• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    LIENEN: :(

NYEMI: jenze tam je problem v tom, ze nekteri nejsou schopni rozpoznat, ze to trimuje jak dement
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    LIENEN: Jako je asi pochopitelny, ze kun se muze mesic, dva lecit s necim. ALe pokud nekdo dlouhodobe trimuje kone jak dement... zrovna vcera jsem se se Psem shodli, ze to je jaksi na hlavu.
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    ANABEL_LEE: Tak jsou tací, co nechaj koně trápit "přirozeně" naboso i když nemůžou chodit a vyprávějí majitelům pohádky o léčícím se kopytě a růžových jednorožcích. V naší kotlince jich není málo (ani majitelů co jim věří, ani jediněnaboso kopytářů, bohužel :-( ).
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Bosonozí "trimmeři" :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Apropos, kdyz uz jsme u tohoto tematu - plastovy podkovy!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: přesně tak.... tenhle zpívající kopytář si dodělává kurzy aby mohl kovat... protože jak říkáš - jsou koně, kteří bosky být nemůžou (třeba zrovna Ned, který přes zimu skončí i s podložkama)... ale slyšela jsem o "kovářích" co se specializují na bosokoně...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: kopytar ale neni zadna tradicni profese, to je nova vec, takze pro to mozna neni ustalene slovo. Podle me je teda byt jen kopytar pekna blbost .), protoze ne vsichni kone muzou v zatezi (no nekteri i bez zateze) chodit bosky a co potom s takovym klientem, nebo kdyz je treba akutne udelat zasah po schvaceni, poraneni atd., tak si myslim, ze je kopytar v koncich. Navic vyhybat se zkusenosti tim, ze budu delat jen zdrave silne kone si myslim taky neni uplne cesta, to je povolani, ktere se musi nakoukat... zdrave silne kopyto podkovu pri adekvatni zatezi nepotrebuje, ale takovi kone holt nejsou vsichni a nejsme ve stredoveku, abychom ty chrome sezrali....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    to slovo hoof se v tomhle kontextu nepoužívá. Definují to jako bare foot trim... nebo jen jako trim (shoeing je pak kování podkovami). Trim může být ale i jen tou první fází na shoeing. Takže pokud je to fakt jen kopytář, tak by mluvil o bare foot trim. Ne jen o trim...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Ja bych jim rikala hoofers :D Kopytari! Ale jinak je to hoof trimming, takze nejaky trimmeri to budou?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    a španělštinu musím rychle nastudovat - potřebuju se domluvit se stájníkem, aby mi týden kydal Neda (jedeme na hory). Uáááá...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: jj, farrier.... a máš k tomu hned dvě vysvětlení... jedno je, že kováři tím, že dělali s železem, tak byli postrachem faries (v anglosaské a keltské mytologii jsou víly - fairies / fey poměrně záludné bytosti). To je ta moje oblíbená teorie.
    Ta nudná je, že je to z latiny (ferrum - železo)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: tak já zpívám hlavně skutečně kvůli těm pumám - a kvůli ostatním koním - rezervace je uzavřená, tj. nikdo tam nechodí, srnky a podobně jsou voprsklý (klidně spí u cesty, i když kolem jedeme), rezidentní rys se tam promenuje zcela bezostyšně a já nechci, abychom s Nedem šlápli na pumu nebo tak...
    No a pak se tam občas objeví někdo další na koni - a protože je to "prales", tak tam není moc vidět, zvlášť takhle v zatáčkách, tak zpívám, abychom o sebe věděli a nevyřítili jsme se proti sobě... teda doufám, že koně by o sobě věděli, ale taky těžko říct...
    PES
    PES --- ---
    No vida, nechtělo se mi to hledat (farrier říkáš?), když tu máme zdroj přímo z jazykového prostředí na místě :-) (tedy naštěstí jsi to nevychrlila ve španělštině :-))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: locksmith je zámečník.... smith je kovář ve smyslu, že dělá s železem, kovář koňský je farrier... nemyslím, že máme extra slovo pro kopytáře... se budu muset zeptat, jestli je pro to extra výraz... můj kovář dělá bosonohý i kovaný koně...

a právě kovář mi odchází do kovářského důchodu (po dvaceti letech má v pr*** záda) a právě tady zpívajícího kopytáře si vychovává jako náhradníka. Tak uvidíme...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: ja si zpivam venku na vyjizdce mezi loukami a lesy, neznam lepsi prilezitost :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    já zpěvem zaháním pumy, když jedu s Nedem sama do rezervace :-)))

Kopytář zpíval dobře a zpíval jim hlavně, když se cukaly... a myslím, že je to fakt uklidňovalo...
    MIST
    MIST --- ---
    PES: mam to taky tak, zpivat jen v sebeobrane
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Ehm, já nevím... já začít zpívat, tak budou do vzdálenosti tak kilometru utíkat lidi (jak to bude falešně :-))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: To je strasne krasny! Lidi, co si u prace zpivaji, nemuzou bejt spatny! Teda krome fuhreru ss.
    PES
    PES --- ---
    Singing Locksmith :-) (i když kopytář se u Vás řekne jinak než kovář)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    jsem dneska měla mladičkého kopytáře aby udělal pedikůru kozenkám.... jako svoje stříhám sama, ale dala jsem si závazek, že je občas nechám zastříhnout profíkem. A stájové kozy nebyly stříhané... no nevím, dlouho...
    Jsem se bála, aby ho velké kozy moc nezmasily, ale zvládnul to na jedničku a cukajícím se kozám ZPÍVAL... takový pěkný dopoledne, zima, slunečno a zpívající kopytář...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Sportovni prumysl, normalka :(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam