• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: uplne vidim nyemi jak nechava kastrovat kozlika :D
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: tak to nema byt po kom :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: jeslti bude démon hňup, tak smrdět nebude....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: my až v půlce března.... tak uvidíme... co z toho nakonec vyleze....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    je to spatne videt, nicmene myslim, ze nevydrzim se tim tajit! Zejtra zkusim lip natocit a taky ji to pujde o fous lip!
    Neni nic videt
    http://www.youtube.com/watch?v=Yr0rbGhnIdg
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Oho! Smradlavy demon! Jestli nebude satansky cernej, tak ho nechci! AHA!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ale jako, posledni dobou mi ani brezi nepripada, jenze u tech ruminantu ten bachor trochu mate.. termin ma zhruba v pulce unora, toz uvidime... dneska na slame nic nebylo :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: kdyz to bude chlapecek... :))) abysme ho nemuseli spapat!
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Jako deti? A das mi nejaky? :o
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: rika se urcite, cesky :) ja vcera zavrela zvirata a ta nase stala trochu rozkrocena a trochu se ji klepal zadni kvadrant, docela jako kdyby tam byla naka kontrakce, mozna uz nejaci poslicci, nebo kyho vyra, no uvidime, az tam za chvili pujdu, co tam najdu :) doufam, ze to maji podobne jako kone a nevrhne do mrazu anzto pocka na vecer a vrhne do slamy
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... a dneska jsem pozitivně cítila u jedné kozy pohyby...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: koza si dá raději lupení než travičku... to ovce imho bude spásat víc koňské trávy než koza (ale nevím, co máš za terén). Zdrhací kozy nejsou zase tolik, jsem na větvi z toho, že přišly až na kruhovku, protože tam je obvykle nevodím a ony nerady chodí moc daleko od domova. Chodí za mnou samy od sebe - ale prvních pár měsíců jsem teda chodila s pixlou od velkýho jogurtu do třetiny naplněnou nějakým zobem (vojtěškové peletky, speciální kozí peletky - voní po lékořici a mají mít i minerály a vitamíny, koňské žrádlo atd.) - dodnes reagují na chrastění krabicí :-))(a nosím jí do krizovek :-)).
    Naučily se i kam nesmí (třeba právě do stodoly na seno - jednak se bojím, že tam na ně balíky popadají - stojí volně - a druhak nechci aby koním seno znečistily).
    Nicméně - na seno nečůrají, a bobky se oklepou....

Kozám domů jsem ale musela pořídit krmelec na seno - jak si ho podupou (ani na to nemusí bobkovat nebo čůrat), tak už to nežerou.

Nicméně - výběh by musel být oplocen, a musí mít přístřešek (mokrá koza nereguluje teplotu a může umřít). U nás to řešíme tak, že kozy mají přístřešek a za ním malý pečlivě oplocený paddock - a bereme je na procházky po stájích. To oplocení u nás je hlavně kvůli tomu, aby kozy něco nesežralo (viz. rezervace, v které se prohánějí pumy, jejichž základním zdrojem potravy jsou srnčata - koza je v podstatě to samé zvíře jako srna)...

Kozy se mi taky samy dělí do výběhů - máme složitý systém, když je potřeba vyčistit staré kozy, tak musím vypustit mladé kozy, pak vypustím staré kozy a jednu starou zavřu do výběhu mladých (jediná není s nimi nijak příbuzná a mladé kozy jí terorizují). Teď už si tam chodí dobrovolně - sežere jim tam na co přijde (ony i ty staré kozy jí odstrkují od žrádla a tak)...

Jinak bych řekla, že po čase si kozy zvyknou na koně a budou se s ní držet "ve stádě" - naše kozy shánějí dohromady i nás, lidi - viz. včera s tou kruhovkou... když jsme byli všichni na jednom místě, tak se jim ulevilo a i si tam přežvykovaly a odpočívaly...
    CORA_NEILLE
    CORA_NEILLE --- ---
    GIO: lamy jsou hodný... nešij do nich, nebo ti udělám přednášku! :o))
    GIO
    GIO --- ---
    CORA_NEILLE: TI Pstrosi jsou dost ostri.. bych si to asi jen tak kolem sebe na volno chodit nenechala, to uz radsi ta lama.)
    CORA_NEILLE
    CORA_NEILLE --- ---
    GIO: socializovaný lamy neplivou, pokud je fakt cíleně nese**š, to spíš kopnou, ozkoušeno za vás :oP
    Inteligenci koz zas tak dalece neposoudím, ale přinejmenším lamy nejsou destruktivní - měli jsme tam i ovce a minikozy a o těch to teda fakt říct nešlo :o)

NYEMI: pštrosi jsou taky hustí! hlídací!
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    NYEMI: Sakra, musim se pochvalit, ted jsem se na to poprvy koukla vcelku, a jak krasne u toho prenaseni vahy na zad drzi tu hlavu. No, delat tohle kazdej den, tak mam spanela v unoru hotovyho :))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Apropos, vyukove video. Vybrala jsem samy lepsi kousky :))

We only talked!
    http://www.youtube.com/watch?v=36iRj9B1LTo
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CORA_NEILLE: Mmmm! Budu o tom uvazovat! Anebo pstrosy!
    GIO
    GIO --- ---
    CORA_NEILLE: koza je chytra jak radio, to si dovolim oponovat, lamy plivou a nez koza fakt chytrejsi nebudou.))
    CORA_NEILLE
    CORA_NEILLE --- ---
    NYEMI: kašli na ovce a kozy, pořiď alpaky! jsou chytrý, jdou cvičit na ohlávce, bobkujou na hromádku a i ten svetr je z nich teplejší a nekouše :o))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam