• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    nestejská se mi, nestejská se mi, nestejská se mi......... dneska jsem musela vylézt z postele, protože se mi zdálo, že jsme jeli za Nedem a oni udělali z ranče zábavní park pro děti... a já tam hledala mezi všema šedejma koněma Neda, pak mi přišlo, že tam vystupuje v cirkuse, ale byl nalíčenej jako ten Sunny Muffins od Nyemi a já ho tam naháněla, a když jsem ho dohonila, tak to nebyl on, ale Freckles (takovej puntíkatej kůň od nás).... no magor, no... :-))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Hezky beha a nosi mne na zadech!
    PES
    PES --- ---
    To je peklo, venku 33°C ve stínu (ve 2 metrech nad zemí) a na slunci u země teplota přízemní má pekelných 44°C (a to měřeno na meteostanici v přírodě dál za velkoměstem)...
    V tomhle se snad ani nedá zajít ke koním - doufejme, že jsou zalezlí někde ve stínu a že mají dostatek vody (jinak by si ustajovatelé koledovali o úžeh či něco podobně hrozného...)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... ale v neděli ho pojedeme zkontrolovat.... :-) Tak to bude taky zajímavý - jestli se ke mě bude hlásit, nebo jestli se zašije se stádem na pastvině a bude mě ignorovat...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: zajímavý je, že mi to došlo až když se ta nová ženská furt Nedovi podivovala... že jezdím bez uzdy, že ho nepřivazuju při sedlání, čištění, že když už ho přivážu, tak on chrní, že ho pustím úplně navolno a on zůstane se mnou.... a že tyhle všechny věci jsme začali provozovat až postupně, časem, že to není něco, co si člověk "dovolí" s cizím / neznámým koněm....
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: ty jo, líto....tak to bude chtít svého mustanga odlovit ve stepi
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: No vidíš, i když jsi ho brala za takového "hloupého dříče", tak přece jen nějaký vztah si k Tobě našel :-)

(Znám to s Vobluďákem, ten se sice hlásí, vítá, ale obecně si pak hraje na "tvrďáka", že jako je nezávislý a tak, ale když mám na starost Ferdu a beru ho z ohrady a jdeme na procházku, tak se Vobluďák najednou může u ohrady pominout, jak poklusává kolem a řehtá... Popř. když jsem ho bral na pastvu hned vedle výběhu, když se předloni na trávu dostali prakticky jen ti co chodili mimo výběh s majiteli, společně s Ferdou, tak když jsem se věnoval čištění Ferdy, tak Vobluďák normálně bez přítomnosti Ferdy se pasoucí a na mne jen občas se koukající, zda tam ještě jsem, tak najednou tráva nezájem a neustále mi stál za ramenem a "kontroloval" co dělám a proč Ferdu a ne jeho - trvalo mu to tehdy skoro týden z těch asi 20 dní, co jsem měl Ferdu na starost, než přestal být napjatý z toho, že není středem pozornosti)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    koníšek nastoupil do přívěsu a všechno, a pak zjistil, že nejedu, tak furt po mě koukal, ani sena si nevšímal, fňuk fňuk....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Tak ať není velký "absťák"...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak to mě před chvíli koně odvezli :-( ale tak jede domů, za kámošema, tak snad to bude dobrý... a vezla ho ženská, která ho před cca deseti lety původně koupila... říkala, že byl v té době asi šestiletej a tmavej...

Ráno jsme šli ještě na chvíli na trail, ale bylo děsný vedro, tak jsme jen tak courali na kraji lesíka... a pak jsme šli do herny - se mnou teda car washem neprošel, ale za vodítko suverénně, se znuděným výrazem :-) Chtěla jsem ho vyfotit, ale nic z toho nevyšlo...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Vezu...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    tak nepis a rid cywe!
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Damy a panove! Prave vexi sama svyho kone!
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    sakra...já se těšila, tak halt v sobotu zajedem na koupačku k rybníku
    propo nyemi k sýkoráku to máte z vesničku kousek a nebo večer zajed do Bojanovic za les a tam je taky rybník, ale lidi by mohli malinko prudit
    PES
    PES --- ---
    SHAMPOO: spíš až v neděli (i když v Čechách to může bouřit už v sobotu) - ale při takových teplotních změnách to bude zase o přívalovkách a krupobití - blééééé...
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    Hele hadam jako u psa. Zvire bude unavene a tak. Jako dneska jsem vyjizdku vzdala a zitra ma taky volno. Doufam ze v sobotu sprchne
    PES
    PES --- ---
    Safra - časová nouze a do toho zdvořilá žádost, zda bych příští týden nedozoroval koníčka (vysloužilého, takže jen nějaká krátká procházka, aby nezatuhl...)... No nevím, asi nebudu stíhat... :-/
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak záleží na tom co a jak se s těma koněma dělá.... třeba Ned je pracovní kůň, nikdo se tam s nima necrcá, těch cca třicet koní a mul prostě musí makat a za to mají vodu, seno, péči o nohy, očkování atd... všichni musí být funkční a plnit úkoly. Není čas na nějaké osobní doladění tréninku nebo tak.
    Na druhou stranu - mají padnoucí sedla, sleduje se zdravotní stav, pokud kůň vypadá unaveně, nebo moc zakopává (nedej bože, že by kulhal), tak se to okamžitě řeší. Majitel tvrdě stíhá jakékoliv uhození či "strašení" koně, na celém ranči není jediný bič - a Nedouš má oči navrch hlavy, když občas vidí jak lidi u nás "trénují" koně - on tomu vůbec nerozumí, mě funguje na důrazné "ne"....

takže svým způsobem Nedův majitel není žádný sluníčkář, koně dřou, protože dřou, tak musí být nakovaní, dostávají seno a nazdar (žádné suplementy a podobně), žádné extra mazlení a opečovávání a hraní a šamponování a jánevímcoještě....

... na druhou stranu mi přijde, že ty koně jsou v tom spokojení. mají životní úkol a program, jejich svět je velmi prostý a jasný, pravidla jednoduchá, přísná - a vždy platící (ty odneseš turistu a pak půjdeš za kámošema k senu)...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    SHAMPOO: To bude zabavne.

Jinak o vikendu pry ttropicka vedra a v sobotu v noci bourky. Jak se pozna kun s upalem/uzehem?
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    NYEMI: a já se s kobylou stavím :) teda spíš jen projedem a zamáváme ti :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam