• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    NICMENE!
    Mela jsem tu takovou malou navstevu a krome par rad mi dala par fotek :) Jednou, za par let, i ta piafa bude :D

NYEMI
    NYEMI --- ---
    Tak my svetla nijak neresime. Sol nema rada akorat kdyz proti ni jede v noci auto a ma dalkovky, ale tomu docela rozumim. To vzdycky zastavime, a pockame, az curak projede.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tak já ke koním chodím většinou bez světla.... pže oni si blbě (pomalu) zvykají na změny ve světlosti a některé to může fakt i vystrašit (oslnit)... třeba Ned světlo vysloveně nemá rád (ale je pravda, že kopyta jsem mu potmě nikdy nečistilaa
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: u nas se toho jedna boji takze primo u koni to uplne nepouzivam, ale nekdy neni zbyti, na ruzne rany atd.
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: Přístřešek je bohužel bez infrastruktury (na rozdíl třeba od kurníku a kozího chlívku, kam bylo zavedeno světlo - žárovky, zářivky i zásuvky :-)), tak to bylo ke konci už jen s LEDkou z outdoor mobilu (já vím, proč tyhle typy používám :-))... A nechtělo se mi to brát obráceně (tj. nejprve koníček a pak hacienda, neb bych zatměl na haciendě :-/)...

Zajímavé, že Vobluďáka LEDka (a lampička obecně) prakticky nezajímá (stojí, nechá na sebe svítit kdekoliv a ani se nehne), malou "béžovou" QH naopak fascinuje svítí pohybující se "něco" co by nejraději vzala do pysků (ale ona chce vzít do pysků snad všechno, a nosit to, požvejkat a nejlépe pak rozházet po okolí), andalušanka to bere jako něco, na co je záhodno si dávat pozor... Shirka je obecně zvědavá, takže světlo ji zajímá, ale jelikož není nijak cítit a k jídlu to není, tak ji to nechává celkem rychle bez zájmu a "mlaďoška" LED světélko také neřeší...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: LEDka v mobilu je pritel muj, od koni pres kraliky po slepky a vajca, vsechno ji osvitim
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Bahenni umeni. To mi tady vykumstovala celej dvorek uz!
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Nějaké abstraktní umění by Sol mohla zvládnout :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: zaměstnej i Sol.... inteligentní je na to dost.... když mohli mít Římani koně senátorem, proč by Sol nemohla dělat to, co ty?
    PES
    PES --- ---
    Já dělal celý týden minimálně na 2 směny... za koníčkem jsem se dostal až teď...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    u nás strašně leje a kozenky musely na dojení přeběhnout asi dvacet metrů z chlívku do stodoly.... se jim nechtělo, ale pak teda přišly - tak jsem je vydrbala ručníkem a ten blaženej výraz bych vám přála vidět....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Vidis, ja tu smutne celej den koukam z okna, jak je venku krasne a konicek mi tu place :( A ja sedim a delam a delam... jeste ted.
    PES
    PES --- ---
    Ty krátké dny jsou mor, dnes se mi sice podařilo s prací skončit dříve než normálně ve všední dny, ale zajel jsem něco udělat na haciendu a najednou už se mezi odpoledními mraky Slunce pomalu klonilo k obzoru :-/
    Takže rychlý přesun ještě na skok do stáje, s ubývajícím světlem seškrábnout a vyčistit přístřešek, potom trochu odbahnit koníčka. Srst už má jako černý medvěd, zjevně se připravuje na tuhou zimu... Kopyta jsem čistil s pomocí LED svítilny v mobilu, protože už na to téměř nebylo vidět...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: toho se částečně bojím u islanďáka.... on je jinak velmi dominantní... když byl "doma" tak velel i velkým koním.... je trochu "prudič"...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: U toho Vobluďáka je to stále "mazlivý koníček", kdyby žárlil, tak konkurenta půjde sežrat (na to stále má a v místním stádečku to stále vede...)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: je otázka, jestli je to "mazlivý koníček" nebo "žárlivá potvora" :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: tak Sol je s tebou "furt", poncla máme od konce srpna jednou týdně... ale doufám, že mu ta láska vydrží natolik, aby omezil různé prudění.... on je starej a chytrej jak vopice, furt něco zkouší.... tak doufám, že když nás jakžtakž přijme, že i to prudění omezí...

(on přišel do stájí v tom srpnu - před tím byl cca pět šest let s majitelkou "doma" - před těmi šesti lety byl v těhle stájích, to si s ním dcera hrávala - ježdění bych to nenazývala, ale s majitelčinou dcerou se s ponclem děsně vyblbly)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Trochu mi to připomíná kdysi "mlaďošku", když jsem šel s její majitelkou a vedli jsme kobylku z výběhu, tak naznala, že jít za námi, když si cestou povídáme, je ignorace koníčka a jemně, nicméně velmi výmluvně, mezi nás strčila hlavu, abychom se věnovali především jí :-)

No a Vobluďák (ve svých skoro 22 letech) si sice hraje na důstojného kmeta, ale když si začnu všímat více jiných koní, tak se také tulí a je mazlivý koníček :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: To je tutin! Ma vas rad! :) Je to takova jemnejsi verze Sol, ale ta je po mne brutalik, a kdyz si s nekym povidam, tak mne budto zacne odvazet pryc (kdyz na ni sedim), nebo jako naznacovat, ze ji mam ruzne drbat, vleze treba mezi mne a toho cloveka a tak. To vy to mate takovy nunu jemnoucky :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    mám dobrou (ňuňu) historku s dceřiným islanďákem... ze začátku byl děsná ludra, ale asi už si na nás zvyknul a vysloveně se chodí mazlit a vnucovat.... a asi si začíná "hlídat svoje lidi".... jsem ho měla na kruhovce, ta sousedí s jízdárnou... na jízdárně byla známá, s kterou jsem potřebovala mluvit, probíhala tam svoje koně... takže jsme se sešly u hrazení, islanďák i její koně se postupně přicourali poptat, co to řešíme... její koně (mladí plňasové) se trochu zajímali o islanďáka, ale ten je ignoroval, a stál vedle mě, relaxoval... no ale řeč se stočila na plňase, takže jsem se dívala na plňase a ta známá jednomu zvedala nohu a řešily jsme plňase - a islanďák se začal vysloveně tulit... ne, že by do mě strkal, ale tisknul se ke mě a nastavoval se na drbání....

Pak jsem ho měla zase na úvazišti, které sousedí s druhou jízdárnou, tam lítal nějaký magorek nevybouřený - a vždycky, když jsem se začala dívat na toho druhého koně, tak mě islanďák přesvědčoval, že se mám věnovat jemu....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam