• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: tak já bych řekla, že Sol prostě pochopila, že v takovémhle případě se "nepředře"... Nedouš je taky docela spokojenej, když vozí haranty kolem stájí... ví, že bude mít brzy "naděláno" a půjde domů k senu :-)

AKorát že on má vyvinuté ekologické cítění a nesnáší igelitové pytlíky... musela by to být nějaká ekologicky zaměřená akce, aby nevyšiloval :-))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Ji moc nechutna.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Konečně foto kde se snad i usmíváš, tedy maskování vatou nebylo dokonalé... (a kolik vaty schlamstla Sol?)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    My jsme se dnes byly projit na vesnicky mecheche a ja jsem konecne dostala svoji cukrovou vatu! A celej den nechala haranty behat kolem kone a lizt na nej. Pusobi mi zvraceny poteseni pozorovat Sol obklopenou detma na nejaky akci, kde je hodne lidi, hluk a ruzny veci. Je strasne uspokojivy videt svoji praci s vychovou v situaci, kdy by se vetsina jinejch koni zesrala a pozabijela vsechno, co by jim stalo v ceste.

CAROLIAN: No... tak alespon gratulace k prestehovani. Pak posli obrazek v novym A hlavne kuzlatka! :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    asi dlužím novinky... po stájové dramatu (klimakterní ženské jsou horší než pátá pomocná) mám přestěhované kozy... (jako ve vrcholné fázi dramatu se stalo třeba to, že moje alfa v noci prý "utekla" z chlívku - jasně, chlívek byl na zámek a přes okno je pletivo, ale koza týden po porodu s vemenem až na zem je takový suprman, že buď si zvládne skrz bytelné dřevo odemknout zámek zvenčí - a zase ho za sebou zamknout - a nebo proskočí nad dvířkama koňského boxu skrz pletivo..... vzhledem k tomu, že mi to volala ráno ta osoba, s kterou jsem se tam pohádala - a která chodí obvykle vyhajaná až na jedenáctou - tak manžel zastává teorii, že koza vůbec neutekla, že si to dotyčná vymyslela, aby mi přidělala nervy)...

no nic, takže jsem sháněla ustájení pro kozy, stavěl se náhradní chlívek a pořád ještě není vše zařízené (třeba automatická napáječka), stěhovala jsem kozy, ty z toho vyvalené (za celý život byly 1x na návštěvě ve škole u mých dětí a 2x za kozlem), do toho týdenní kůzlata (ty jsou spokojený s mámama a nediví se ničemu, nicméně z toho plynnou starosti typu jestli jsou všechny krmený, jestli mámy nemají mastitidu, jestli vše funguje jak má - jsou to první kůzlata co moje kozy mají, takže v tom tápeme všichni).

Už dva dny jsem s kozama chodila na procházku, zatím jen se starýma - kolem stájí, aby si to obhlídly a nakoukaly a měly představu, kde co je.... tak prej dobrý, no... chlívek a výběh mají menší, ale zase ve stráni.... kůzlata z toho unešený, kloužou se po prkně ve stráni a skáčou jak tydýti... moje černá koza se popelí v prachu, takže vypadá jako kozí bezdomovec - ale co s ní, když si to tak strašně užívá???

Nedouš je trochu na druhé koleji (ten zůstal, s managorkou stájí problém nemám, to jen s kozí sousedkou), ale budu muset taky na něj vlítnout... a začít něco dělat (jemu se děsně líbí moje zastávka 2x denně, z které vyplyne chvilka na pastvě zatímco já čistím paddock a případně deset minut na kruhovce nebo proběhnutí na jízdárně nebo povožení harantů kolem ranče, ale zjevně mi vlčí - včera se přese mě dral ven tak, že jsme zase museli nasadit vodítko a objasnit si, že na záda mi skákat nebude)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Koně nejsou blbí, pokud ty řešíš problémy a "žereš vlky a pumy", tak proč by se měl stavět před Tebe, ne?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak kůň veta pozná - Ned rozhodně poznal a rozhodně nadšenej nebyl (loni mu dělal vet i zuby, letos nebyly zapotřebí).
    Jinak si myslím, že je to hodně i o tom vztahu. Vet je člověk, který přijede a jen působí nepříjemnosti. Ty jsi člověk, který Sol působí i spoustu "příjemností" (už třeba jen to, že nosíš žrádlo :-)) a imho to kůň tak bere - že ty mu v zásadě neublížíš, že i když je to něco relativně nepříjemnýho nebo strašidelnýho, tak ti věří...

(a já si potvrdila teorii, že se Ned za mě schovává... přivezli nový karavan pro nového nočního strážce - a když jsem tam vedla Neda kolem poprvý, tak šel pečlivě tak, aby karavan sežral první mě :-)) - přešel si z mojí pravé strany na levou....)
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    LIENEN: Plus teda si spousta koní samozřejmě moc dobře pamatuje veterináře jako někoho kdo jim dělá divný věci. Ale obecně moje zkušenost praví, že čím větší divadlo se okolo toho dělá, tím horší to je.
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    NYEMI: Někteří koně právě víc panikařej když je někdo předtím "připravuje", že se něco bude dít. Je to kus od kusu.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Tak jo. Nahodny opichavani kone je v planu :D
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Ověř! IMHO hodně záleží na tom KDO to píchá a u koho kůň má respekt anebo ví, že jsou to věci, které se prostě musí vydržet...

A zažil jsem i koně, kterého vet. vytáhl skoro hrobníkovi z lopaty a koníček pak mnoho let (až do přirozené smrti stářím) toho konkrétního veta vždy vítal a při manipulacích a injekcích se ani nehnul... U jiných vetů sice strpěl co musel, ale ne tak nadšeně...

A konec konců to vidím i s Vobluďákem - s majitelem se nechá píchnout v boxu a i ve volném prostoru (tedy kdysi vykopal veta i s majitelem ze svého boxu tak, že už za ním vet. nechtěl a pár let se vet. lidi z té kliniky osypávali, pokud měli cokoliv dělat s tímhle koněm - prostě super pověst koníčka), ale se mnou injekce v ohrazeném prostoru (ale nešílí, po vetovi ani uchem natož kopytem) a nechá si ošetřovat i nepříjemné věci (viz. rána na noze anebo ucho do krve), ale samotný vet či vet. s někým cizím (i lidmi ze stáje, které zná) ani náhodou, to se snaží vyškubnout, zdrhnout a v krajním případě naznačit či i kopnout...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: U nas injekce nejsou zadny drama, kun na zadnich, kopyta v ksichtu. Jen verim tomu, ze vetka to umi zapichnout lip nez ja. Az prijde priste, asi ji necham pichnout do kone jen tak po predchozi priprave poklepavani, abych si overila svoji tezi!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: tak ono je neco jinyho kdyz to dela doktor a kdyz to delas ty, rekla bych, ze to ani tak nesouvisi s mirou bolesti, ale taky mozna je to tim, ze ockovani je minimum, bodnes a je to tam, v zile se musi chvili byt, nez to do ni natece a ti kone se nekdy kroutej no.. kazdopadne, mate to za sebou a zas na chvili pokoj :)))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    V sobotu prijela vetka a braly jsme krev. A vetka podle staryho doktorskyho pravidla, ze pacienta nestresujeme, vrazila tu jehlu do zily rychle a presne (to je gryf, panecku). A Sol se zdesila a chvili se cukala, a byla smutna. No a vcera jsem ji davala ockovani. Tak jsem ji injekci nejdriv ukazala, pak udelala ritual opleskavani konkretniho mista na krku (driv jsem ji tam musela pichat a vzdycky pred tim jsem ji na to takhle klepala, aby vedela, ze to bude tam), a pak tam tu jehlu zaborila a kun se ani nehnul, i kdyz v ocich se zracila mirna nevole.
    Potvrzuje to moji tezi, ze jsme uplne stejny, pac kdyz na mne vybafne doktor bez jakychkoliv informaci, tak taky hystercim. Ale silene.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: taky myslim, ze sval muze bolet vic, zalezi kam do nej pichnes, kdyz se trefis k nervu, neni to moc prijemny... plus ten tlak... na odebirani krve boli jen to propichnuti kuze. no a taky zalezi na tom, co do toho svalu pichas, kdyz injekci vitaminu B nebo ivermectin, pali to jako cert :)
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: resp sval na zadi teda, na pleci uz to tak strasne nepruzi :) ale nejsem vet, ani kun :D
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    NYEMI: za kone mluvit nemuzu, ale dle reakci mi prijde ze to ke stejny. Z pohledu "bodace" mi prijde ze musi byt horsi sval, protoze tam musis prekonat mnohem vetsi odpor..
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Hele, technicka - kdyz se bere krev, tak se nabodava zila. Boli to vic, nez bodani do svalu?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: tak zmršit se dá každej kůň.... třeba taková Foxy i Ned jsou QH. Foxy je ludra zpovykaná, nespolehlivá, Ned je dříč (a lenoch, on se snaží pochopit co nejrychleji, co po něm chci, aby mohl jít domů :-))... ale Ned třeba i když se "plaší", tak pořád při tom myslí na jezdce - on prostě ví, že jeho džob je člověka přivézt zpátky a přiveze.... Foxy je to jedno, ta si dělá co si zrovna zamane ona (ano, přesný obraz majitelky, že)
    GIO
    GIO --- ---
    SHAMPOO: to je skoda, mi je prave jejich naturel strasne sympaticky, vyhovuje mi mnohem vic, nez plasanci plnasci, i kdyz teda vsechno ma samozrejme neco do sebe.. ale zmresnost neni "ztelesneni plemene", zejo..proste ti kone ve sve podstate maji byt nezni obri na kterych lze drivi stipat vpodstate a to se mi na nich vzdycky libilo. a Sol tak proste vypada, od pohledu, cimz neznevazuji nyeminu drinu a krev pot a slzy, aby to tak bylo.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam