• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    GIO: když dávám pamlsek, tak obvykle u toho pravím, že "good boy"... když pak pamlsek nemám, tak odměňuju jen tím "good boy", případně podrbáním a stačí... prostě "good boy" je pozitivní... Koně většinou na ty pamlsky nejsou až tak zařízení, oni "žerou furt", takže jim to jídlo jako takové "nechybí" a dají se naučit, aby neprudili...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Na pamlscich neni nic spatnyho. Je to navic super motivace, pokud to dotycny chce. Jen to chce ucit spravne, jako vsechno.

The Truth about Training with Treats!
    http://www.youtube.com/watch?v=DMmYb3P4mq0
    GIO
    GIO --- ---
    ANABEL_LEE: no drbani ho zatim moc nebere..uvidime casem, do krmeni se mi nechce no.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    GIO: kobylku muzes odmenovat drbanim a u nej musis najit, co mu vyhovuje, treba to taky bude drbani specifickeho mista nebo neco jineho, muze mu vyhovovat pochvala hlasem, ale nekrmila bych no .)
    GIO
    GIO --- ---
    NYEMI: jj diky, ja prave vaham furt i s pamlskovanim z ruky, precijen ponici zejo.. ale zas me to laka trenovat na odmenu, ale trosicku se toho bojim, pak budou hrozne somrovat.
    jinak kobylka supr, ta je mazliva, chodi za mnou jak pejsek a uziva si kontakt, valasek se trosicku rozkoukal v novem stade a trosku se vytahuje, ale nechci ho trestat, kdyz se obcas malinko ohani nebo kdyz se sklebi, kdyz se mu neco nelibi, tak vymyslim cestu pozitivni motivace, ale bez tech pamsku asi no... toho se bojim trochu))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    SUFFOCATE: Dekuju, tohle pro mne strasne moc znamena. Ze nekoho inspiruju. A slyset to verejne je samozrejme strasne mily!
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    GIO: Zvukovym znamenim. Dokud si to bral opatrne, tak jsem tichym hlasem chvalila, a kdyz zdibl, tak jsem vykrikla a jeste si dupla. Pak byla pauza, protoze vyhodi hlavou a ustoupi zpet v ocekavani dalsiho trestu, treba se i uplne otoci, ale kdyz se nic dalsiho nedeje, tak zase prijde a na jeho pozadani mu zase nabidnu z ruky.
    Tohle jsem zopakovala asi dvakrat, vic nebylo treba. Asi si to pamatuje, dneska si uz bral z ruky normalne.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... takže pak mě téměř k slzám dojmou situace typu, že se mi dítě vyjede zpoza rohu na ponici a za rohem je nový nervní plňas s trenérkou na vodítku - plňas okamžitě na zadních - a trenérka se postaví mezi něj a "strašidelnou" ponici a začne ho uklidňovat a pak ho převede - tak, že se ona drží mezi plňasem a ponicí... vsadím se, že být tam ta ženská z lesa, tak ho taky přetáhne...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: mám podobnou zkušenost jako Suffocate... samozřejmě nejde o mlácení koní železnejma tyčema.... ale o drobné zbytečné násilí... třeba jsem šla na vyjížďku s ženskejma a té přede mnou v prudkém zbahněném jílovitém kopci uklouznul kůň zadníma tak, že si málem sednul na zadek. A její automatická a první reakce byla vzít ho bičíkem.
    PES
    PES --- ---
    SUFFOCATE: Koně hodně spoléhají na "fotografickou paměť", takže jednak na místech, kde se jim něco stalo a/nebo jen něco nelíbilo, to začnou obvykle opět "řešit", protože se jim to vynoří z paměti hodně v živých barvách. Také často reagují na změny - tj. na místě X něco přibylo anebo naopak tam něco chybí = opět popud k "řešení".
    A dále ta "fotografická paměť" funguje i tak, že podobná místa/situace vytáhnou podobné vzpomínky a s nimi i případný problém k "řešení".

Je to přirozené a instinktivní chování, které Příroda pilovala stovky tisíc až miliony let, které se nedá úplně odstranit, ale hodně se dá potlačit tím, že je třeba koni ukázat (pokud možno v klidu), že se na místě X a v situaci Y vlastně nic neděje (alespoň že se to neděje koni a že ho nic takříkajíc nesežere). Tahle zkušenost se uloží do paměti a postupně (opakováním) překryje a zeslabí vliv uložených vzpomínek jiných.

Bohužel mnoho lidí to do koně "narve silou", takže vytvoří jen nepříjemný stav, že se kůň více bojí jezdce (člověka obecně) než něčeho jiného, takže si vybere logicky to "menší zlo" a kritickým místem projde, protože si vzpomene, že jinak bude okopávání/cukání v hubě/přiletí bičík apod...

Hodně je to také o důvěře (a proto je vhodné si již od mala s koňmi "hrát", tedy ve smyslu dělat s nimi běžné činnosti a ukázat jim, že člověk jednak "žere dravce" a dále také že člověk "umí vyřešit problémy"). Hříbátka kopírují hodně věcí po matce popř. po zbytku stáda, kde se to naučí podobně jako základní socializační návyky ve stádě, protože matce (potažmo o něco rozšířeně i tomu stádu) důvěřuje. Takže do této skupiny "důvěryhodných" je záhodno zařadit i člověka, protože potom ten kůň nereaguje hned splašeně (jako když se nemá o koho druhého opřít) a nejprve zkontroluje reakci i toho okolí (v našem případě nejlépe i toho člověka) a pokud nevidí paniku/strach/nervozitu, tak to sám také dál negraduje.

Takže kůň, který Vám důvěřuje, projde i místy a nevyděsí se z "bubáků", ze kterých by se normálně doslova podělal (a zdrhl), když vy budete v klidu a případně dáte citlivě pokyn k pokračování v cestě.

Samozřejmě, že v rámci zachování druhu si Příroda občas udělá výjimky potvrzující pravidlo, tudíž občas se narodí hříbátka od začátku až do dospělosti velmi plachá a bojácná (ti zachovají rod, když přijde opravdu nějaký nečekaný bubák) a naopak se objeví takoví, kteří té plachosti mají málo a jsou veskrze zvědaví či občas až vlezlí (ti zase naopak má Příroda na to, aby objevili nové možnosti, no a když se "spletou" a vyberou si špatně, tak jsou prostě dál vyřazeni v vývoje a množení - tedy natvrdo řečeno jsou buď sežráni anebo se fatálně zraní a uhynou).

Z té druhé jmenované sorty "výjimek" jsou potom pro schopné lidi asi ti nejlepší koně jako parťáci, jsou zvědaví, nelekaví, vlezou všude, nemusí se tak pobízet, ale zase se jim musí najít dostatek zábavy, protože jinak se obvykle začnou krutě nudit a to vede buď k (sebe)destruktivním činnostem anebo zaměří své snahy na to, aby z nich lidi doslova šíleli a lezli po stropě a každou chvíli přemýšleli co ten kůň zase vymyslí a co kde vyvede...
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    VAMPY: tak treba tady na statku kde bydlim se rozhodne kone nemlati zeleznyma tycema. Zas nemusime prehanet, ze.. ale treba takova ukazkova situace, kdy jedu na koni a v jednom miste nechce dal. otaci se, stoupa na zadni.. pak se dozvidam, ze to na tomto miste delava (cesta z kopce, z jedne strany celkem prudky sraz dolu). A ze ji musim nakopat at jde, ze si ze me dela srandu. Majitelka se pry dokonce jednou vratila z tohohle mista zpatky pro ostruhy a pak to projela.
    No ja nevim, me prijde, ze pokud to kobyla na tom miste dela casto, tak se ji tam neco nelibi, neceho se boji nebo neco takoveho. A ze by to slo i jinak nez pres silu. Ale to by ti lide museli mit na sve kone cas. Tady jsou i kone, za kterymi prijde majitel jednou, dvakrat do mesice. Nasedla, objede kopec a zase zavede do vybehu.

Ja tady nechci rozjizdet debatu o tom, jak to vsichni krome Nyemi delaj spatne, protoze mlatej sve kone zeleznyma tycema a neudelaj si na ne cas. :)) Jen jsem citila potrebu ji napsat, ze se mi jeji prace s konmi libi a ze kdybych si jednou mohla sama poridit kone, byla by mi v mnoha vecech vzorem.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    Hele tak obecne me by docela zajimalo v jakym prostredi se to pohybujete ze mate za mainstreamovej pristup ke koni kopani a mlaceni zeleznejma tycema. Ja se pohybuju v ryze skolnim prostredi skolnich a oddilovejch koni, s tema zviratama musim pracovat (a lidma okolo nich) a proste kone se tam nekopou a nemlatej a netyraj ackoliv jsou brany jakozto “ucebni material a spotrebni zbozi”... To proste uz par let neni in.
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    NYEMI: už tvoji práci s koňmi sleduji tady na nyxu docela dlouho, snad ještě když jsi měla Sáru (? jestli se nepletu) a musím ti napsat, že tě moc obdivuji, jak to děláš! Nebo prostě z toho co píšeš a postuješ za videa na mě úplně sálá taková pohoda a radost! Fakt super. Třeba ne vždycky mi věci co děláš přijdou jako super nápad, ale výsledky máš krásný.

Já kolem sebe slyším jen "nakopat koně, když nedělá co chceš/nejde kam chceš" a ačkoli moje zkušenosti s koňmi jsou bohužel velmi chudé, s tímto já se prostě asi nikdy neztotožním.
    GIO
    GIO --- ---
    NYEMI: popis jak jsi mu to vysvetlila.)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: nevím jak osli, s těma zkušenosti nemám, ale muly jsou víc vázané na člověka a chovají se spíš jako pes, než jako kůň. Můj kovář provozuje vyjížďky na mulách v místním redwoodovém parku a říkal, že má muly proto, že ony za ním půjdou a že tudíž nemusí řešit, jestli je turista nerve za udidlo protože prostě žádné nemají. Plus můžou být bez problémů bosky.
    Moje kozy taky za mnou chodí a reagují hystericky na obojky a vodítka.
    Jak píše Pratchett v jedné knize, že bůh Om sestoupil na zem a potkal pasáka ovcí.... a že kdyby jako prvního potkal pasáka koz, tak by celé náboženství bylo úplně jinak, protože ovce se musí hnát, zatímco kozy se musí vést.
    Myslím, že rozdíl mezi koněm a oslem je podobný.
    Kozy jsou občas na mrtvici, protože když se rozhodnou, že něco nebude, tak přes to nejede vlak a raději se nechají udusit (na vodítku), než by povolily... ale na druhou stranu si hlídají stádo (moje alfa nahání na procházkách děti, aby se necouraly) a když mají zajetou rutinu, tak jí dodržují...

Takže oklikou k oslovi - nejspíš zná cestu a lidi a je to jeho rutina a poslechne na slovo. Navíc u osla je spíš problém v tom, že se "nehne", než že by se plašil a utíkal - na to jsou moc chytří...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Ted mne zaujala fotka k clanku v Respektu... ten osel na sobe fakt nic nema!

Vypukla světová oslí krize: Čína nemá dost zvířat pro tradiční medicínu • RESPEKT
    https://www.respekt.cz/...enu/vypukla-svetova-osli-krize-cina-nema-dost-zvirat-pro-tradicni-medicinu
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Dnes uplne prvni seznameni se sedlem. Na skorodotazeny obrisak reagoval dobre, uz jsem ho ucila pred nejakou dobou, ze jsem mu uvazovala spagatek kolem hrudi. Jinak ho sedlo ho moc nezajimalo, tak jsme s nim sli i trenovat, ale tam uz nemam, jak to natacet. Chodili jsme po silnici sem a tam (jediny misto siroko daleko, kde neni bahno), ucime se ted zakladni pobidku "vpred" a "stuj". Vcera konecne pochopil to stuj, a dnes mu slo mnohem lip. Na rozdil od Sol ho tlak na ohlavku sere a hazi hlavou, coz ho vic motivuje k poslouchani zvukovejch pokynu. A ja teda musim byt superjemna a spravedliva s tlakem na otez, aby bylo jasny, kdy se ten tlak deje a co dela. Jinak tyhle pokyny cvicim zezadu, kdy mu jdu nalepena ze strany na zadek a ruce mam natazeny pres jeho zada a drzim oteze.
    Pak jsem ho vedla uz na voditku zepredu a dvakrat jsme zaklusali, ale napoprve zacinal bejt moc bujnej (hazeni hlavou, malem hopsani) a napodruhy se natah a pokusil zdibnout do lokte. Prislo mi to trochu vztekly, takze jsem pak uz delali jen veci v kroku a zvedla jsem mu trmeny, ktery jsem jinak nechavala zamerne plandat, protoze myslim, ze to bylo tim sedlem.
    Jo a jeste dneska probehl trenink prijmani odmeny, protoze z nejakyho duvodu pacholek si to bere nejdriv opatrne pyskama a v jednu chvili zubama, dement. Vysvetlit mu, co dela spatne zabralo skoro vic prace nez zastavovani.

normelni sedlo
    http://www.youtube.com/watch?v=SUN2m-xXo9w
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Kamarade, ja uz jsem se pneumatik za svyho zivota neco narezala >:)
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: A ty hasiče poblíž, kteří ho z toho budou tahat, máš také? :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Tak. Ale ty fotku jsou vtipny, jak tam chudak mumon lezi. Mozna poridim pneumatiku mladymu na tyhle veci, mohla bych ho do ni na den odlozit :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam