• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    NYEMI: Ale v soutezi obratnosti (preskocit dve prekazky, ustoupit na holen pres kavaletu, donyst barel do cile) jsme byly se Sol treti. Z asi patnacti koni.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    A neco z huberta k dobru. Apropos, asi jsem zazila nejakyho "klasickyho" huberta a bylo to strasny.

PES
    PES --- ---
    VAMPY: Satelitní net je drahý jako kráva a ještě k tomu limitovaný jak objemem, tak u těch cenově dostupnějších tarifů i rychlostí... Ale NYEMI má smůlu, že i když kousek od ní na každou stranu je (i dle oficiální mapy pokrytí na ČTÚ) "svítí" rychlé LTE na plné koule prakticky od všech tří opů, ale do toho údolí k ní pochopitelně žádný sektor antén přímo nemíří...
    Ale třeba O2 se na své mapě pokrytí kasá pokrytím i toho jejího fleku (může to sice být marketingové přehánění, ale často to ukazuje i na pokrytí ze stanic BTS v testovacím režimu, které ČTÚ ještě neeviduje jako schválené do plného provozu).
    Navíc to pokrytí se počítá a měří na běžně citlivé přijímače (tj. mobily a LTE USB modemy s integrovanou anténkou), ale ty "stacionární" modemy mají možnost připojit i extra anténky a tím se stanou citlivější a výkonnější, takže se kolikrát připojí i tam, kde oficiálně není vůbec nic. Takže by NYEMI nejspíš pomohlo, kdyby se tam u ní nějaký kamarád z Prahy zastavil s takovým modemem i s těmi anténkami a zkusil proměřit signál (z toho modemu si tu budku a okolí už pokryje skrze WiFi)...
    Datové tarify u operátorů se dají sehnat levněji než satelit, jsou rychlejší a když se ta datová SIM připojí k nějaké firemní rámcové smlouvě, tak se s Internetem (buď s velkých FUP kolem 30-40GB/měs. anebo dokonce i neomezeným) dostane na nějaké cca 2-3 stovky měsíčně...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Diky za navrh. Jenze ja uz tam bydlim tri mesice a ver mi, ze jsem prozkoumala opravdu vsechny moznosti, co jich je. Mam sice krasny misto, ale internet jedine satelitni. A podle vsecho to vyjde na neco pres dvanact tacu. Takze na to budu muset nasetrit. A do ty doby pracovni mejly posilam ze sedla.

Jinak v utery jsem byla na pruvodu strasidel v Praze. Dopadlo to druhym nejhorsim moznym zpusobem, kdy Sol nezvladla situaci. Nicmene furt dobry, protoze prvni nejhorsi moznej zpusob je zpusobeni skody a ujmy na zdravi. Zvladly jsme jen zacatek pruvodu, ale kratce po startu (u Prasny brany) se v pulce Celetny splasila. Takhle napsany to zni desivejs, nez to bylo - jela v cele pruvodu, a bylo videt, jak se ji stupnuje poserovej faktor, az mela nabeh se rozebehnout. Coz se nestalo, udelala dva rychly kroky dopredu a nechala se zatocit dokolecka a vratit na misto. Ale cejtila jsem, ze to neni dobra message pro lidi, ani dobrej pocit pro kone, takze jsem zbytek cesty absolvovala mimo hlavni srumec a po zemi, a posledni cast pres Karluv most jsem objela pres Manesuv most. Vicemene jen co jsem opustila pruvod, mohla jsem ve vecerni prazsky doprave normalne nasednout a uz byla v normalni.
    Priznam se, ze jsem tusila, ze to, ze bude v akci uplne sama by mohlio byt na obtiz, ale nechtela jsem si uplne pripustit, ze by to mohlo dopadnout az tak spatne. (I kdyz pote, co mi rekli ruzni lide, to pry vubec strasne nevypadalo, dokonce objednavatel byl natolik v pohode, ze rikal, ze je rad, ze odjezla ten zacatek, kdy byli fotografove a kamery a nejvic lidi, a ke konci to ridlo, a ze to chape a nevadi mu to - no, clovek ze zlata!)
    Jsem rada, ze Sol je charakter. Sice jsem z toho smutna, nicmene je to hodne dobra zkusenost. VIm, ze kdyby na miste byli jakykoliv dalsi kone, klidne se plasici, tak by Sol zvladla celou vec jako profesionalka, jako tolik pruvodu pred tim. Nebylo tam nic novyho - ohne, bubny, masky, dav. Nicmene staci trosku zmenit vstupni podminky, a bum.
    Myslim, ze zacnu jezdit na vyjizdky do Prahy :) A rozhodne nas v nadchazejicim roce ceka spousta dalsich pruvodu ve spolecnosti vice koni, takze spousta casu trenovat!

Ale tady vypada dobre!
    Praha TV
    http://prahatv.eu/zpravy/archiv/1/praha/ostatni/clanek/3370/centrum-prahy-ovladla-strasidla
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: a to je drahy? my chytame taky net ze vzduchu a zavest nam to prisli zdarma. jen si musis overit jestlu je u tebe dosah.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Hej Pse, o cem to je? Ja se na to hned tak nepodivam... dokud mi nekdo neprispeje na satelitni net :))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    .... a já jsem DOSTALA pro Nedouše sedlo... on teda má svoje pracovní, jánevím snad dvacetikilové, to než na něj narvu, tak vždycky třikrát chcípnu - a teď jsem dostala staré, lehké... jako jo, není "kvalitní", má třeba plastové třmeny, které jsou zlostné, ale na takové to, že "třikrát objedeme ranč" a pak musím mazat do práce nebo pro hažarty nebo někam jinam bude super.... a Nedoušovi SEDÍ, což je malý zázrak, s jeho namakanýma ramenama a vysokým kohoutkem - a ač jsem se xkrát dotazovala, tak ten chlap tvrdí, že ho nechce a že je moje (jako tohle sedlo nebylo asi drahé ani jako nové, ale ani ty dvě tři stovky nenajdu na ulici že)....
    PES
    PES --- ---
    Ještě to budou opakovat, ale pozor - není to "sluníčkové"
    Jezdkyně & kentaur
    http://www.tvprogram.cz/jezdkyne-kentaur/2020249204

Jezdkyně & kentaur
    3.11. 22.10
    7.11. 01:50
    10.11. 02:00
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: to jsem si myslela taky - ale zdá se, že v praxi je to jinak... nakonec když ten kůň reaguje jen na položení otěží na krk, tak v hubě (která je imho citlivější než krk) bude cítit i menší pohyb... každopádně můj kůň je citlivější na neck rein bez udidla...

Jinak - dlouhá historka - ale skončilo to tím, že Nedouš dvakrát fest nakopnul Stormyho... dneska jsem se tam ráno byla podívat, Stormy vypadá OK, tak to fakt snad bylo jen do "měkkého" zadku a netrefil nic podstatného... uf... Každopádně opět mě zaskočila rychlost, s kterou můj obstarší línej kůň postavil do latě jinýho koně... přitom jsem myslela, že pánové mají lecos vyříkáno, loni byli spolu i na trailu a chovali se slušně...

... a druhá historka z dnešního rána - po kolena mazlavého jílového bláta z kterého se nezvednul jeden starý kůň (i to vypadalo, že tam uklouznul).... byla jsem znárodněna stájníkem a managorkou, abych jim šla pomoc ho zvednout, naštěstí než jsem odložila Neda, tak to zvládli bez mě.. asi by se v kanclu divili víc než obvykle, kdybych tam dorazila jako bahnivá koule :-))
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: mozna to mam blbe, ale ja tak jako mela pocit, ze u neck reiningu huba vubec nehraje roli, ze kun reaguje na dotek otezi na krku a udidlo tam je proto aby mely za co ty oteze viset (a proto by to melo asi byt i provesene natolik aby se udidlo v te hube pusobenim otezi ani nehnulo) a ze by to melo stejne dobre fungovat treba jenom s nakrcakem, nebo kdyz by se clovek toho krku dotykal treba klackama...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: no ale taky se jezdí obvykle na páce, protože tam jinak fungují ty tlaky a tahy... mi to ukazovala trenérka s tím stíhlem na Nedoušovi a i když jsou volné otěže, tak se to prostě v té hubě "posunuje" a mele... (jako že když je ta otěž přes krk, tak vlastně přetahuje uzdu mírně na svojí stranu, čímž ten tlak na hubu je vlastně ze strany opačné... a páč se jedná o hubu, tak samozřejmě, že to ten kůň cítí....
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    CAROLIAN: neck reining se take jezdi na otezi volnejsi, aby se za hubu nervalo.. a kun reaguje uz na lehky dotyk, cili lehce provesene oteze staci.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no Ned je teoreticky neck reined, prakticky to není úplně ideální (ono to moc nefunguje v kombinaci se stíhlem, protože tam hrozí to, že sice je otěž na krku ale hubu to rve na druhou stranu) - ale na té bezuzdovce a speciálně jen s tím vodítkem bylo konečně znát, že to fakt umí....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Objevuješ americkou klasiku jménem "Neck reining" :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: uf, no ještě že našla.... ale vést koně z auta musel být pohled pro bohy.... :-))

Jinak já těžce nestíhám (momentálně na tři měsíce pracuju), do toho teda mám koně... je úplně ňuňací (netýkavka Nedouš mě první dny furt očichával a v podstatě se mazlil!!!) a úžasnej... jsem byla zvědavá, co si bude pamatovat a pamatuje si všechno a ve stájích těžce machruje.... ale dneska mě poněkud překvapil... máme tam takovou zlostnou rozmazlenou kobylu, co na všechny klopí uši a straší a zvlášť na krmení je citlivá... no a dneska jsem měla Nedouše jen na vodítku .... a jdeme kolem Abby a Nedouš jí tam uďobnul vojtěšky rozházené před stáním - a ta na něj vyběhla s ušima dozadu... a Nedouš, který s ostatníma různě řehtá a pošťuchuje se, tak na tuhle potvoru briskně otočil zadek a cvičně naznačil kopanec - a ona se normálně odklidila... jako jeho suverenita mě fakt dostává... i to, jak se ty koně s tím nepářou, problém byl vyřešen za vteřinu - ale všechno vlastně v náznacích, bylo mezi nima hrazení, a byli pořád ještě cca dva metry od sebe... a přitom všem mám pocit, že Nedouš věděl moc dobře, kde jsem já a otočil se tak, abych já byla úplně mimo směr útoku i případný směr útěku... čím dál tím víc mě fascinují pracovní koně - oni jsou zvyklí lidi do svých problémů nezatahovat. Tak jako Razmine si spořádala loni ulejváky, co chtěli využít toho, že turisti netuší co se děje a vzít to domů zkratkou - moje jediná zásluha byla, že jsem jí problém ukázala. Teďka Nedouš srovnal zlostnou kobylu a na jaře měl v lese srovnanýho Cowboye tak, že ten šlapal jak švýcarský hodinky...

Jo a protože leje a je to s výlety na pikaču, tak děláme různé kraviny... jsem zkoušela, jeslti by se dalo na Nedoušovi jezdit jen na jedný otěži (vlastně na vodítku) a úplně v pohodě. Nechá si to klidně přehazovat přes čumák, ale hlavně to vůbec není potřeba... když mám vodítko nalevo tak doleva zatáčí na mírné zatáhnutí levačkou a doprava na to, že mu vodítko přitisknu na krk. Zatím jsem tedy zkoušela jen na kruhovce pže nejsem sebevrah... Jezdíme samozřejmě bez uzdy tak jak jsme se spolu domluvili na jaře...
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Takže už ví kam se vytrácet na nějakou ňamku :-) Pokud se bude i stejně vracet... Schválně zda se objevíte ve zpravodajství na Nova TV či Prima TV :-)))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Dneska mi utek kun! Coz je s podivem, pac tu zadni branu jsem zapomnela otevrenou vcera rano. Nicmene kun odesel az dneska. Pak mi nejaci strejdove rano prijeli rict, ze u Moriny nejak chodi kun. Tak jsem sedla do auta, vyjela do Moriny a zavolala. Ozvalo se "hrrrrrr" a z louky priklusala Solinka. Tak jsem ji pak musela odvyst na spagate vedle auta, pac jsem mela auto a kone. Nicmene kun byl spokojenej, stravil celou dobu na louce a futroval se.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Ma seno i travu.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: prijde mi ze zhubla, ona ta trava uz neni nic moc, dej ji trochu sena ;)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Tak pokracujeme v treninku "kam s hlavou". Jde ji to dost skvele a dokaze tak i klusat. Zatim jen kratky vzdalenosti, deset metru nanejvys, vic po ni zatim nechci. A zacina to vypadat dobre. Ale ja mam radost z kazdyho uprdnuti. Nicmene je nadherne kroutiva, jako zouzel, a strasne se snazi. Obcas to ozkousime i v terenu na vyjizdce a dokaze vseho nechat a soustredit se na to i venku. Fakt parada!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam