• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: a opět taková zajímavost... předevčírem jsem to chození loužema a na přesnost dělala s uzdou, včera s bezuzdovkou... hádejte, v kterém případě jsem měla lepší výsledky?
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: Je to tak, je tam nejaky koryto jako od potoka a pres nej lavky, ale je to uplne vyschly. Coz ovsem neplati pro teren kolem. Vsude je bahno, protoze prselo a zustava vlhkej vzduch. Z potoka zbyla jen ta stojata louze, co je tam vedle kone na obrazku.
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    NYEMI: co jsem pochopila, tak je sucho ted. nekdo mi ted rikal, ze tam netece vubec zadna voda.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Urcite to zvladnete ;)

Jinak jestli nekdo nema co delat, tak v sobotu (da-li pocasi) budu ja a zatim tri dalsi kone a jezdci cvicit ruzny veci v Karlstejne dole na louce. Nejaky veci s plachtou, skupinovy hry, balonky, ohne a tak. Jestli se chce nekdo pridat, nebo prijet podivat, tak budeme radi!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: njn.... tam si koně můžou přemýšlet a hledat cestu - akorát teď musím Nedouše přeučit... tady u nás se jezdí po starých cestách a silnicích (stáje jsou nad přehradou - ta zaplavila město - a v kopcích nad městem bývaly velké ranče a domy milionářů a ti tam měli cesty... které nikdo posledních dvacet (spíš padesát) let neudržuje... a jsou to silnice, které byly postavené ve svahu, takže na kraji zpevněné náspy z velkých šutrů, které se propadají a rozpadají a občas jsou mezi šutrama hnusné díry... a když Nedouš vybírá cestu tak, aby se vyhnul loužím, tak mi míří nebezpečně ke kraji - takže momentálně teď trénujeme to, že se chodí kudy to vyberu já... minimálně v těhle úsecích....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Luxus! To je podobny, jako to moje, teda alespon tou strmosti. Koukam, ze tam u vas je to hodne o tom toho kone nechat premyslet a vybirat si cestu. To mam rada, mnohem lepsi, nez sesnerovany kone, ktery buzeruje jezdec, kterej sam je podelanej az za usima. Takhle v terenu se pozna, jak mam kun natrenovanou rovnovahu.
    Ja jsem treba dneska sla taky z kopce, kterej byl uhlazenej a bahnitej a jeste v nem byly koreny, tak jsem radsi slezla. Pocasi u nas preje adrenalinu.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Aby ti nechtěla odtahat ty klády i tam :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    je tam šikmá skála (za jeho zadníma), která klouže a pak je tam asi třicet cenťáků průchod mezi dvěma balvanama....

tohle je taky hodně nepříjemný místo, na fotce to není tak vidět, ale je to dost prudký svah - ve stínu je tmavý kůň - jen pro představu, musí se tam leckde kličkovat, nejde to vzít rovnou dolů..

doufám, že budou fotky vidět...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    koně projdou lecos.... nevím jeslti je to vidět, ale ten tmavý kůň jde po poměrně úzké skalní polici...

NYEMI
    NYEMI --- ---
    Dneska jsme byly venku. Chtela jsem se podivat na slavny Bubovicky vodopady, nekdo mi rikal, ze prej tam kun neprojde. Tak jsem sla az kam to slo a byly tam sice schudky, ale vsadim se, ze az bude sucho, tak to projdem jak prd. Ted je vsude bahno na zlomeni nohy, nejen konsky. Alespon jsme si cestou daly nejaky kavaletky :))

PES
    PES --- ---
    Stát po zemřelých lidech získal sklípkana, hroznýše, či koně. Nabízí je - iDNES.cz
    http://ekonomika.idnes.cz/...ipkan-hroznys-i-kone-fwu-/ekonomika.aspx?c=A161124_145126_ekonomika_fih
    Úřad také zabavil v Moravskoslezském kraji 9 týraných koní. Byli umístěni do stanice pro koně v nouzi ve Třanovicích. „Dva koně (hříbata) se narodili přímo během umístění koní ve Stanici pro koně v nouzi. Jedna klisna je v tuto chvíli stále březí, ohřebí se pravděpodobně kolem Vánoc,“ dodal Ležatka. Pro koně hledá úřad chovatele.
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: No áno, ty nohy jsou problém...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: z toho vzorku co vidím a viděla jsem ve stájích se podařilo s jedním (z asi dvanácti) - a i toho jsem viděla s paničkou pěkně poskakovat (ono teda momentálně je počasí, že poskakuje i Nedouš - vyrazila zelená travička, prší, není kosa, je spousta much - což jsem fakt nečekala) - a to je panička první a jediná (teda poté co ho stáhli ze závodiště), která ho má cca pět šest let... a i on bohužel má problémy s nohama... už jsem slyšela i hlášky evropanek, že ty americký koně jsou pořád kriplové a že to by se evropským koním nestalo, ale imho je to fakt tím terénem - nikde není měkká nebo písčitá půda, všechno je buď hluboké bahno (v zimě) nebo beton (v létě)...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Ale i ti "plňasové" se dají převychovat na "špacíráka", dokonce hodně inteligentního špacíráka, ale chce to příšerně moc času...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no bohužel tu dekovat asi budou muset, je chudinka skoro plešatá... když si vezmu jak se zakulatili a zachlupatili ostatní koně (i Nedouš, kterej je poměrně krátkosrstej je pěkná načechraná koule), tak jí musí bejt děsná kosa... a to i u nás...

NYEMI: no mě na tom drtí ta beznadějnost - že závody jsou humus, je jedna věc - to že z toho humusu není úniku, že ti koně nejsou moc vhodní na převýchovu a že je otázka, jestli to "zachraňování" má vůbec cenu, jestli se dá nadupaný závoďák (nebo chovná klisna, která se doposud courala na pastvině bez nějakého velkého tréninku) převychovat.... plus teda to přesvědčení že "když není dobrý závodník, tak bude trail horse" - že si všichni myslí, že trail horse je nejjednodušší možnost, přitom ti plňasové jsou z lesa šílení + jsou chovaní a trénovaní na to, aby na vše reagovali "útěkem"... často nejsou koňsky socializovaní, takže problémy s ostatními koňmi... plus u nás mají věčně zkriplené nohy - ten náš jíl znamená, že je buď po kotníky lepivého bahna nebo je to tvrdé jak beton... to, že tu převýchovu imho dělají blbě (viz případ, kdy při tréninku dokázala slečna povalit kobylu na zem), to může být můj subjektivní dojem, ale to že to nefunguje (lidi koně vracejí), to je prostě fakt... tak nevím jestli by nakonec to psí žrádlo nebylo pro koně milosrdnější... než neustálé vytrhávání ze zažitého, střídání lidí, stájí, trenérů, bolesti atd...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Vitej v konskym prumyslu :(
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Další adept na zimní deku :-/
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: jo, točí se a frká... jednou se mi tak divně kroutil a já na to nemohla přijít až když jsem nasedla, tak koukám, že má ohlávce jen jedno ucho :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    za včerejška mám takový divný zážitek... přijede auto s přívěsem, babice vytáhne koně - kůň vypadá divně (taková světlá krémová barva), provádí koně kolem stájí, já na jízdárně s Nedoušem, tak se ptám, co je to za koně a ona "no to je Jasmin"... tak to mě málem šlehlo. Jasmine je Neighsavers - chovná plňaska, cca osmiletá, u nás jí měli na přetrénování, v létě šla k adopci - tak ta ženská jí vrátila - ale totálně oholenou, v podstatě na kůži, tak že je pořezaná... jako drtí mě na tom spousta věcí - drtí mě závodní průmysl, který prodává mladé koně "do salámu", drtí mě to, že tihle koně jsou pak rádoby přetrénovávaní a nabízení k adopci (což skončí špatně - jsou levní / zadarmo, tak si je pořídí někdo proto, že je to levný kůň - ale co si budeme povídat, plňasové nejsou zrovna koně na mazlení nebo pro začátečníky - a drtí mě zažitá představa, že z vyřazeného plňase bude "ještě dobrý trail horse", pže imho nebude), a ty adopce dopadnou tak, že koně se stejně vrátí, protože ten majitel zjistí, že je nezvládá. Když je to debil, tak ještě na zimu koně komplet oholí, jako fakt NECHÁPU, NECHÁPU, NECHÁPU od začátku do konce...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Otočí se a "ukáže", že něco ho tlačí?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam