• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: o tom nediskutuju ;)
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: Ale když majitel/jezdec moc netuší či neumí tu "rutinu", kterou nacpal do koníka trenér, tak to potom pochopitelně nefunguje anebo se koníček zase docela rychle "zkazí"...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: funguje to dlouhe roky po cele planete, kone jsou vice mene spise vazani na rutinu a mista nez na lidi, i kdyz samozrejme s ruznymi lidmi maji ruzne vztahy
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: já ti nevím, mě přijde, že to nemůže fungovat... ale je pravda, že jsem to nikdy nezkoušela (a je pravda, že koně jsem si taky sama nezajížděla, že mám koně, který je "naučený" na základní věci)...

OT pro odlehčení - kousla mě koza... normálně se jí podařilo otočit se v dojicím stojanu a začala mi rvát vlasy... přitom do stojanu si sama vlezla, myslím, že vcelku je smířená s tím, že bude dojená (a navíc tam dostává samé dobrotky, ale pak se vytočí doběla... :-).... normálně na volno za mnou chodí, nechá se drbat, nechá si nasadit obojek atd... asi jí nerozumím :-(
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: tak nekdy to ma sve opodstatneni, napriklad kdyz clovek chce aby ten kun umel neco co sam majitel neumi (treba to tahani) a ma trenera kteremu veri, proc to neudelat, samozrejme idealni je, kdyz se nejake casti treninku ucastni i majitel a nauci se co se uci ten kun. Jako k Barry Hookovi bych dala kone s klidnym srdcem hned :)))
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: To jsme sice dva (také si myslím, že se to má učit minimálně majitel/jezdec zároveň s koněm pod vedením trenéra...), ale lidi to tak prostě dělají...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    no, mě přijde kontraproduktivní posílat koně k trenérovi... to je jiná osoba, jiný vzájemný vztah... samozřejmě, že občas používám trenérku k tomu, aby koni ona vysvětlila, co přesně chceme od kterého pokynu, ale funguje to tak, že trenérka to naučí koně - a pak to naučí mě (respektive řekne mi, co dělám blbě a proč tomu kůň nerozumí)
    PES
    PES --- ---
    GIO: IMHO hodně záleží na stylu, kterým to koně kdo naučí, pokud to není "nalejvárna", tak to koně i baví (resp. člověk by měl najít způsob, aby to koně i bavilo a pochopil, že to má nějaký smysl, byť se to krásně píše, ale hůře řeší) a pamatuje si to...
    Blbinku (nebo zlozvyk) si kůň zapamatuje prakticky hned a napořád...
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Fotky!!! :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---

GIO
    GIO --- ---
    PES: tak ale to je docela prirozene, zrovna kun je zvire, ktere pri chvilce lidske nepozornosti veskere vedomosti s radosti setrepe a dal se budejen past.) co by to drzel.)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Kdyz to reknes takhle, tak to zni hloupe. Smaozrejme, ze vycvik kone neni za tri tydny, teda alespon v mym pripade. Jen, ze tri tydny byla opravdu konzistentni priprava konkretnich ukonu, ktery jsem pak uplatnovala.
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Když budeš dost drsná, tak naučíš :-) (viděl jsem, jak plno WR "trenérů" našrotilo koně během 2-3 týdnů... akorát to mělo ten malý háček, že ta "nalejvárna" moc dlouho nevydržela a když koníček zpět doma zjistil, že majitel není ani tak důsledný a hlavně ani zdaleka tak drsný jako WR trenér, tak najednou začal rychle "zapomínat" popř. rovnou stávkovat...)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: jasně, vezmu koně a za tři týdny ho to naučím :-)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: spis dlouhodoba priprava
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Zda se to tak. Rada bych si myslela, ze na to mela vliv i nase intenzivni tritydenni priprava.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: kocicka Solinka, jak dospela, loni si to obcihla a letos to tam vlastne sefovala ze? :)))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Kazdej preci vi, ze bez zeleza v hube se kone ridit ndaji :D Takze ja se jen vezu! :))
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: "Řídí pod vlivem" :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Diky kamaradovi za obrazky od nej! I za ucast :)

ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: se neztrati :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam