SHAMPOO: jezdím bez uzdy, mám koženou ohlávku (žádný hackamore). Kůň je více méně "neck reined" - reaguje na pohyb otěží po krku, takže o to je to jednodušší.
To více méně je proto, že "doma" mu dávají stíhlo, což s neck rein koně poněkud mate (když přetáhnu otěže přes krk moc doleva, tak se napne pravá otěž a vlastně se mu uzda v hubě přesune doprava a bude mít tlak na levou stranu huby - tj. otěže mu říkají zatočit doleva a uzda ho tlačí doprava) - v tomhle jsou ty zatracované páky lepší - jenomže páku nelze dát do ruky turistovi...
Nicméně jsem zjistila, že kůň nemá problém s přechody mezi neck reining a direct reining, takže to prohazuju.... když jsme na trailu a prostě jdeme více méně rovně a akorát na rozcestí se potřebujeme domluvit, jestli zatáčíme doprava nebo doleva, tak držím otěže jen pod uzlem jednou rukou a jedeme podle krku. Když jsme na jízdárně a potřebuju trošku přesnější kontrolu, tak otěže nesvazuju a jezdím s oběma rukama. Ale jde to i rychleji, pokud je problém na trailu (strašidlo, sesuv půdy, proti koně nebo potřeba projet nějakým úzkým prostorem), tak prostě vezmu koně oběma rukama a on už ví, že má dávat pozor.
Jezdím většinou ve westernovém sedle - bez sedla na Neda nemůžu vůbec, má šíleně vystouplý kohoutek - jako v nouzi to pět minut vydržím (a tuhle jsem na něj jen tak vlezla - měl čerstvý koňský kousanec na rameni přesně v místě, kde by byla hrana bare back pad, tak jsem na něj nechtěla nic dávat), ale v principu to moc nedělám. Bare back pad používám na takové to když mám jen dvacet minut - ale s mojí váhou se to snažím nedělat často. Nicméně si myslím, že je dobrý, když kůň zjistí, že na něj člověk může vlízt i bez sedla - Ned se ten první rok hodně divil - a přitom jsou situace, kdy se to může hodit (viz. kůň s povrchovým nezávažným zraněním na blbém místě - v místě sedla nebo obřišáku).
Podobně si myslím, že je dobré občas na koni vyjet jen s jednou otěží (kůň s ohlávkou a vodítkem) - opět nedělám to často a jezdíme tak jen po stájích - ale mít to vyzkoušené. Vodítko mám tak dlouhé, aby šlo zavázat kolem a udělat z něj otěže, ale prostě jen to vědomí, že bychom se bez toho obešli je fajn.
Pro mě je to cvičení v tom, že si fakt musím dávat pozor na příkazy (u Neda pomáhá to, že je neck reined - nemusím mu přehazovat vodítko přes čumák před každou otočkou - jede napůl na neck rein a napůl na direct rein) a myslím, že se i víc snažím fungovat tělem a nohama.
Pro koně je to cvičení v trpělivosti - snášet všechno, co si bláznivý člověk vymyslí a vyzkoušet si, že i tak lze pracovat.