ANABEL_LEE: mě jenom vrtá hlavou, že se stalo dvakrát za sebou stejné koze... Nigerijské trpasličí mívají dvě až tři kůzlata běžně - ale nevím nakolik to je od přírody a nakolik to je tím, že se snažili posunout chov z masného plemene na mléčné (tyhle kozy byly dovezený do Států jako krmení pro ZOO a cirkusy :-(.... pak se snažili chovatelé posílit tu produkci mlíka dle hesla "když je víc mláďat, musí být víc mlíka".... ale jsou to pouštní, Africké kozy, zřejmě bylo beztak zapotřebí mít těch mladých víc, aby přežili....
Mamince Pixie, Dixie, před těmi dvěma lety přežily tři kůzlata, Fawn měla pět - jedno se narodilo mrtvý a z těch čtyř si vybrala dvě a ta druhá dvě rovnou zavrhla (odkrmili jsme je na flašce)... moje kozy teď mají po dvou, jejich sestra má jenom jedno (ale vet pravil, že majitelka může být ráda, že to oba přežili, kůzle je veleobr)
... nicméně když se stalo poprvé, tak jsem to brala, že "shit happens", ale teď napodruhý mi v tom nesedí to oddělování... naše kůzlata jsou narozená v rozmezí 24 hodin od těch od Pixie a minulý týden sice ožužlávali tkaničky a slámu a seno, ale že by se to dalo kvalifikovat jako jídlo, to silně pochybuju. Pít vodu jsem je ještě neviděla, i když včera už jsem je viděla stát u krmelce a relativně cíleně futrovat seno a ochutnávat peletky (teď jim jsou přesně čtyři týdny - respektive v úterý a dneska, Pixie měla její ve středu) - každý den dělá velký rozdíl....