jo, mám zážitek.... jsem byla ve čtvrtek s dcerou ve velkých stájích na voltiži.... jako stájoví koně jsou na tom docela dobře (vesměs pastevko), ale to co tam pronajímají jako ustájení je děs běs - box 3x4, případně s výběhem (3x4)... v tom narvaní všichni od poníků po plňase či chlaďaské obludy.... bratru 120 koní....
... no nic, dcera cvičí a najednou se za stodolou vyřítí kůň, prolítne kruhovkama na voltiž a odcválá... za ním chlap s vodítkem a ohlávkou, mává rukama a řve "stůj" a "vrať se"... no tak to mě zaujalo, že se teda podívám - tak jsem seděla v autě, holky vlezly na pódium ve stodole na voltižní barely a čekáme, co z toho bude... trenérka musela složitě zvládat voltižáka, raději ho odvedla... vyděšený kůň tam lítal mezi zídkou a tribunami ve stráni a silnicí a parkovištěm, chlap lítal za ním a pokřikoval... rodeo hadr...
Načež se tam zjevila nic netušící výprava asi šesti lidí na koních.... chlap na ně volal, ať dál nejezdí, že tam má utečeného koně... dva z těch lidí sesedli a šli mu pomoc koně chytat... jako chápete to? Tři lidi se snaží zahnat koně do kouta - jako co si představovali, že se stane, až ho "chytí", fakt nevím... raději jsme pak s dcerou odjely, takže nevím, jak to dopadlo (doufám, že se chudák kůň někde nezkriplil).
Shodou okolností jsme jely tam odtud do našich stájí a tam se před mojí kůlnou promenuje Charlie (zlostný poník)... tak jsem nasypala do velké pixly pár hrstí koňskýho krmení, zachrastila a Charlie se mnou odkráčel do svého paddocku jak beránek (tohle je krmení pro seniory, je nasládlé, koně to milují - a samozřejmě jim to většinou je odpíráno :-)).... vyřešeno za půl minuty, bez ohlávky, vodítek, mávání rukama a řvaní na koně.... dcera se strašně smála (ale doufám, že si vzala poučení na téma "jak chytat koně")