• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    LIENEN: díky.... tak to mi původně přišly větší, chjo... to mi asi ty pásy vyjdou levněji....
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    CAROLIAN: Gumové rohože Tosi-plast jsou ten povrch co je na fotce blíž k fotografovi a jedna ta dlaždice vyjde na cca 200,- bez DPH. Dlaždice má rozměr 120x80 cm.
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Na hodně... Obvykle jedna ta rohož (na obrázku vidíš asi jak je velká, cca 120x80 cm, mají variantu "zámková" dovnitř a "děrovaná" ven) vyjde na 250-350Kč/ks když je dobrá cena, někteří přeprodejci také neví co si narazit (občas lze narazit na 2.jakost, nepovedené várky, tam občas je k nalezení cena i pod 200Kč)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    LIENEN: to vypadá hodně pěkně.... nakolik ten povrch vyjde? Já mám koně ve výběhu, který časem bude zrušený, takže něco, co můžu vyrvat a odnést si do jiných stájí / jiného výběhu, by bylo zajímavé (pokud to vyjde lépe než stájové podložky)
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    PES: Výhoda zpevnění třeba Tosiplastama je, že to případně vyrveš a přestěhuješ. Jen pro zajímavost, kolik chtějí za ustájení PES: ?
    Upřímně, už nikdy bych svého koně v něčem podobném stát nenechala je to dost otřesný. Jsme taky na jílu a díkybohu za ustajovatele kteří investují. I když se zpevní jen některé části, většina koní (těch inteligentních :-P ) se bahnu vyhne jak jen může = celý výběh je mnohem míň rozdupaný.

PES
    PES --- ---
    SUFFOCATE: Bahno je teď skoro všude, jen někde je ho místy více a někde méně... Co jsem viděl výběhy a ohrady na jih od nás, zvláště tam, kde jsou písčitá podloží (všude okolo pískovny), tak tam se to prostě vsákne a problém nemají...
    Tam, kde je více jílu, tak tam je to prostě problém (a dá se to řešit snad jen za cenu velkých investicí do alespoň základních zpevněných cest a cestiček, což jde blbě na pronajatých pozemcích), ale řešit to asi bude nutné, aby neutekli klienti...
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    PES: A já si myslela, že u nás ti koně strašně trpí, že mají bahniště! :/

PES
    PES --- ---
    Vubec to pres noc neztuhlo. Zem je moc ohrata a ta kase si drzi teplo sama v sobe take. U zname tady na kraji mesta u vchodu do vybehu take kase blata. A to to ma neskutecne dobre proti tomu, co ma Vobludak ve spodni casti vybehu :-(
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: ... a to jsem si myslela, že naše mladé jílové hory jsou horor..... :-(
    Je mi líto koní, musí mít nohy uhnilé až po karpy....

Jinak já mám koně mírně nepoužitelného - kovář padnul s chřipkou zrovna když měl dát dokupy nohy (okovat zadní). Neda nohy (má velmi ploché) bolí (pže se rozmočily a jsou měkké - takže nechodí, a protože nechodí, tak je celej ztuhlej....
    Dneska jsme ho vzali na houby - to se mu tuze líbilo, lidi prolejzali houštiny a on se pásl v příkopech :-)) A ke konci už docela svižně vykračoval - bláto máme už vyschlé do stavu, kdy je měkké, ale nelepí a neboří se... takže si napěchoval kopyta blátíčkem a machroval...
    PES
    PES --- ---
    Tak pár fotografií na téma studie bláta :-/

Nejprve se tam dostat (tohle je ta "lepší" strana)

Přeskákat z téhle strany bylo horší než projít slatěmi z Krále Šumavy. Koníček už čekal v přístřešku na malém trochu vyvýšeném pevnějším místečku

Většina přístřešku měla 10-20cm kaše s trusem. Prostě horor. Ani ty "kanálky" co ještě na podzim odváděly vodu (co bohužel při deštích nateče/proteče pod střechu a něco prosákne i pod stěnou po svahu) už to beznadějně vzdaly (na minulé sérii foto byly vidět PO vyčištění)

A (ne) utěšeně roste i ta vyházená hromada, už má od původní úrovně země kolem 1,75m (mimo záběr už jsou základy asi 0,5m dalších dvou hromad podobné velikosti). Jedním z prvních kroků bylo protáhnout spádnici kolem té hromady, aby co nejvíce vody odtékalo níže a pokud možno až na hranu ohrady, kde by to šlo do trávy a na poréznějším povrchu vsáklo... Potom odhrnout a na hromady vyházet to kluzké bláto mezi přístřeškem a hromadou až na tu paradoxně celkem suchou normální hlínu - aby se po tom dalo chodit s těžkou lopatou plnou bláta. A nakonec to vybrat z přístřešku a přeházet na hromady (trochu z toho vyteče voda, proschne a až se tam dostane bagřík, tak to půjde pryč)...
    U sena byl kdysi naštěstí trochu zvýšený a hlavně trochu zpevněný plácek, takže to tam relativně dobře ještě udrží koně aniž by se nebořili (trochu pomáhá i nedaleká jabloň), ale cestu k/od koně jdou jen proto, že musí...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: A jak jinak chceš popsat situaci, když "se" nevyházíš z toho bláta, tak tam uvízneš. V jednom řidším místě to natékalo k okrajům bot skoro rychleji, než jsem stačil prohrnovat a odhrnovat po spádnici (aby to šlo pokud možno pak samospádem samo). To byla docela krize...

Pak už to bylo jen o boji s tím "odlepit" náklad lopaty vždy od zbytku té hmoty a na druhé straně pak donutit tu hmotu odlepit se od plochy lopaty... :-/
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: výbornej překlep.... když "se" člověk nevyhází, tak tam zůstane... to zní jako omluvenka, proč jsi nepřišel do práce (nevyhodil jsem se z baru, tak jsem musel zůstat až do rána)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Fitko je to super... a hlavně ta motivace, že když se člověk nevyhází, tak tam zůstane :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: proč by s tím měli něco dělat? Uvědomuješ si, co peněz ti ušetří za nějaké fitko? Měl bys být vděčný, že tě to nechají dělat....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: my zase čekáme na sníh... v předpovědi je vždycky na "příští úterý" :-))) zatím ještě příští úterý nenastalo :-))
    PES
    PES --- ---
    Nu, rosničkáři už pomalu odpískali mrazy v lednu... Nějak to stále odsouvají dále a dále... Aby pak nemrzlo v dubnu a květnu :-/ Každopádně to vypadá, že bláto bude dál...
    https://www.lidovky.cz/...rech-tydnech-neprijde-pv6-/zpravy-domov.aspx?c=A180113_145441_ln_domov_ele
    PES
    PES --- ---
    Sice dnes nad ranem lehce prituhlo, ale malo (a tepelna kapacita te blato-sracko-plasteliny je velka), takze po stredecne-ctvrtecnim desti bylo to blato slusne receno famozni!

Na pristresek jako obvykle cely tyden nikdo ani nesahl (ani se k nemu nepriblizil). A kdyz jsem tam proskakal po vrscich hliny skoro jako v tom filmu Kral Sumavy (vzdy se odrazit dal driv,nez to povoli a noha zajede do hloubky), bylo mi jasne, ze zpet se dostanu jen kdyz si nekudy prohazim cestu ;-) Jinak bych si asi musel ulovit nektereho z koni a presvedcit ho,aby mne donesl k vychodu...

Po priblizne 3 hod. cezeni a prelevani a prehazovani zminenych blatosracek se podarilo alespon zcivilizovat vetsinu pristresku a kus plochy pred pristrekem (aby se dalo projit k hromade, kam jde to vybrane z pristresku).

Tak snad dnes prituhne (melo by alespon do uterka to byt na nule anebo tesne pod) a Vobludak se zbytkem stada bude mit alespon par dni lepsi misto ke stani. Bohuzel o senu musi dolu do toho marastu (trakturek to tam nevyveze a jen protaci kola v blate), ale jinak se kone snazi drzet co nejvyse v tom mirnem svahu,kde se voda tolik nedrzi.

Rozhodne s temi vybehy budou muset rancerove neco musel, protoze tohle je o nohy tech koni (nejake podlomy nebo kozni hnusy... radeji si ani nepredstavovat...)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak jsme dneska měli několik bobříků odvahy... ve svahu nad Nedem ty kreténi staví domečky pro netopýry (jako fajn, chránění netopýři a žerou hmyz atd.... ale proč potřebují domeček za třicet tisíc dolarů z kapes daňových poplatníků, to mi teda hlava fakt nebere), takže tam jezdí s bagříkama... v prudké stráni nad cestou... takže jsme si to s Nedem projeli... taky se na nás cpal psychouš Griffin - Ned se snažil chovat slušně, Griffin vláčel paničku na vodítku, že si to s Nedem rozdá... pak zase se splašil kůň nějaké čůze a dělal bordel... a ve finále večer byl rozdělaný oheň, takže jsme se šli podívat na ohýnek...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak šnorchly zkontrolovány, všechno OK...

a dojala mě jedna stájová slečna - adoptovala místního mini a teď se tam v tom bahně a dešti plouhala, aby se o něj postarala... narozdíl od 90% ostatních majitelů, kteří za špatného počasí nefungují (tj. ani třeba nevyklidí přístřešek, aby kůň neměl seno na hnoji a tak - spousta koní se v dešti zašívá pod střechou a pak to tam vypadá....)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tak to už psal Steinbeck.... tuším na začátku East of Eden... jak lidi proklínají suché roky, aby pak zase proklínali ty roky, kdy prší moc :-)) On tam citoval i periodu, s kterou se to střídá, ale ta mi přišla dlouhá (teď nevím jestli t obylo třicet let či kolik)...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam