• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: jo no, jsou kone kteri to proste potrebujou, priste budes vedet ze nemas mit hippie myslenky :) hele nas kovar je fakt machr a rika nekovat pokud neni treba, ale presne tihle kone s nizkou klenbou se hrozne snadno otlaci, i to chodidlo byva dost tenke, nas Largo to mel taky, navic byl tezky a bez podkov mel do mesice otlaky
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... nicméně - od kováře mi odešel úplně jiný kůň... najednou zase CHODÍ a prudí a tak.... přestal být depresivní příšerka se svěšenou hlavou....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak chce vědět, jak jsem zase "ušetřila"? Ned přijel na vánoce bosky (na podzim sundají podkovy a hodí koně na pastvinu). Přední nohy měl docela rozjetý, takže na ty jsme okovali (má ploché nohy, bohužel bosokůň už z něj asi nebude), s tím, že zadní dáme až to bude zapotřebí. Kovář jezdí do stájí každý týden, není problém se domluvit.
    No, zapršelo, ve středu mi přišlo, že koníček přeci jen bude potřebovat ty zadní, ve čtvrtek jsem se domluvila s kovářem na pátek a kovář v pátek lehnul s brutus chřipkou.... před námi třídenní víkend, říkala jsem si, že to třeba bude dobrý, že koni nohy zase "uschnou"... no hádejte... neuschly, naopak začal si stěžovat i na přední, takže v pondělí (svátek) jsem naháněla kováře, ten neschopnej vylézt z postele, že prý možná koncem týdne... tak jsem od něj vymámila kontakt na někoho, koho může doporučit, dneska teda přijel náhradní kovář... jako úžasný atd, ale jaksi o třetinu dražší než ten můj, ehm...
    No nic, no.... jak jsem stará, tak jsem blbá, po třech letech bych měla vědět, že Ned v našem terénu bosky nevydrží - a na zimu bohužel potřebuje na přední podložky. Takže jsem ulítla o $$$ proto, že mi bylo líto na koně namlátit železo (a podložky) rovnou....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    jinak tedy asi po měsíci s vyřazenýma dopravníkovýma pásama hlásím, že pokus se zdařil.
    Pásy drží na suchém i na mokrém bez nějakého kotvení (Ned je má na takovém vyvýšeném místě, bála jsem se, že budou klouzat dolů, nebo že to rozkope - a ne), klouzavé mi nijak výrazně nepřijdou (i když asi jsou trochu klouzavější než klasické stájové podložky - bála jsem se, co s tím udělá voda / bahno, s tím je to OK, spíš vadil jemný prach, když bylo moc sucho).
    Ale je fakt že oba pokusné objekty jsou v paddocku sami, tj. nehoní se tam s dalším koněm, aby to nějak rozházeli...

Trik s tím dopravníkem je asi v tom, že jsou to delší kusy (1x4 metry), takže to kůň nedokáže odkopnout jen tím, že se odrazí (navíc starší pánové už tolik neskáčou a neblázní, že)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    LIENEN: díky.... tak to mi původně přišly větší, chjo... to mi asi ty pásy vyjdou levněji....
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    CAROLIAN: Gumové rohože Tosi-plast jsou ten povrch co je na fotce blíž k fotografovi a jedna ta dlaždice vyjde na cca 200,- bez DPH. Dlaždice má rozměr 120x80 cm.
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Na hodně... Obvykle jedna ta rohož (na obrázku vidíš asi jak je velká, cca 120x80 cm, mají variantu "zámková" dovnitř a "děrovaná" ven) vyjde na 250-350Kč/ks když je dobrá cena, někteří přeprodejci také neví co si narazit (občas lze narazit na 2.jakost, nepovedené várky, tam občas je k nalezení cena i pod 200Kč)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    LIENEN: to vypadá hodně pěkně.... nakolik ten povrch vyjde? Já mám koně ve výběhu, který časem bude zrušený, takže něco, co můžu vyrvat a odnést si do jiných stájí / jiného výběhu, by bylo zajímavé (pokud to vyjde lépe než stájové podložky)
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    PES: Výhoda zpevnění třeba Tosiplastama je, že to případně vyrveš a přestěhuješ. Jen pro zajímavost, kolik chtějí za ustájení PES: ?
    Upřímně, už nikdy bych svého koně v něčem podobném stát nenechala je to dost otřesný. Jsme taky na jílu a díkybohu za ustajovatele kteří investují. I když se zpevní jen některé části, většina koní (těch inteligentních :-P ) se bahnu vyhne jak jen může = celý výběh je mnohem míň rozdupaný.

PES
    PES --- ---
    SUFFOCATE: Bahno je teď skoro všude, jen někde je ho místy více a někde méně... Co jsem viděl výběhy a ohrady na jih od nás, zvláště tam, kde jsou písčitá podloží (všude okolo pískovny), tak tam se to prostě vsákne a problém nemají...
    Tam, kde je více jílu, tak tam je to prostě problém (a dá se to řešit snad jen za cenu velkých investicí do alespoň základních zpevněných cest a cestiček, což jde blbě na pronajatých pozemcích), ale řešit to asi bude nutné, aby neutekli klienti...
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    PES: A já si myslela, že u nás ti koně strašně trpí, že mají bahniště! :/

PES
    PES --- ---
    Vubec to pres noc neztuhlo. Zem je moc ohrata a ta kase si drzi teplo sama v sobe take. U zname tady na kraji mesta u vchodu do vybehu take kase blata. A to to ma neskutecne dobre proti tomu, co ma Vobludak ve spodni casti vybehu :-(
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: ... a to jsem si myslela, že naše mladé jílové hory jsou horor..... :-(
    Je mi líto koní, musí mít nohy uhnilé až po karpy....

Jinak já mám koně mírně nepoužitelného - kovář padnul s chřipkou zrovna když měl dát dokupy nohy (okovat zadní). Neda nohy (má velmi ploché) bolí (pže se rozmočily a jsou měkké - takže nechodí, a protože nechodí, tak je celej ztuhlej....
    Dneska jsme ho vzali na houby - to se mu tuze líbilo, lidi prolejzali houštiny a on se pásl v příkopech :-)) A ke konci už docela svižně vykračoval - bláto máme už vyschlé do stavu, kdy je měkké, ale nelepí a neboří se... takže si napěchoval kopyta blátíčkem a machroval...
    PES
    PES --- ---
    Tak pár fotografií na téma studie bláta :-/

Nejprve se tam dostat (tohle je ta "lepší" strana)

Přeskákat z téhle strany bylo horší než projít slatěmi z Krále Šumavy. Koníček už čekal v přístřešku na malém trochu vyvýšeném pevnějším místečku

Většina přístřešku měla 10-20cm kaše s trusem. Prostě horor. Ani ty "kanálky" co ještě na podzim odváděly vodu (co bohužel při deštích nateče/proteče pod střechu a něco prosákne i pod stěnou po svahu) už to beznadějně vzdaly (na minulé sérii foto byly vidět PO vyčištění)

A (ne) utěšeně roste i ta vyházená hromada, už má od původní úrovně země kolem 1,75m (mimo záběr už jsou základy asi 0,5m dalších dvou hromad podobné velikosti). Jedním z prvních kroků bylo protáhnout spádnici kolem té hromady, aby co nejvíce vody odtékalo níže a pokud možno až na hranu ohrady, kde by to šlo do trávy a na poréznějším povrchu vsáklo... Potom odhrnout a na hromady vyházet to kluzké bláto mezi přístřeškem a hromadou až na tu paradoxně celkem suchou normální hlínu - aby se po tom dalo chodit s těžkou lopatou plnou bláta. A nakonec to vybrat z přístřešku a přeházet na hromady (trochu z toho vyteče voda, proschne a až se tam dostane bagřík, tak to půjde pryč)...
    U sena byl kdysi naštěstí trochu zvýšený a hlavně trochu zpevněný plácek, takže to tam relativně dobře ještě udrží koně aniž by se nebořili (trochu pomáhá i nedaleká jabloň), ale cestu k/od koně jdou jen proto, že musí...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: A jak jinak chceš popsat situaci, když "se" nevyházíš z toho bláta, tak tam uvízneš. V jednom řidším místě to natékalo k okrajům bot skoro rychleji, než jsem stačil prohrnovat a odhrnovat po spádnici (aby to šlo pokud možno pak samospádem samo). To byla docela krize...

Pak už to bylo jen o boji s tím "odlepit" náklad lopaty vždy od zbytku té hmoty a na druhé straně pak donutit tu hmotu odlepit se od plochy lopaty... :-/
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: výbornej překlep.... když "se" člověk nevyhází, tak tam zůstane... to zní jako omluvenka, proč jsi nepřišel do práce (nevyhodil jsem se z baru, tak jsem musel zůstat až do rána)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Fitko je to super... a hlavně ta motivace, že když se člověk nevyhází, tak tam zůstane :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: proč by s tím měli něco dělat? Uvědomuješ si, co peněz ti ušetří za nějaké fitko? Měl bys být vděčný, že tě to nechají dělat....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: my zase čekáme na sníh... v předpovědi je vždycky na "příští úterý" :-))) zatím ještě příští úterý nenastalo :-))
    PES
    PES --- ---
    Nu, rosničkáři už pomalu odpískali mrazy v lednu... Nějak to stále odsouvají dále a dále... Aby pak nemrzlo v dubnu a květnu :-/ Každopádně to vypadá, že bláto bude dál...
    https://www.lidovky.cz/...rech-tydnech-neprijde-pv6-/zpravy-domov.aspx?c=A180113_145441_ln_domov_ele
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam