• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: d) proste se mu libil nejaky novy kousek toho zvetseneho paddocku a usoudil ze tam je super bahynko na jeho kuzicku. kone preznackovavaji hovnama. tzn. najdou hromadku, ocuchaj to a kdyz usoudi, ze by bylo dobre zanechat tam vlastni zpravu, vykadi se na to, k tomu...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Sol se v hovnech nevali. Kdyz uz se vali, dela to aby se podrbala. Vlastne jsem ji videla valet se jen v trave.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    co změnit téma?

Nedoušovi zvětšili paddock, takže teď je na nějakých 100 - 120 metrech čtverečních. Můj sněhobílý kůň to oslavil tím, že se se tam všude poválel (bahno, ale našel i nějaké ty čerstvé kobližky :-))

Takže anketa - válejí se koně v novém prostoru proto, že
    a) tam chtějí zanechat svou pachovou stopu
    b) chtějí naopak nasáknout pachem okolí, aby více splynuli
    c) má to nějaký význam v hierarchii / stádním uspořádání - posouvaly se hranice paddocku, takže on dostal kus od sousedních kobyl (nevylučuju, že kobližky byly ještě od kobyl).
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    Hele ja tefs ze slusnosti, pokud to neni nejaka nouze, nevjizdim ani do koleji po traktorech. ja to totiz beru tak, ze pro zemedelce jsi proste v poli, at v koleji nebo ne..
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    NYEMI: aaano, neni nic milejsiho nez kdyz konaci zoraj louku na seno a pak brblaj, ze se konim dava malo, ponevadz neni ... :(
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    GIO: moje mamka je vášnivá turistka a na koně nadává... že jsou rozšlapaný rozbahněný zahovněný cesty...
    GIO
    GIO --- ---
    VAMPY: no ja uz slysela treba myslivce, ze jim vadi, ze lidi jezdi na koni do lesa, obecne..lhostejno, zda dupou po ceste ci mezi stromy asi.. to mi prijde jako totalni magorina uz,)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    GIO: Nejen v Holandsku, ze. Vicemene celej zapad od nas je uplne mimo, zadny trampici tam neexistujou a vsechno je nalajnovany.
    Proto ziju tady na divokym vychode :P
    GIO
    GIO --- ---
    NYEMI: tebe bych vyhnala se Sol na prochazku do Holandska, to bys poznala respekt k soukromemu - do lesa bysis jen tak nevlezla.))natoz pole!
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Unikají ti principy €-dotačního zemědělství :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: ty voe, tak to mě nenapadlo uááááá
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Koneckonců nakonec když se dojdeš zeptat, můžeš na tom akorát vydělat, protože se můžeš dozvědět, že maj pole akorát kvůli dotacím a zaorávají nakonec uplně všechno (Jako třeba jistá nejmenovaná instituce sousedící přímo naší stáji;-)), takže si můžeš po poli hamtat jak chceš a kdy chceš. A ono takový pocváláníčko v řádku když to zrovna neni tvrdý a nebo podmítnutý je docela šušňo
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: jo, koleje od techniky jsou ok, jako nerada jedu do vzrostle kultury, ale nekdy neni zbyti, kdyz se clovek zamota, a pak urcite lepsi jit po koleji pripadne po kraji a co nejmin slapat do pole
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: já bych taky řešila promluvou.... určitě ten majitel ocení, že se ho zeptáš, nakonec můžeš nabídnout na oplátku hnůj...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: no ten tvuj zemedelec asi ma repku na hnojeni, ale rozhodne to neni pravidlo vsude
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Ja si vzdycky rikam ze kdyz to muze zvalet traktor tak proc by nemoh kun,ale uz jsem taky slysela lidi nadavat ze co si to nejakej debil na hajtre dovolil projet se po poli dirou po traktoru...no ono dneska je to vetsinou nastesti tak ze 100+hektaru v okoli vlastni nebo obdelava jedno druzstvo (pardon akciovka ci srocko :D) takze kdyz najdes a poptas se,sfouknes tim vetsinou vsechny pole a louky v okoli kam ti kobyla jeste zvladne dolezt...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Tyvole, jakej utok. Ja jen rikam, co mi rikal Pelta! Az budu utocit, reknu, ze jste vsichni idioti a vsem dam ignory, jako fakt, videt za negativni rekaci "utok" je trochu, eh.
    I na tom navic muzes videt, ze proste clovek nevi, kdy na pole muze a kdy ne - mne tu informaci rekl zemedelec, a ted od tebe slysim neco jinyho. Nakonec si budu muset nekde vyhledat nejakej clanek o farmareni a nastudovat si zdroje, abych se dobrala pravdy - a to mne vraci k tomu, ze prumernej jouda na hajtre fakt nepozna, kdy je pole zakazany. Mne by treba v zivote nenapadlo, kdyz vidim louku (trava, ne nejaky plodiny), ze na ni muze vadit vjezd konmo. A priznam se, ze bych si asi opravvdu nevsimla radku na louce. Urcite je od tebe vrchol slusnosti (jako fakt) bejt takhle zodpovedna, ale proste kazdej neni ucenej v oboru, pripadne ma jiny informace. Reakce kolegu ze staje je rozhodne na presdrzku, kdyz uz, tak se meli jit preptat majitele no. A zase, dohledavej majitele, ehmm. Uz tu padly treba koleje od traktoru, to mi prijde takovy jisty.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    ANABEL_LEE: to to bude tvrdy, to nebude pro konaky atraktivni;)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    jenomže ono se imho vždycky dá jít po kraji, nebo najít nějakou vyjetou stopu... je to fakt o tom dát si práci a trochu přemýšlet. Tady ploty taky nejsou, ale i z toho balónu je vidět "tady je sklizeno, tady je zoráno a tady je naseto a uvláčeno, tady něco roste... prostě moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda jiných...

Jak se o Američanech říká, že jsou prudérní - a že se na pláž nesmí nahoře bez a že jim vadí nahé děti atd. - tak to třeba není pravda - když jdeš na městskou pláž, tak tam jsou nějaká pravidla, podobně jako třeba ve veřejném bazénu. Když jsi nadivoko v přírodě (u nás třeba horké prameny), tak tam chodí lidi klidně nahatý a nikomu to nevadí. Nicméně když přijdu do horkých pramenů a je tam zrovna skautský oddíl v plavkách, na ně samozřejmě nevyvalím kozy. Na druhou stranu, když tam přišla ženská s tím, ať se okamžitě oblíkneme, protože ona tam chce přivést své děti, tak jsme jí poslali do háje - ať počká že za patnáct minut odcházíme a pak ať si tam dělají co chtějí...

... s koněm a polem - tak já nejezdím přes pole - ale zase vím, že když je u nás zákaz kol, tak mi na koně nebafne biker... a mohl by, to, že rezervací jednou za den projede ranger autem po silnici je vlastně minimální opatření... a i kdyby bikera chytil, tak ten ho může poslat do háje "nemám peníze, nemám doklady"... ale kupodivu tam bikeři nejezdí... respektují to, že tam je zákaz kol... a přitom ta naše rezervace leží mezi cyklostezkou z města (končí u přehrady) a cyklostezkama v horách - když chtějí z města do hor, tak musí buď autem, nebo to vzít po silnici - horské, úzké, točité, nepřehledné = nebezpečné... takže pro ně by to určitě bylo "kratší, pohodlnější, bezpečnější" vzít to skrz koně a rezervaci... ale nedělají to (to, že bojují jak ďasi o cyklostezku skrz je jiná kapitola :-))
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: viz anabel:) netreba doplnovat snad jen ze tedy by clovek cekal od tebe vice slunce v dusi a ne hned utok. mimochodem louky se zakladaji za ucelem sklizeni a konzervace pice k pozdejsimu krmeni, takze teoreticky vzato je to picni pole. neco jineho je pastvina. tam jsou zasety takovy rostliny, aby se po nich mohlo dupat a do urcite miry je to dupani i zadouci...problematika je to slozitejsi, takze se obloukem vracime k tomu, ze nejlepsi cesta je domluvit se s majitelem. ja letos taky sla cvalat na louky o kterych jsem si myslela jak se na ne pece, pak jsem videla ty radky v ty trave od mulcovani a dosevani, tak jsem to otocila a cvalat se neslo. kdyz jsem to rikala ve staji, ze to je uz docela vysoky, blizi se sklizen, nemelo by se po tom dupat...byla jsem nazvana srabem a vesele tam vsichni jezdili to valchovat. protoze ty kultivovany louky byly jediny ktery nebyly tvrdy jako mlato a dalo se tam nacvalat. argumentace "neda se jezdit jinde" byla velmi uzivana ve spojeni s tema loukama. ale tak docela pravda to nebyla...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Je to tak a kolem prahy vidam i oploceny pole, doopravdy. Ja si taky nemyslim, ze je to stastnej napad, zdaleka nejstastnejsi je, kdyz budou vsichni tolerantni a snazivi a myslet u toho na ostatni. Protoze uz se mi stalo (teda jen jednou, zaplatpanbu), ze se mne nejakej strjda snazil vyhodit i z obycejny venkovsky cesty, kudy jezdi horksy kola a ctyrkolky a crossmotorky, prej, ze s konem rozdupavame cestu. Ehmm. A zase mam takovy vzdaleni tuseni, ze debata o tom kudy jezdit uz urcite probehla v mnoha obmenach.

ANABEL_LEE: Repkou s respektem? Mne o repce rekl jeden mistni zemedelec, takze rikam jen, jak jsem byla poucena. Pokud je to jinak, tak.. je to jinak! Ted komu mam verit D:
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Ještě chtěj ploty - pak už se nebude dát (ani v nouzi) projít odnikud nikam... Dost na tom jak ubývají polní cesty (tedy ony ubývaly i předrevolučně v rámci zcelování lánů apod., ale teď to není o moc lepší, teď zase ubývají protože soukromý pozemek apod. a ubývá jak možnost tak i variabilita tras, kterými se dá projít)...
    Obdobně (zrůdně) se staví i nová zástavba a to i na vesnicích, kdy často vznikají dlouhé "slepé" ulice, kdy pokud chcete např. převézt autem něco k sousedovi "přes plot", tak často musíte stovky metrů až kilometr na místní hlavní křižovatku a sousední ulicí prakticky totéž i zpět, protože developeři ani místní úředníci přece spojky mezi ulicemi nepovažují za důležité... A stejně tak to dopadne i v krajině :-/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam