SHAMPOO: článek je moc pěkný... teda smutný, ale bohužel pravdivý. U nás pastevka jako jsou, některý ty ohrady jsou i dost veliký a členitý - ale když majitelé leta nevyvážejí hnůj (maximálně tak zpod přístřešku), tak jak to tam asi vypadá... v létě hnůj vyschlý na prach, který leze do nosu, očí, uší... v zimě po kolena mokrého hnoje... je tam jedno místo, kde původní majitelka zkoušela vytvořit "paddock paradise", do stráně udělala koním "schody", aby tam nevyšlapali koryto, srovnala dolní část a částečně snad i odvodnila... je pryč tři roky a je z toho tankodrom, imho právě kvlůi tomu nevyvezenému hnoji. Majitelka Foxy vyváží spodní část - stráň nikdy - a to jsem je prosila, že když se v létě sebere pár lidí a holt odnosí suché bobky v kýblech, tak že se to dá vyčistit, alespoň dvakrát za rok nárazově... tak ne, už je tam hnoje za čtyři roky...
To nemluvě o tom, že ten náš jíl dělá tankodrom beztak.
Kování - u nás 90% koní nakovaných, bosky chodí spíš ti zanedbaní (jako Foxy) - protože je u nás hodně tvrdej terén - plus ten problém že buď je tankodrom, nebo to člověk v podstatě vybetonuje - a když nad tím přemýšlí, tak na to teda hodí ty podložky.... ale to taky jde udělat jen na části výběhu....
Což mě přivádí zase k zamyšlení jak to udělat s Nedoušem... vypadá to, že tu část stájí, kde byl loni přeci jen letos nezruší... měl tam velký bahnitý výběh - a vedle toho takový malý výběh, trojúhelníkový, který byl kdysi zřejmě odvodněný a navíc má obrovský strom (stín).... kdyby šly tyhle dva spojit... jenomže tam vede pod plotem voda (natažená hadice), takže by se to muselo promyslet a buď nějak zakopat nebo přetáhnout jinudy. Plus je otázka, jeslti by mi pro jednoho koně dali dva výběhy - ale ten malý je fakt malý, navíc úplně mimo stáje a nikdo ho nechce