• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: tak zmršit se dá každej kůň.... třeba taková Foxy i Ned jsou QH. Foxy je ludra zpovykaná, nespolehlivá, Ned je dříč (a lenoch, on se snaží pochopit co nejrychleji, co po něm chci, aby mohl jít domů :-))... ale Ned třeba i když se "plaší", tak pořád při tom myslí na jezdce - on prostě ví, že jeho džob je člověka přivézt zpátky a přiveze.... Foxy je to jedno, ta si dělá co si zrovna zamane ona (ano, přesný obraz majitelky, že)
    GIO
    GIO --- ---
    SHAMPOO: to je skoda, mi je prave jejich naturel strasne sympaticky, vyhovuje mi mnohem vic, nez plasanci plnasci, i kdyz teda vsechno ma samozrejme neco do sebe.. ale zmresnost neni "ztelesneni plemene", zejo..proste ti kone ve sve podstate maji byt nezni obri na kterych lze drivi stipat vpodstate a to se mi na nich vzdycky libilo. a Sol tak proste vypada, od pohledu, cimz neznevazuji nyeminu drinu a krev pot a slzy, aby to tak bylo.)
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    GIO: hele za posledni dobu jsem videla tolik zmrsenejch chladasu, ze o tom, jaky ma chladas byt i dost pochybuju jako.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    GIO: Tak urcite.
    GIO
    GIO --- ---
    no. prostě chlaďas, takhle by se měl chladnokrevný kuň chovat přirozeně, že.)) a to je na nic sympaticke!

nam to tu lita nad hlavama furt, uni to moc neresi ale kdyby jim to sedalo do vybehu, tak by asi nadseni nebyli.))
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: A přitom je to všechno "jen trocha horkého vzduchu" :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Jo, ten rambajs je prekvapive velkej. My jsme tam byly po celou dobu startu a je to velmi monstrozni. Ten balon je silene obrovskej. A koukat, jak se ten kos odlepuje od zeme s asi deviti lidma na palube byl opravdu specialni moment.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: já myslím, že jsou strašidelnější ze vzduchu - když přistávají.... ale i tak, klobouk dolů... naše děti balóny nerozcházely asi do pěti let (kvůli tomu hluku)
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Jo...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Fakt smerem k nemu a ne od nej? :))
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Máš kliku, že je nechtěla zkusit ochutnat...
    Znal jsem postaršího valacha (a chodil jsem s ním i občas ven), který měl tendence na nedalekém letišti běžet za větroněm při startu a chytit ho...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Prej ze balony jsou desivy. Mimochodem, dela to neuveritelnej kraval a blejskaj se tam plameny, jak to tam hrnou pod proudem. Ja jsem teda mela docela uctu.

NYEMI
    NYEMI --- ---
    Hue hue hue!

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    a dneska si Ned vysloužil pochvalu od náhodných pozorovatelů.... jsem ho přitáhla dolů k sedlovně (dva chlívky s pěti kozama a sedmi kůzlatama, asi pět rodin s dětmi, plus další dva lidi se třema koněma, co sedlali a chystali se na vyjížďku, hnala se fronta, takže foukal vítr, různě to šustilo a plácalo a bouchalo.... a Ned se nechal vyčistit a osedlat a odšlapal si svých pár koleček s harantama....

prý ostatní koně různě tancovali a prudili a cenili zuby a máchali ocasama dělali dusno.... ale je pravda, že se naučil za mě schovávat a zatím jsem ho spolehlivě uchránila před sežráním všemi igelitovými pytlíky, takže blížící se bouře ho nerozhází :-))
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Jo naučit koně, aby se i ve stresu na zavolání vrátil k majiteli - jo to chce trochu jiný level práce a hlavně vzájemného vztahu...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no a když ti v té úzké uličce / rohu, urazí hlavu, tak na jatka s ním.....

... ale mě prostě fascinuje, jak někoho může vůbec napadnout, že když poběží za koněm a bude na něj řvát "vraŤ se", že to k něčemu povede.... jako ještě bych to možná pochopila u náhodného kolemjdoucího, ale u vlastníka koně mi to přijde jako totální zabedněnost....
    PES
    PES --- ---
    (Jinak pochopitelně správně je přece zahnat koně do rohu/úzkého místa, spráskat do kuličky a až rezignuje, tak ho odvléct do boxu, no ne?)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    a mám zajímavé zážitky s kozama.... začaly si mlátit navzájem děti, tak jsem je musela separovat. Dneska je už zase pouštím společně (doufám, že se oddělování brzy zbavím) - a najednou to funguje realtivně dobře - kůzlata se naučila vycouvat pokud koza pohazuje hlavou nebo se tváří jinak zlostně... (což ten první den holt mlaďoši nechápali)... tak snad to bude dobrý...

druhý poznatek - kozy jsou rasisti... Už když jsem tu měla loni Thora (kozel k mým kozám) na návštěvě (to byl sám mimino), tak všude chodil za mou černou kozou (je převážně černý). A teď černý kozlík od hnědé kozy se snaží taky přifařit k černé rodině.... (a jeho hnědá máma zjevně preferuje hnědé kůzle)...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Já také kdysi lovil prchlého hříboše, který si stále držel ten "krok napřed" před chycením pomocí zašustění igelitovým obalem (který se šťastnou náhodou válel odněkud přivátý na okraji toho políčka) a hned jsem měl 100% pozorného a úplně navolno u ruky se držícího hříboše (odměnu dostal až když jsme došlo do stáje, kde bylo kde vzít nějaký ten mls na zub)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: dobrý příklad, jak to NEdělat je taky užitečný, no... :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam