• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Je to tak, disciplina :D Ja po ni casto chci samostatnost a ona se ji snazila uplatnovat i tady, ale to proste nejde, tady musi bejt robot, a vlastni usudek uplatnovat az bude mit zkusenost. A taky se priznam, ze jsem ji do toho lesa tahla dost nepriravenou. Stacily dva treninky a je to fakt uplne o nicem jinym. A just nemam udidlo :P
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: nó konecne jsi zjistila ze ta duslednost se vyplaci a konisko se nekdy proste nemuze tocit jak by chtelo. Jste sikovny a brzo to vychytate, ted to chce jen cvicit a budete mastrs of wood
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: To vypada jako dobrej popravci spalek :D A pijou pak deti mlicko rovnou na miste?
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Ne, kecam. Samozrejme, ze k tomu dam sahodlouhy report.

V pondeli i utery to tahani byl zahul. Furt jsem kobylu musela drzet, jakmile jsem priprahla. Sol vymejslela porad nejakou alternativni cestu, coz je dost napicu obzvlast ve chvili, kdy za sebou ma 8(!)m strom. Teren je narocnej, samy chrosti a mrdnik, kun do toho nechce jit, ja se zamotavam... Jakmile priprahnu, kobyla neumi jit krokem, jen hyperklusem. Najednou zapomene, co znamena "stuj". Na otez sice reaguje, ale to je fakt opruz. Rekneme, ze prestoze se clovek snazi delat veci v klidu, nejde to. Sice nakonec strom odtahneme, ale mira energie, co mne to stoji, je silena. Uterni roztrzeni postroje bylo v nekolika ohledech pozehnani.
    Jednak mam novej postroj, nylonovej, je uplne LIBOVEJ. Je krasnej a hlavne bytelnej a hlavne, kobylu nesere, protoze ji tuhle netaha, tuhle netlaci, nuhle neblemba.
    A jednak jsme tim ziskaly cas na trenink. Dva dny, co jsme neco delaly se podepsaly evidentne hluboce. Vcera litala na lonzi s prazcem pekne dlouho a rikala jsem si, ze teda s tim lesem to jeste tak tejden nevidim.
    Dneska jsem na to sla od lesa. Teda - do lesa! (I kdyz jsem byla skepticka.) Na misto je to kilak do kopce. Ja jsem ji priprahla kladu pred domem a nechala jsem ji to hezky tahnout na misto. Ppriblizne v prvni tretine kopce se prestala snazit poklusavat a nahoru dosla krasne zapocena. Tam jsem odprahla a protoze uz nesmele ovlada cehy hot, sly jsme jen chodit na otezich kolem stromu . Schvalne jsem ji vybirala uzky mista, hloupy zatacky, casto jsem ji zastavovala a rozchazela, otacela na miste treba o 15 stupnu jen predkem. Nutila jsem ji chodit do rosti, kam normalne nechce. A na zaver jsme si daly dva stromy z "Regulerni" prace. Muzu rict, ze jsme je daly opravdu ciste, snad ani jednou se mi nezacala tocit (to je oblibena disciplina, kdy ja priprahnu, a nez posbiram oteze a vymyslim cestu, kobyla se zacne chrout, opet zapomene slovo "stuj" a zamota se do postranku. Pak vetsinou nasleduje Parelliho pest, protoze lopatu s sebou nenosim.).
    Dneska opravdu prekvapila, a doopravdy bez pochyb muzu rict, ze cehy a hot je min nesmely a vic jisty. Jsem strasne nadsena.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: ještě odbočka ke kozám.... my máme dojicí stojan, občas ho používám i na moje kozeny - prostě se to hodí, právě na ty návštěvy veta, stříhání kopyt (bohužel obrušovat si je nestíhají), očkování.... plus si myslím, že je to pro kozenky dobrá lekce - že holt občas je tam zavírám... mají u toho kýbl se žrádlem, takže navíc je to metoda, jak kozeně vpravit nějaké léky nebo odčervovadlo nebo tak.... taková gilotinka, no.... ale zase tak těžký to není ani na domovýrobu - to naše má dvě packy které se dají stáhnout obojkem na psa - určitě existují oficiální verze v nerezové oceli a jánevímčem ještě, ale bedna s přidělaným kýblem a gilotinkou zase tak složitá není... Nevím teda, jestli budete chtít kozu po kůzlatech dojit, nebo jestli to necháte být... ale imho místo a způsob na ošetření se hodí...

NYEMI
    NYEMI --- ---
    Tak ja si tu neco odlozim a zase pujdu...

odlozeno
    http://www.youtube.com/watch?v=jYk1DurUkZ0
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: prima!
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Nova hracka na zpocenym koni.

NYEMI
    NYEMI --- ---
    Melo tam bejt dvaceti minutach... numlock podelanej.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Kez by to bylo, jak rikas, jenze je to tak z casti. Spis si hlida, co se ze zadu ozyva. Nas dost velkej problem je, ze se mi casto krouti, aby mne mela vedle sebe, nebo ke mne stala celem. Ted jsme skoncily povinou hodinku buzerace, a opet jsem si to overila. To na tom videu je skutecne spis "otocit se? ok, tak ja na to jdu, aha, to je takovyto ze se tocime na miste, tak to uz umim".
    Ted nam prisel ten novej postroj, tak jsem ji zaprahla stokilovej prazec, a dopadlo to tak, ze jsme pres pulku casu jen litaly dokola, protoze princezna mela moc energie a strasne ji nebavilo delat tu drobnou mravenci praci. Po minutach litani s prazcem uz umela jit i krokem a trosku se soustredit. Malinko. Vcera to bylo lepsi.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: hele neslysim sice hlas, ale me prijde ze jsi ji naucila ze si ma hlidat abys ji vzdycky stala za zadkem, tzn. ty se pohnes doleva, zacnes se ji vyklanet z osy, ona hodi oko s uchem dozadu kam jdes a zacne se ti tocit doprava aby tim zadkem furt mirila na tebe a ze by tohle delala na ty proveseny otezi i bez hlasu...zkusilas to?
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    V utery se nam po hodine roztrhl opet postroj, precijen ty kuze z pozustalosti nejsou nic moc. Kazdopadne jsem volno vyuzila k tomu, abych koni vysvetlila nejaky veci. Dneska jsme se doopravdy naucily hot a cehy. V lese mi HODNE pomuze, az nebudu muset porad tahat za ty podelany oprate. Naucit kone doleva a doprava na zvuk zabralo asi pul hodiny. Srsly.
    Je to teda jeste takove stydlive, ale myslim, ze to zopakujem parkrat a bude vymalovano.
    Next step - ucit nebehat s nakladem, ale pomalu se do chomoutu polozit a tahnout s rozvahou. Ted se Sol nestiti se s nakladem rozklusat, pripadne preskocit jinou kladu, co ji stoji v ceste (zatimco tahne 300-400 kilo).
    Strasne se chci chlubit, takze vypichuju ty proveseny oteze! Bohuzel nemuzu k videum zatim davat zvuk, jinak by to bylo ocividnejsi, ale skutecne se ridi hlasem.

cehy hot!
    http://www.youtube.com/watch?v=Kc-U8Cfy_lk
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Vitej do specielniho Shampoo a Pes klubu :)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: problém je v tom, že tyhle lidi jsou zalezlí v kopcích proto, aby měli hospodu na mýtince.... za rohem, na Black Road má místo pro koně známá - ale... to se zapleteš do toho, že je v tom nějaké přátelství a ne jen byznys... a jestli velbloudáři (mají velbloudy, tak možná to mají pro velbloudy?) pronajímají něco veřejnosti, tak jsem o tom neslyšela.... a pak jde o přístup do rezervace - koně ze stájí přístup mají, protože tam "bydlí", ale venkovní koně můžou jen povolení... ne, že bych si myslela, že ranger pozná jestli ten kůň zrovna patří k těm pětasedmdesáti stájovým, ale...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Jen jsem mrkl z ptačího pohledu na infrastruktury typické pro koně ;-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: vidím, že toho víš víc než já, LOL... jsem ve velbloudím vinohradu nikdy nebyla... :-))

Na helikoptéru jsou koně zvyklí, lítají tam často, ale zrovna dneska si vybrali moment, kdy jsme byli v tom kaňonu, no....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Ad. vrtulník - těžké, když tu "Fire Station" máte nějakých 500m vzdušnou čarou pod sebou hned vedle Forestry Dept. :-)

Ad. baby - a "naproti" ve "velbloudím vinohradu" jsi se už ptala, zda by nebylo místo? Mají jízdárnu, tj. určitě i místo na koně, ne? :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... nutně pošebuju ranč, kde budu mít svoje koně a kozenky a nebudu se muset dohadovat s klimakterníma bábama....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... ale ta helikoptéra asi nepřidala... stáje jsou na kopci, koně helikoptéru slýchají a vídají, ale trail vede podél koryta potoka v takovém kaňonku - potok se vlévá do nádrže a jak tam hasiči trénují, tak se to tím kaňonem šíleně rozléhalo, bylo to úplně jak střelba - i mě to vadilo na uši, ač ve stájích mi to nevadí...

To že jsem byla vytočená kvůli šachům s Nedovým paddockem už od rána taky asi nepmoohlo...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: to není pech, to je prostě blbost... to sedlo okometricky sedí - bez podložek jen tak na koni, s podložkama na koni - ale když se do něj navalí ženská mé váhové kategorie, tak se rozplácne přesně o ten kousek, kdy spadne na kohoutek... nevím jestli by to šlo ještě vyladit nějakejma podložkama, ale vzhledem k tomu, že to druhé sedlo nemusím složitě ladit, je lehčí a pro mě pohodlnější (kromě třmenů, které jsou hnusné plastikové a nedržící na místě - ale pořídit lepší třmeny snad nebude tak složité), tak prostě budu jezdit s ním...
    Majitel se s tím asi moc nepáral (říkal že už všechny sedla na zimu uložil, tak mi vzal prostě nějaký sedlo) a mě nenapadlo to nějak děsně zkoumat, když je to od majitele - s tím, že snad ví co dělá... no nic, měla bych být poučená z lezení, že si všechno vybavení a všechny uzle kontroluju sama, a tentokrát jsem to neudělala....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: To je tedy fakt pech... :-(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam