• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    TARGI
    TARGI --- ---
    GIO: q co vím tak třeba bull sporty prez zimu mají úplnou pauzu
    TARGI
    TARGI --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: proto píšu jak kteří:)
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    GIO: i tak je vhodny pred praci zahrat :) Ja mam treba oba psy domaci, pres den ale byvaji v kotci. Oba zvladaji ty prechody v poho (maji zateplene boudy) ale v tehle extremech je nechavam doma.
    Nicmene kdyz jsi treba nekde na zachranarskym treninku, tak tam jsou psi v aute po celou dobu co nepracuji, a nastartovano moc mit nejde (vetsinou jsi pryc).. oni si to auto zadejchaj, ale stejne, nna to vytahnout je a hned makat pro ty svaly stejne dobry neni.
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    TARGI: tak ja tam psala ze mluvim o sportovce :) agilitaci to taky delaj :)
    GIO
    GIO --- ---
    TARGI: no vida,) ja se mezi psimi profiky nepohybuju, tka osobni zkusenost nemam,a le siril sem vnasi pohled, ze to nedelaji, coz mne teda priznam se, docela prekvapilo..
    ale jinak musherske oblecky jsou super, taky jeden mame,)
    TARGI
    TARGI --- ---
    GIO: jak kteří profici to nedělají. Nedávno jsem na mushingovych závodech viděla valnou většinu psů vč husky zadekovanych. několikrát po sobě a ne nebylo to na severním pólu ale v čr
    GIO
    GIO --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: zrovna to dekaovani psu mi dneska prijde tak rozsirene, az prehanene, ze me fakt udivuje, ze profici to nedelaji, ale treba prave proto,)) ale zase mne napada uvaha, treba maji ty psy kotcove, a ti jsou zvykli na aktualni podminky, nejdou z tepla do zimy tam a zpet, tka by to nemusel byt takovy sok pro ten organismus... ale samozrejme trosicku nastartovat je to asi potreba u vsech zivych tvoru pred zatezi
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    GIO: tak samozrejme tam je tepleji nez venku, ale i tak na to aby presel do plny zateze je to malo. Jak u koni.. okrokovat pred a po, ale to fakt dela malokdo. :(
    GIO
    GIO --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: jak z ledovyho kufru? pokud to auto predtim jelo, tak je teply, pripadne psovi nastartuju a temperuju jako decku ne? ja bych teda psa ve vymrzlym aute nenechala, to nepochopim..jinak my mame jednoho psa teda striktne venkovniho a zvlada i tyhle mrazy - nema s tim problem a i kdyz ma nekolik mist na zalezeni, je venku samozrejme,) ale v aute zavreneho v mrazu bych asi psa nenechala stejne jako v lete ve vedru.
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    TARGI: No hele u Krtka uz budu nejaky teplotni komfort (minimalne v aute pred/po praci) resit taky i kdyz bude zdravej.. ony ty prochladly svaly preci jen dostavaj na prdel. A u sportovky to furt nikdo moc neresi, zadny zahrivani a protazeni pred praci, proste sup z ledovyho kufru a rovnou na plac.
    Pardon za OT :D
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    CAROLIAN: pan si chodi na magnety a na hydroterapii, takze peci ma opravdu luxusni. :) vsak si ji za to vsechno co pro me dela zaslouzi.. i kdyz ja bych mu ji samozrejme poskytla i kdyby nepracoval :) nektery veci uz do konce zivota nemuze, ale furt muze aspon neco delat coz je pro tu jeho hlavicku moc dulezity.. :)
    TARGI
    TARGI --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: uff to mě mrzí . Fakt je, že mě včera mírně vycinila slečna co k ní chodím na dornovku, že Baz nemá bundicku.
    GIO
    GIO --- ---
    CAROLIAN: no vitr je asi horsi nez mraz, to je vzdycky bubaku
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Jak praví klasik Murphy: "Matička příroda je děvka!"
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: uf... ale hlavně, že má někoho, kdo se o něj postará a bere na to ohled.....

U nás bouře s nárazovým vichrem, koně šílí.... původně jsem myslela, že vlezu na Nedouše a pojedeme alespoň kolem stájí, ale v tom blázinci (polovina ze 75 koní různě poskakující a řehtající a plašící se) jsem to zavrhla jako blbý nápad a šli jsme jen na vodítku.... (samozřejmě, že v tom okamžiku přestalo foukat, přestalo pršet - a dokonce ke konci vysvitlo slunce)
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    TARGI: zalecene vyhrezle plotynky diky urazu, proste neexistuje aby byt sebemene prochladl.. :(
    TARGI
    TARGI --- ---
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak ono záleží na okolnostech, že.....
    Ned jezdí k nám do "teplých krajin" na zimu právě proto, že je starší kůň a na pastvině v 1600 metrech, kde bývá i sníh a zamrzá jim voda, by mu asi byla zima. U nás jsou občas ranní mrazíky (předevčírem teda jezdily z našich kopců auta se sněhem na střeše), ale přes den mrzne jednou za třicet let....

Nicméně v našich "teplých krajinách" ve stájích u koz jsou VŠICHNI koně vyholení (včetně fjorda) a všichni mají deky nonstop. Chápala bych ve sportovních stájích, kde koně dvoufázově pracují a fakt se potí, ale v těhle podmínkách (kdy jsou koně ježdění v průměru 2x - 3x týdně) mi to přijde absurdní...

Na druhou stranu - děsně bych chtěla mít bosého koně a Ned bosky být nemůže. Věk, "ploché" nohy, plus to, že je typický QH, navíc pracovní, takže nasvalený (těžký)... stejně jako s tím dekováním - v přírodě by už dávno bylo o něj "postaráno" přirozeným výběrem.

Jinak ještě k těm kozím stájím - tam právě mají stáj, moc hezkou, novou, čistou... boxy 4x4 a za boxem "výběh" 4x4... v tom se plňas pořádně ani neotočí.... a ti koně jsou tam 24/7. Na podzim jsem alespoň jednoho plňase vyhazovala na jízdárnu během dojení (aby se proběhnul a tak), někdy s kámošem - teď ho ostříhali a zadekovali, takže má smůlu - dokud to bylo tak, že jsem vzala kozy do stodoly, vyvedli jsme Granta ven a šli jsme dojit, a pak zase jsme Granta strčili domů, tak to šlo, ale s dekováním je to komplikovaný (v dece se válející se kůň může zamotat - a já nemůžu nad ním stát, mám jinou práci - a dávat deku na špinavého / mokrého koně taky nejde, když už bych teda vůbec chtěla se zabývat oserem s dekováním).

Ned je v méně ambiciozních stájích, má výběh cca 90 - 100 metrů čtverečních, dva a dva sousedy po každé straně (takže nějaký kontakt má) a denně je venku - řekla bych v průměru tak dvě hodiny.... ježdění tak 40 minut, zbytek je různé flákání, pasení se, čištění a dohlížení na méně odborné práce (když pro něj jdu, tak vždycky obejde všechny svoje hovna - zřejmě mi ukazuje, kde je třeba čistit :-))
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    SUFFOCATE: ja oblikam i svyho chlupatyho ovcaka, a to se na me teprve lidi koukaj blbe :D malokdo se ale zepta proc, jen si udelaj rychle svuj zaver bez informaci.. :D
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---

At jen neplkam.. ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam