• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no ten rožek je na druhé straně dálnice, než je nádrž... imho to sedí
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: To může být jen nějaký vedlejší zlom (a že jich tam máte plno), k počtení třeba na
    https://www.americangeosciences.org/sites/default/files/Environment-sbayarea.pdf

Hlavní zlom vede jihozápadně od té vodní nádrže (kterou ovšem prochází podélně vlastní zlomová zóna... nu, nechtěl bych bydlet pod hrází...)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: budu na tom muset zapracovat :-)))

PES: u dcery možná... u mě už je to napováženou... nerada bych se zvrhla do kategorie "klimakterní diblík" :-))

Ale Nedouškovi růžová nevadí - dneska se mnou v klidu projel nejstrašidelnější úsek lesa - cesta se tam vnoří do dolíčku u dálnice - auta jezdí cca pět metrů od stezky, ale nejsou vidět, jen slyšet, randál, že není slyšet vlastního slova, koně se tam dost bojí (nehledě na to, že je to divné místo i geologicky, tvoří se tam bezedné bahenní jámy - teď mě napadá, že tam možná vede sandandreaský zlom - ale jistá si tím nejsem)... A Ned se teda ujišťoval, jestli jsem si jistá, že to zvládneme - a zvládli jsme to... nic ho nesežralo... Dvě stáda srnek už nás nemohly rozházet...

Jinak tomu kousku se obvykle raději vyhýbám, koně jsou tam nervózní, a do toho terén, který není moc vhodný na nějaké poskakování a plašení se.... ale dneska jsme se tam ocitli z opačného směru (který je nevýhodný proto, že se pak musí sejít z prudkého kopce) a je to asi lepší - tam je totiž z určitého místa vidět tu dálnici - že to není jen tajemný řev (ta ozvěna tam je fakt děs), ale jsou vidět míhající se auta...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Buď ráda, že nejezdí tvá drahá polovička... U tebe i dcerky seta barva snad snese, ne? :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Jeste ruzovou helmu a ruzovou decku!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    já mám zase veselou historku z nákupů pro koně.... když už jsem byla ve feed storu, tak jsem si říkala, že Nedouškovi pořídím novou ohlávku (zase mi přijel s takovou olezlou, potrhanou) - a protože neměli tmavě zelenou v jeho velikosti, tak mě zaujala vínově červená, říkala jsem si, že na bílým koni to bude moc pěkný.... koupila jsem, zaplatila, odvezla do stájí (bratru 50km) a tam na to koukám - a ono je to tmavě růžový :-)))) Tak mám teď koně s růžovou ohlávkou.... zrovna já a zrovna na Nedovi, haha...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    A jese dalsim pribehem vas tu oblazim. Je o prirozene komunikaci!

Jsem se dneska nejak zasekla na mnoho hodin u pocitacovy hry a probralo mne az pred chvili buseni popelnice, ve ktery je sladak. Ona Sol vi, ze do krmirny nesmi a ze kdyz tam strci cumak, tak vylitnu z maringotky jak cert z krabicky a zbiju ji (resp v minulosti tam neco ukradla a pak bylo zle). Ale diky vzajemnemu porozumneni jsme nasly kompromis :))
    Spociva v tom, ze Sol vi, ze vybehnu ven. Takze pokud neco -opravdu hodne moc- chce, je ochotna podstoupit to riziko, a jde busit na popelnici. Ono je to tak nejak poznat, je to neco jako zavolani, abych vylezla. Uz mne takhle volala i kdyz se nudila. Kdyz to zkousi a ja otevru dvere, tak uz je napul pripravena zdrhnout, protoze si neni jista, jestli nebudu nastvana, ale jsou i chvile, kdy je presvedcena, ze bych opravdu mela vylizt a pak neutika, jen otoci hlavu od popelnice na verandu a dozaduje se.
    Kdyz to jednu dobu delala i nekolikrat denne a ja byla porad jen negativni (jako ze jsem ji zahanela a byla zla), nikam to nevedlo. A pak jsem se podridila jejim pozadavkum a zacala davat zradlo jeste kolem poledne - a nechala toho. A je zvlastni, ze si o tuhle obedovou svacinu rika jen nekdy. Treba posledni dobou je spokojena bez nej (treba mesic). Ale nekdy je to den ode dne. To jen tak k tomu, ze si "kone zvyknou a pak toho zneuzivaji".
    Strasne moc mi jihne srdicko, kdyz vidim, jak tyhle veci fungujou a jak je to zvire samostatny.
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Dnes to bylo tuhé (ani se to potom koním nechtělo chodit, nebylo divu)... Včera to nejspíš mohlo i "zouvat" podkovy...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: moc pěkný tankodrom..... když v tom lidi nechávaj holiny, kolik koní v tom nechá nohy / podkovy.... jak je Ned nakovanej, tak se vždycky bojím, že mu to to bahno vcucne - a vyplivne to až za deset let :-))
    PES
    PES --- ---
    Pokud si vybavuji, tak minimálně Šumava a Krkonoše mají v rámci CHKO zákaz ohňostrojů...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: A to je zase dobre, jestli to tak je!
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Nemáte kolem dokola plno CHKO??? Letos už pro takové oblasti platí zákaz....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Ja premejslim, ze bysme se sly zejtra se Sol podivat na svetylka nekam do civilizace, v lese jich tolik neni... Ale sousedi vloni odpalovali, tak snad budou mit i letos.
    PES
    PES --- ---
    Už dlouho jsem nedával nějaké obrázky, tak těsně před-silvestrovské, když konečně na půl dne to bláto ztuhlo...

Milý chladnokrevný koníček
    https://imgur.com/a/MIaW9

A ještě jednou begánek
    https://imgur.com/a/G9ynW

Shirka po mrazivém ránu (štěstí, že postála, jinak se do objektivu dostane akorát hlava anebo jen pysk...)
    https://imgur.com/a/ZRwdW

Uvítání od přístřešku (vlevo andalušanka, vpravo kouká "mlaďoška")
    https://imgur.com/a/R1U4t

Shirka, starší kobyla (uprostřed, matka "mlaďošky") a vyžraný Vobluďák u nejoblíbenější činnosti (a taky zmatlaný od bláta - dnes očištěný, ale zítra jak roztaje, tak bude zase čuně - vlastně ne, rančová prasátka jsou mnohem čistotnější)
    https://imgur.com/a/xQPM3

PES
    PES --- ---
    Tak to dnes krasne vyslo, pres noc vsechno tuhe, dalo se slusne dostat do pristresku a uklidit tam...
    Vcera pry lide nechavali v dolnich castech vybehu holinky...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: tak to Ned se přistavuje jen k zídkám a plotům abych slezla... :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no a do toho Kalifornie má tolik podnebných pásů, že by se z toho jeden picnul... jednak teda sever má více méně podobné počasí jako Česko, jih jsou pouště.
    Ale mnohem větší rozdíly jsou napříč - u oceánu (studený Kalifornský proud z Aljašky) je 10 -15 stupňů stabilně - většinou s mlhou / mrholením / deštěm.
    Dva kiláky od oceánu je klidně čtyřicet a slunečno.
    Pak je pás dubové savany
    Pak Centrální Údolí, které na severu tím, že je v deltě Sacramenta, tak je relativně vlhké, na jihu ale spíš už pouště
    Pak je Sierra Nevada, což jsou hory velikostí a temperamentem podobné Alpám a za nimi je natvrdo poušť (včetně Death Valley)...

Do toho vlastně slunce docela pálí (alespoň tady u nás, jsme na úrovni Alžírska), ale zatímco Alžírsko a Evropu ohřívá Golfský proud, tady to chladí ten studený....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: To uz se deje. Resp. dava to najevo tim, ze stoji jak socha a necha mne se na ni vyskrabat, nebo si sama stoupne k nejaky zidce pres kterou na ni lezu...
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Ještě tě bude Sol ponoukat, ať se konečně vyškrábeš na hřbet, aby se mohla pohnout/přesunout rychleji mezi body zájmu :-)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: No jasně, že u Vás jsou vzdálenosti v trochu jiných měřítkách... (navíc ty mrazy v Kanadě jsou trochu specifické tím, že je to tam nížina a rovina prakticky až na Severní pól, to pak ty mrazy projdou...)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Jojo, protoze kontrola je samozrejme mozna jen s poradnym kusem zeleza v hube :D A nejlip jeste tunou martingalu, vyvazovaku, obnosaku...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam