• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: No áno, ty nohy jsou problém...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: z toho vzorku co vidím a viděla jsem ve stájích se podařilo s jedním (z asi dvanácti) - a i toho jsem viděla s paničkou pěkně poskakovat (ono teda momentálně je počasí, že poskakuje i Nedouš - vyrazila zelená travička, prší, není kosa, je spousta much - což jsem fakt nečekala) - a to je panička první a jediná (teda poté co ho stáhli ze závodiště), která ho má cca pět šest let... a i on bohužel má problémy s nohama... už jsem slyšela i hlášky evropanek, že ty americký koně jsou pořád kriplové a že to by se evropským koním nestalo, ale imho je to fakt tím terénem - nikde není měkká nebo písčitá půda, všechno je buď hluboké bahno (v zimě) nebo beton (v létě)...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Ale i ti "plňasové" se dají převychovat na "špacíráka", dokonce hodně inteligentního špacíráka, ale chce to příšerně moc času...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no bohužel tu dekovat asi budou muset, je chudinka skoro plešatá... když si vezmu jak se zakulatili a zachlupatili ostatní koně (i Nedouš, kterej je poměrně krátkosrstej je pěkná načechraná koule), tak jí musí bejt děsná kosa... a to i u nás...

NYEMI: no mě na tom drtí ta beznadějnost - že závody jsou humus, je jedna věc - to že z toho humusu není úniku, že ti koně nejsou moc vhodní na převýchovu a že je otázka, jestli to "zachraňování" má vůbec cenu, jestli se dá nadupaný závoďák (nebo chovná klisna, která se doposud courala na pastvině bez nějakého velkého tréninku) převychovat.... plus teda to přesvědčení že "když není dobrý závodník, tak bude trail horse" - že si všichni myslí, že trail horse je nejjednodušší možnost, přitom ti plňasové jsou z lesa šílení + jsou chovaní a trénovaní na to, aby na vše reagovali "útěkem"... často nejsou koňsky socializovaní, takže problémy s ostatními koňmi... plus u nás mají věčně zkriplené nohy - ten náš jíl znamená, že je buď po kotníky lepivého bahna nebo je to tvrdé jak beton... to, že tu převýchovu imho dělají blbě (viz případ, kdy při tréninku dokázala slečna povalit kobylu na zem), to může být můj subjektivní dojem, ale to že to nefunguje (lidi koně vracejí), to je prostě fakt... tak nevím jestli by nakonec to psí žrádlo nebylo pro koně milosrdnější... než neustálé vytrhávání ze zažitého, střídání lidí, stájí, trenérů, bolesti atd...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Vitej v konskym prumyslu :(
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Další adept na zimní deku :-/
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: jo, točí se a frká... jednou se mi tak divně kroutil a já na to nemohla přijít až když jsem nasedla, tak koukám, že má ohlávce jen jedno ucho :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    za včerejška mám takový divný zážitek... přijede auto s přívěsem, babice vytáhne koně - kůň vypadá divně (taková světlá krémová barva), provádí koně kolem stájí, já na jízdárně s Nedoušem, tak se ptám, co je to za koně a ona "no to je Jasmin"... tak to mě málem šlehlo. Jasmine je Neighsavers - chovná plňaska, cca osmiletá, u nás jí měli na přetrénování, v létě šla k adopci - tak ta ženská jí vrátila - ale totálně oholenou, v podstatě na kůži, tak že je pořezaná... jako drtí mě na tom spousta věcí - drtí mě závodní průmysl, který prodává mladé koně "do salámu", drtí mě to, že tihle koně jsou pak rádoby přetrénovávaní a nabízení k adopci (což skončí špatně - jsou levní / zadarmo, tak si je pořídí někdo proto, že je to levný kůň - ale co si budeme povídat, plňasové nejsou zrovna koně na mazlení nebo pro začátečníky - a drtí mě zažitá představa, že z vyřazeného plňase bude "ještě dobrý trail horse", pže imho nebude), a ty adopce dopadnou tak, že koně se stejně vrátí, protože ten majitel zjistí, že je nezvládá. Když je to debil, tak ještě na zimu koně komplet oholí, jako fakt NECHÁPU, NECHÁPU, NECHÁPU od začátku do konce...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Otočí se a "ukáže", že něco ho tlačí?
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Na tom videu je videt, jak Sol sleduje, kdyz ji pridelavam ty klady. Taky probiha kontorla :) Kdyz jsme delaly jednu otocku a ja se zakecala s tou pani, co me natacela, tak se Sol normalne sebrala a odesla i s kladou. Jakoze "tak to teda ne, jeste nejsme ani v pulce, ja tu nebudu cekat, nez se vykecas."
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no jo zvědavý to oni jsou... ale nejsem si jistá, nakolik převládají ta "jablka" :-))... ale Nedouš třeba dělá kontrolu kvality při sedlání - obhlíží si sedlo a upozorňuje, když je něco blbě... :-) (jak má pracovní, tak tam je spousta tkaniček a řemení a občas se mi něco připlete pod sedlo nebo se to nějak otočí a tak... )
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: No a jak koukala, kdyz jsem kulila drevo pres plot! Ma u toho takovej plne zaujatej vyraz, jako "Jsi si jista, ze to nemam jeste nekam odtahnout? Nemam to nastipat? Nemam to vyrovnat do drevniku? Nemas jablko?"
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no nevím, já tam vidím docela mezery - třeba štípat to dříví jsi jí ještě nenaučila :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Ja vim, ze jsme tahaly uz vcera a tak, ale kdyz on soused chtel taky nejaky sousek. Dneska to Sol brala fakt vazne a chovala se jak nejakej staletej mazak. Jen u odchodu do lesa a u prvni klady jsem ji skoro nemohla udrzet, mozna, ze kdybych ji nechala, tak by to i vzala cvalem - takze predpokladam, ze se tesila. Soused rezal a rovnal a ja to davala za kone. A sousedova zena mi i nahrala kousek toho naseho vykonu, tak je konecne videt, jak se v tom lese chova. Dneska predvedla uplne luxusni piruetku, zadni nohy se ani nehnuly. Na to bych ale musela mit na cele pridelanou kameru, abych mela vsechny tyhle momentky. Prihodila jsem do videa i co jsme delaly, kdyz jsme dotahaly, protoze mi to prislo nunavy. Slibuju, ze ted uz dam na delsi dobu pokoj.

den v repakove
    http://www.youtube.com/watch?v=JmM0BHYXC7c
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Pockat, fakt? Nekdo mi chvali verejne praci s konem! UAAAAAAAAAAAAH!
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Dost dobry. Vypada to profi
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Je prijemny mit pod plachtou dost drivi! Ale zase jit jednou tydne tahat je myslim nenarocna a prijemna zmena pro Sol. Navic taha takovy lehoucky sousky jen :)
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Přituhne až na konci víkendu +/- a v dalším týdnu... Teď (dnes) to tam vypadá jak jaro...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Prej budou mrazy, rikal Pes, navic mi dochazelo drivi, takze jeden vejlet do lesa dneska. Mam i superextramega akcni video. Pozor, aby vam napetim nepraskla zilka!

winter is coming!
    http://www.youtube.com/watch?v=Mu2ytK6l9y8
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no a když už je mají, kdo je udržuje a čistí a kontroluje....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam