asi dlužím novinky... po stájové dramatu (klimakterní ženské jsou horší než pátá pomocná) mám přestěhované kozy... (jako ve vrcholné fázi dramatu se stalo třeba to, že moje alfa v noci prý "utekla" z chlívku - jasně, chlívek byl na zámek a přes okno je pletivo, ale koza týden po porodu s vemenem až na zem je takový suprman, že buď si zvládne skrz bytelné dřevo odemknout zámek zvenčí - a zase ho za sebou zamknout - a nebo proskočí nad dvířkama koňského boxu skrz pletivo..... vzhledem k tomu, že mi to volala ráno ta osoba, s kterou jsem se tam pohádala - a která chodí obvykle vyhajaná až na jedenáctou - tak manžel zastává teorii, že koza vůbec neutekla, že si to dotyčná vymyslela, aby mi přidělala nervy)...
no nic, takže jsem sháněla ustájení pro kozy, stavěl se náhradní chlívek a pořád ještě není vše zařízené (třeba automatická napáječka), stěhovala jsem kozy, ty z toho vyvalené (za celý život byly 1x na návštěvě ve škole u mých dětí a 2x za kozlem), do toho týdenní kůzlata (ty jsou spokojený s mámama a nediví se ničemu, nicméně z toho plynnou starosti typu jestli jsou všechny krmený, jestli mámy nemají mastitidu, jestli vše funguje jak má - jsou to první kůzlata co moje kozy mají, takže v tom tápeme všichni).
Už dva dny jsem s kozama chodila na procházku, zatím jen se starýma - kolem stájí, aby si to obhlídly a nakoukaly a měly představu, kde co je.... tak prej dobrý, no... chlívek a výběh mají menší, ale zase ve stráni.... kůzlata z toho unešený, kloužou se po prkně ve stráni a skáčou jak tydýti... moje černá koza se popelí v prachu, takže vypadá jako kozí bezdomovec - ale co s ní, když si to tak strašně užívá???
Nedouš je trochu na druhé koleji (ten zůstal, s managorkou stájí problém nemám, to jen s kozí sousedkou), ale budu muset taky na něj vlítnout... a začít něco dělat (jemu se děsně líbí moje zastávka 2x denně, z které vyplyne chvilka na pastvě zatímco já čistím paddock a případně deset minut na kruhovce nebo proběhnutí na jízdárně nebo povožení harantů kolem ranče, ale zjevně mi vlčí - včera se přese mě dral ven tak, že jsme zase museli nasadit vodítko a objasnit si, že na záda mi skákat nebude)