SHAMPOO: o sedlech toho moc nevím.... jenom, že je peklo sehnat něco, co sedí koňovi i tobě.... (zvlášť když máš staršího koně, z ostrým kohoutkem a nasvaleným hrudníkem a rameny - tj. kůň je hrozně širokej, masitej - ale stejně vypadá jak stegosaurus.)
S odlehčováním opatrně - teď teda nevím, co za sedlo chceš - jestli anglii nebo western nebo co. Měla jsem odlehčené westernové sedlo půjčené po operaci (tu Nedovu dvacetikilovou krávu jsem na něj fakt hodit nemohla) a bylo odlehčené třeba za cenu, že mělo plastikové třmeny. To byly takový svině, utíká to před nohou, a "nedrží" - prostě tam není tam ten "pevný bod" (nevím jak to popsat)... jako moje trenérka to sedlo má proto, že ho snadno hodí do kufru a že má velkou pravděpodobnost, že jakž takž padne většině koní, takže kdyby potřebovala svoje sedlo (jezdí lidem koně, takže někdy je složité dostat se do sedloven, když tam majitelé nejsou atd.).... ale na svojí kobču má sedlo pak pořádné....
Já jsem na Nedouše vyzkoušela asi pět nebo šest sedel - a nakonec jsem se pokorně vrátila k té jeho krávě... Jediné které mu padlo bylo ve slevě za $1300 jenomže velmi specifické a vzhledem k tomu, že mám koně jen půjčeného (a navíc staršího) a to sedlo by nejspíš hned tak někomu nesedlo, tak jsem do toho neinvestovala.
Já bych obešla stáje a zkusila popůjčovat různá sedla od lidí - hodit na koně bez deky, prohlídnout jak sedí, s dekou, prohlídnout, sednout, osahat, projet, obhlídnout. A až budeš mít vyhlídnutou značku a typ, tak shánět to. Jako je to projekt na delší dobu, ale zase to nejspíš bude docela dost peněz, takže imho stojí za to.