ANABEL_LEE: Mne teda prijde jako velkej rozdil vrazeni do lidi a ozuzlavani voditka. To prvni treba vychazi z toho ze se to nedela, protoze to ohrozuje okoli, to druhy je zabava.
LIENEN: To zni strasne krute. Copak muzu zvireti zakazt zajem o okoli? A kdyz se bude soustredit jen na mne, tak nebude mit cas vnimat, co se deje kolem a bude se vseho lekat. A teda v konkretnim pripade myho hrebce se to urcite nedeje, protoze kdyz uz nastane "krizovka", uskakuje/uhyba vzdycky ode mne, i kdyz to voditko zuzla.
Prijde mi jako velka neduvera vuci tomu koni pozadovani neustaly pozornosti. Kdyz jdeme na prochazku (treba tech sedum kilaku!), tak chci, abysme si to oba uzili, ve zdravi a bezpeci. To znamena mit zakladni navyk zustat stat na povel, uvolnit mi cestu, kdyz mu to nakazu, vedet, kde stojim a neslapnout/nevrazit do mne... Co nechci je porad sekyrovat kone, kterej nejde zrovna podle pravitka. Nestresovat ho jeste vic, kdyz se treba neceho lekne a udela prudkej pohyb, pomahat mu proste pochopit, jak to funguje a neodbyvat ho s tim "protoze jsem rekla!".
Zatim jsem timhle zpusobem teda vychovala jen jednoho kone, a to pouto, co z toho vzniklo mluvilo samo za sebe. Dam vedet za rok, jestli to s hrebcem jde stejne :))