, tak ta se mu zabořila do bahnité díry a on upadnul na kolena. Myslím si, že tím, že neměl nic v hubě, tak si "dovolil" natáhnout hlavu dopředu (tj. nezakousl se do udidla v očekávání že mu urvu hubu, tj. nesklonil hlavu dolů, tj. nepřelítla jsem mu přes hlavu) a tím vybalancoval i ty strany (opět, vlastně jsem mu do toho nezasahovala, ani "omylem" nebo v panice) - ale i tak si myslím, že tam velkou roli hraje to, že jezdím na volno.
    A pak samozřejmě to, že Ned je primárně trail horse, který považuje za svou profesionální hrdost neztratit jezdce :-))
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    aha, já trochu doufala že šňůrky budou víc v pohodě, inu tak halt jen provázkovku
    PES
    PES --- ---
    SHAMPOO: i tak je to dost ostré, takže bacha na ruce, zvláště v kritických okamžicích s reflexem "zatáhnout"
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    propo zkoušel jste někdo někdy provazové hackamore? docela mě to zaujalo
    Provazové ohlávky
    http://www.toricon.cz/produkty.php?kat=33
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: jo, to ma nase stracka taky, je po uraze slepa na jedno oko, kdovi co se ji delo, ale cisteni hlavy je trosku narocnejsi ;) a ma trochu headshaking, ale tak at si zatrese, ja to neresim
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam