Jinak nakouslo se tu to drbani jako forma odmeny. Tak tu upustim kratky zamysleni. Jednak co se odmeny tyce, mam ted kone ctvrtej tejden a az treti tejden zacal chapat, co je pochvala (ode mne) a jak funguje. Jakoze clovek si rika, kdovijak kone neodmenuje, ze ho placa po krku a neco rika. Jenze treba placani je spis forma odhaneni, takze lepsi hladit - a i to hlazeni je vlastne tlak, takze to neni odmena. Mumon se ze zacatku toho doteku bal. Nechapal ani muj hlas. Musela jsem ho hodne hladit, kdyz byl ve vybehu na volno, a on casto pred tim kontaktem utekl protoze mu nerozumel. Vetsinou se hned otocil a zase mi do rukou strcil nos a az postupne pochopil, ze hlazeni a drbani je i prijemny - a od toho se dostavam primo k drbani. Ze ne kazdy drbani je dobry. Ze se musi delat spravne, na spravnejch mistech a i ve spravnej okamzik. Jinak to neni pro kone poteseni, ale dalsi tlak, se kterym nevi, co delat, nebo mu je to i neprijemny.
Prijde mi, ze je dulezity to koni nabidnout, zacit ho drbat a sledovat, jak se na to tvari. A kdyz se snazi odejit od doteku, tak je dulezity mu dat ten prostor. A pak to muze fungovat jako odmena. Nejednou jsem narazila na lidi, co zcela presvedcene prohlasili "to znam tady to maji nejradsi" a hrabli nekam na kone, kterej se pri nejlepsim tvaril uplne nezucastnene (v horsim pripade se ohnal, nebo se snazil pred tim dotykem nekam ustoupit, nacez ho dotycny clovek chytl pevnejs a pritahl zpet).
Nejednou jsem z ruznejch moudrejch zdroju slysela, ze je to kun, kdo si urcuje, co je pro nej odmena. Zni to logicky, ale prijde mi, ze na to lidi casto zapominaji.
GIO: Takze jestli mate ty kone kratce, tak bych vubec nebyla smutna, ze kun neni mazlivej. Az opakovanim nejakyho vzorce pochopi, co clovek mysli svym chovanim, a po nejakym upevneni duvery si to bude i uzivat.
Ja si ted denne musim opakovat mantru, ze na mladyho nesmim tlacit, ze musim cekat, az mi zacne tu duveru nabizet sam. Prvni dva tejdny mi to ale VUBEC nedochazelo. Az dneska, byli jsme na kratky, ale velmi dobrodruzny prochazce, jsem mela pocit, ze se zaciname potkavat. Svuj podil na tom melo to, kolika krizovejma situacema jsme dneska prosli a ze jsme je zvladli spolu.