• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Parada.
    VAMPY: Mam s tim problem.
    SIRRIL_NEMESIS: Vampy nic nenzanacovala, jsi blbec.
    GIO: Svemu koni se venuji dostatecne.
    SHAMPOO: To te priste nauci.
    SHAMPOO: Vystav, potrebujem vic obrazku.
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    Hej a co tak treba si tady jednou povidat o tom jak pracujete vy s konma. Kdo jezdi s a bez a tak. Nejaky fotky co. At je taky videt umeni mistru. Ja si sveho tucnaka ani vystavit nemuzu, ale verim ze najdeme neco, co bude peknejsi nez sambonek a bude z toho zase mila konverzace coz. At mam kde okoukavat rady a pomoc s treninkem :)
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    Zis to jsem zase pichla do plynatyho bricha. Sorry jako
    GIO
    GIO --- ---
    NYEMI: tohle je jako hezke shrnuti,ale vis, trosicku mi prijde, ze sobe nemeris stejnym metrem. ty si svuj postoj a pristup do posledniho detailu obhajis, ale jakykoliv jiny pristup hanis, a to mi neprijd e uplne na miste, tudiz se ani nedivim, ze je ti vytykano napr. to soliterni chovani zvirete, protoze je to tak trochu( no pro mne osobne taky treba docela dost) odklon od tve proklamovane predstavy o idealnim chovu koni. kapitalismus nekapitalismus, na to, ze na to bud mame nebo nemame, by se dalo svest vsechno, a vyvodit by se z toho dalo treba i krute vyusteni a to, ze kdyz na to chovat kone dle pravidel wellfare a naseho nejlepsiho svedomi a vedomi nemame, tak ho proste nechovejme, co si o tom myslis..?

potazmo, a ty sama mas pocit, ze se svemu koni venujes malo?napr kvuli tomu ze musis vydelavat na to abys ho mohla mit..?
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    NYEMI: na tvou otazku, zda Vampy neco naznacuje, zda se? Mozna jsem blbec, ale prijde mi ze je to jasne :)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Ale kdyz uz se o tom bavime, je zajimave ze sveho konkretniho kone sama oznacujes za osamele zvire a nemas s tim nejmensi problem, skoro to jeste vypada ze to obhajujes...coz je trochu smutny kdyz se cela leta stavis do pozice bojovnice za dobry welfare koni
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Tak jeste jednou pro dedovtipive: ma odpoved je ne, narazim obecne na fenomen koni drzenych soliterne (treba i ve stajich, kde maji vice koni a nedavaji je do stada ale rozdeluji vybehy na nudle ruznych tvaru a velikosti aby kazdy kun mohl byt sam ve sve nudli).
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Hej, moje otazka! Kdybych na ni jen dostala odpoved, ach!
    Ale samozrejme jeste muzeme rozjet zvlast debatu o uzdeni.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Odpovidala jsem na toto

NYEMI
    NYEMI --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: Ne, at nejsem jen zla. Na co presne tam teda vampy odpovida, ze je to tak hezka odpoved?
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    "nicmene funguje jen na blbce"
    Je super, ze se lidi sami radi do prislusnych skatulek. Muck!
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    VAMPY: na mobilu mi nejde dat plus, tak aspon takhle.. me to prijde jako moc pekna odpoved.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    "Muzu dostat odpoved jen na A, protoze B se toho netyka?"
    "Eh, C!"
    To uz je jak v politice, clovek polozi otazku a pak posloucha nejaky divny reci, jak se z toho dotazovany snazi vykroutit.

VAMPY: Ja se podvedomne necejtim nijak, protoze vim, ze pro svyho kone delam maximum. Tohleto podsouvani viny je zajimava taktika, nicmene funguje jen na blbce, obavam se.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Tu odpoved nejak nechapu, takze cajk.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Sampoo se zeptala jestli jsem videla nekdy hrebce ve stade :D takze zrejme tu vy dve vidite neco a mozna se podvedome kvuli tomu citite spatne. Ja jen uchopila nejcastejsi chybu chovu koni, kterou dnes malo lidi pivazuje za chybu, stejne jako ty jsi uchopila pouzivani pridavnych otezi. Taky to malokdo vidi jako chybu, pripadne pouzivani udidla (hackamore je prece taky bezudidlovka...ale takova ze tomu koni muze hrave zlomit nos. A ze ty pripady jsou...) a je jedno jestli je to u hrebcu kobyl ci valachu
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    V létě musí makat.... ale zase má to stádo - respektive svoje dva kámoše na travnaté megapastvině. A jezdí na něm buď majitel nebo jeho teta, nedávají na něj turisty, takže má alespoň slušné zacházení.... ke mě se nijak nehrne, tak si myslím, že ho tam zase nijak extra "netýrají".... nakonec to nemá blbě nakombinovaný - já se ho snažím přes zimu držet ve formě (on zatuhává, když se dlouho nehýbe) a dělám s ním věci, které se musí naučit (základy drezúry, mám tu knížku Equine Fitness, tak si beru nějaké nápady z toho - na posílení různých svalů atd.)....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Ja si myslim, ze Ned to jeste vychytal zdaleka nejlip! Na leto ma "dovolenou" s osobnim otrokem! A uzije si i konskyho zivota v megastade.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: njn.... prostě to není černobílý... a zase když ho majitel přivezl, tak si Nedoušek dával moc dobrý pozor, aby se nepřiblížil znovu k přívěsu a naopak se hrdě nesl "domů".... je mi jasný, že u něj je to hlavně o tom žrádle :-)), ale imho se mu tady líbí - má to takové lázně, s osobní pečovatelkou :-))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Decissions, decissions!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak ono je to imho vždycky o nějakých kompromisech... mohla bych mít Neda ve stádu a vidět ho jednou za týden, nebo je v paddocku a vidím ho denně. Měla jsem na výběr dva paddocky, jeden poměrně veliký, ale pod hřebenem kopečku, tj. kůň kdykoliv zaprší, tak po spěnky v lepivé směsce bahna a hnoje (protože do tankodromu se nedá vjet s kolečkem ani malotraktorem) a nebo výběh cca 100 metrů čtverečních, který je alespoň z poloviny suchý a kde má sousední koně jen za ohradou (ne za elektrickým ohradníkem), tj. můžou se aspoň trochu oždibávat (a kousat, ehm...).
    Chtěla bych mít bosého koně, ale do hor bosky nemůže - takže taky nechávám kovat, protože než bych ho převedla na boso, tak by šel zpět do hor.... (letos jsem ho nechala bosky asi měsíc a dopadlo to tak, že jak zapršelo, tak se mu rozmočily nohy natolik, že nebyl schopen pořádně chodit a do toho mi kovář lehnul s chřipkou a trvalo mi tři dny, než jsem sehnala někoho jiného.
    Otázka je, proč si koně vůbec beru, jestli by mu nebylo líp ve stádě v horách. Jenomže starší kůň (18) ve dvou tisících metrech, ve sněhu, s pravidelně zamrzající vodou, ve stádě s pár nabušenými mlaďochy - nebo v subtropické zimě (představte si pobřeží Itálie - tak ten Janov), byť v paddocku, ale s přísunem sena, které má jen sám pro sebe (nemusí se s nikým dělit nebo strkat) s tím, že se denně dostane v průměru na dvě hodiny ven (z toho 30-40 minut ježdění - zbytek popásání, čištění, občas nějaká práce ze země nebo tak).

A je koni lépe ve výběhu se stádem (s tím, že výběh je málokdy skutečně velký tak, aby simuloval divočinu), kde se den za dnem nudí a nabírá senný pupek (viz. výběh je málokdy skutečně velký tak, aby simuloval divočinu a potřebu fakt chodit za žrádlem a vodou a nabízel dostatečné množství a rozmanitost stravy a minerálů a pohybu), nebo když je ustájený a "má práci", náplň? Koně jsou domestikovaní tak dlouho, že mi přijde, že fakt potřebují tu "práci". (tím absolutně nepopírám to, že by hříbata měla zůstávat s matkou a stádem a naučit se napřed "být kůň" než začnou nějaký trénink)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam