• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    A jinak Solinka byla taky ovar a vubec nebyla dinosaur! A ve stade vyzadovala vetsinou vyssi mista. A vubec!
    PES
    PES --- ---
    VAMPY: Oni to ti "tunoví" koně moc neřeší... Resp. hřeší na svoji robustnost. Shirka se také nechá i nakopat od andalušanky (třeba i na hale) a postaví se do rohu a kouká (smutně/uraženě) až si pro ni někdo přijde namísto aby z andalušanky udělala předložku na čištění kopyt...
    Navíc shirka razí teorii, že kam se vejde hlavou, tak tam se vejde celá (bez ohledu na to zda to jde či nejde, tak projde, prostě to "protlačí" :-))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Neeee, chudak :)) Snad z nej nebude dinosaur :D Sedmej den, zaklinam te, at je to jen tim, ze to jeste nezna!
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Ja musim rict,te mam s norikem zkusenosti jen s valachem ale uz od mala az doted(cca 7let) je to takovej haban a jouda.desne hodnej,niceho se neboji,zvedavej...nicmene porad se tak divi svetu,rozhlizi se po krajine a v ramci toho rozhlizeni zakopava o sve vlastni nohy,slape na lidi co jdou vedle nej,nez mu cokoliv dotece uplyne pul hodiny. Pripomina mi dinosaura co je tak velky ze mu jeden mozek v hlave nestaci,tak aby ten zivot ukociroval musim mit jeste jednu nervovou zauzlinu na hrbete a ty dva pidimozky spolu nekomunikujou. Ackoliv je nejvetsi ze stada a slape ponikum po zadech(doslova-kolikrat jsem na huculovi nasla sloni otisk podkovy),tak se pohybuje v hierarchii kdesi vespod...asi nevidi ze ma tunu a muze je vsechny rozslapnout jak mravence. Tak treba ten tvuj je taky takovej divil co nezvlada koukat na cestu a jeste okolo sebe...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    a my jsme ulovili bobříka odvahy.... foukal vítr a když jsme se blížili k místu, kde hrozně řve dálnice, tak bylo na trailu odstavený auto (truck) a v zalesněné stráni nad ním nějací chlapi něco dělali v lese - praskalo dřevo, pokřikovali a tak - ale dost daleko na to, aby nebyli vidět a nebylo rozumět, co to pokřikují a co tam dělají.... Ned pravil, že teda není blázen, aby se šel promenovat pod stráň, na které se dějou divné věci... dokonce trochu poskakoval a odmlouval - nechala jsem ho vydýchat na travičce (ještě že je tak na to žrádlo, to funguje vždycky :-)) a na druhý pokus jsme to dali...
    PES
    PES --- ---
    Vobluďák dnes (po zkontrolování hojící se kůže nohou, kdy se i dostatečně pomazlil) si dal šlofíčka, protože kolem byl mumraj a plno koní chodilo tam a zpět (děti s koňmi na vyjížďku a majitelé s koňmi na vystrouhání, neb tam byl podkovář), tak si řekl, že ho to vlastně nezajímá. Hucula (v popředí) se po prozkoumání objektivu foťáku (a zjištění, že je to věc nejedlá) dále věnovala luxování zbytku sena...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: na sedmej den je to super....
    Ned mě taky málem porazil ve dveřích z výběhu, když chtěl na travičku... tak pak chodil na vodítku a musel před průchodem jakýmikoliv vrátky zastavit - a letos mi od začátků dává ve dveřích přednost :-))

A jak píšeš - myslím, že Ned už teď chápe, že jsem člověk a navíc že jsem starší dáma s pohybovými potížemi (po té operaci jsem na něj lezla jak bába do tramvaje) a že prostě musí dávat pozor... Ale tohle všechno prostě chvilku trvá...

Jinak třeba Ned je hodně dominantní, ale v jejich světě dominance neznamená automaticky agrese. My jsme šelmy a dominanci si utužujume agresí (zvýšený hlas, výrazná gestikulace), u koní mi přijde, že se ta dominance projevuje určitou nonšalantností a nevšímavostí - a nebo ignorováním nižšího tvora.
    Proto si myslím, že mi prošlo u toho plňase, že jsem se jen zastavila a otočila se na něj - že vlastně byla "frajeřina" nestrašit ho a nevyjet po něm, ale postavit se k tomu stylem "a jako co má bejt?"
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Amen to that! Ale zatim si nemyslim, ze by se videl jako velky silny, on je hodne povolnej, nasleduje mne, kdyz se rozcilim, prijde mi dat cumak na ruku - jako vyjadruje submisivni postoj. Jen mi prijde, ze se ke mne chova trochu jako ke koni - jak jsi tu o tom nedavno mluvila. Takze zatim ho hodne obhajuju a nejsem vztekla, navic to s tim skocenim na mne byl opravdu prvni exces a hned, jak se mu to stalo, tak se zachoval docela dobre, zustal stat, kdyz jsem byla pod nim a pak se mne ani nedotkl, kdyz ze mne slejzal. Jako porad, dnes ho mam sedmej den! Takze excesy povoleny, nicmene si to hodne hlidam a jakmile mam pocit, ze je moc blizko, ze se necejtim bezpecne, tak hned dostane pripomenuti. Musi couvat, ustupovat, udelat mi kolecko - proste ja mam rada svuj osobni prostor a pan neni Sol po trech letech se mnou, no. To teprve prijde. Sedmej den!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: tak ještě pořád je varianta, že plachtu už viděl.... a pokud jí viděl s mámou za zadkem, tak ví, že to nic nedělá... a nebo sám sebe vidí jako velkého silného hřebce - tomu by i odpovídal ten problém s prostorem - on je boss a jemu jdou všichni z cesty a je to jejich problém.

No a pak mě napadá, že člověk nesmí usnout na vavřínech... třiadvacetiletý islanďák, totální stará máza, s kterou nehne NIC, se rozklepal když viděl grilovací ohýnek (v takové té plechové "míse") - kolem kterého stáli lidi a koně bez problémů... ale fakt se úplně třásl...
    Ned bude běhat za náklaďáčkem a užírat seno z korby - a pak se lekne dětského kočárku.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: My uz jsme s Normenem taky potkali srny, na louce v prostoru, bezely kolem nas ale jeho absolutne nezajimaly. Jsem zvedava, co na ne bude rikat v lese, deset metru od nej.
    Nicmene mame vesele eskapady, dnes bylo krasne, tak jsem se vytasila s plachtou. Vzhledem k tomu, co na ni rika, dostane zejtra chomout, hajzlik jeden. A taky ma takovej vagni koncept osobniho prostoru, vzhledem k tomu, ze mi vcera skocil na zada (kdyz preskakoval potok, blbec), tak jsem si to dnes vic hlidala. Paradoxne, plachty, bubaci, nove veci nejsou tak slozite, ale zakladni veci, jako osobni prostor jsou narocnejsi. Asi hrebec, no.

normelni trenink - plachta
    http://www.youtube.com/watch?v=ul2NQiyW2XM

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no teď aby to k něčemu bylo.... než jim tam "zplesniví" všichni....

U nás dneska osmadvacet.... za koněm jsem byla ráno, vyrušila jsem ho od snídaně, tak byl zpruzelej... ale šli jsme na procházku, tak mi signalizoval, že tam jsou srnky.... pořád jsem je neviděla, až pak koukám, že se povalují u cesty... minuli jsme postupně čtyři takové - jak je to v rezervaci, tak jsou tak oprsklé, že je člověk na koni ani nevyruší....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Diplomaticky řečeno jsou jako natlakovaný kotel...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: a co na to říkají majitelé? Já bych řvala jak tur...... případně stěhovala koně (i kdyby jen na přechodnou dobu)...
    PES
    PES --- ---
    Tak jsem si dnes udělal ještě jeden výlet ke koním obrat Vobluďákovi ty stroupky dole na nohou, ale má štěstí, že je černý a má černé nohy, takže se mu to nerozjelo až do krvava jako to mají koně se světlýma nohama...

Ale ani ty černé nohy nevypadají nějak extra pěkně. Ještě, že teď už jsou koně přesunuté sice v malé ohradě, ale bez bláta a s přístřeškem s podlahou. Jen by bylo třeba to teď umývat dezinfekčním betadine mýdlem a sušit :-/ Na foto kromě nohou i Vobluďák (vyplazující jazyk - tedy zrovna se olizoval) s huculkou...

ale bílé nohy, to je katastrofa

CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    Furt nemuzu prijmout co se stalo Sol.... tak majednou...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    SUFFOCATE: Trilety hrebec slezskeho norika je to!
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    NYEMI: je krásný! Jak je starý? :)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Jako byla jsem obezretna, taky znam to video s roztomilym kuratkem, jak prijde kun a sezere ho.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Žere slepice!
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Kamarad mi dodelal varku neznosti. Ja se naucim toho kone mit rada. Casem, casem...

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam