• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    MIST
    MIST --- ---
    PES: ale jen cerveny, bily eco jim je na haku
    PES
    PES --- ---
    MIST: Tak kdo by neměl rád eko-plug-in-hybrid Chevy Volt... Skoro jako reklama - milován Přírodou!
    MIST
    MIST --- ---
    Osli laska k memu autu....bile jim neucarovalo, na cervene polozi hlavu a nechteji ho opustit. pripadne se drbaji o zrcatka @#$%&*.

MIST
    MIST --- ---
    GIO: ja je nesmim krmit, majitel si to nepreje. Jsou te kone urcene k terapii (BS, to si o te terapii myslim ja), ale nechteji, aby kone ocichavali a loudili od lidi.
    GIO
    GIO --- ---
    u poniku mi prijde, ze je to doslova zvedavost, Hvezda je uplne vitaci typ, blizis se a uz hyka a lepi se, jen co vstoupis za pasku,)
    GIO
    GIO --- ---
    MIST: nn to neni utok, si myslim, ze proste jsou zvedavi "co se nese".)) a ta radost v tom klidne muze byt take.
    GIO
    GIO --- ---
    MIST: je to pako.)) ale kone to umi taky.)
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Já už tu minule u tohoto tématu zmiňoval, že zpívat se neodvažuji, aby okolo vůbec nějaký kůň zůstal :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    MIST: Vsecko bude dobry :) Mozna, ze tvuj zpev znel zastrasujiicne :))
    MIST
    MIST --- ---
    GIO:
    CAROLIAN: musim rict, ze mi hodne pomohlo to vysvetleni (nekdo napsal, NYEMI?) ze mi Sabina sla privitat. Vubec mi to nenapadlo, ta moje nejistota ten beh brala jako utok. V zadnem pripade to nevzdavam, verim, ze se budeme kamaradit.

Vcera vecer zas utikala, byla jsem lip pripravena, zustala jsem stat na ceste a rozehrala trylky v mem hrdle. Sabina pribehla az skoro ke mne a pak to stocila a odbehla, a uz neprisla. Docela mi to zamrzelo, dala jsem do toho zpevu (vase rada!!!) opravdu hodne. Tak procitene jsem nikdy v zivote nepela :DDDD

Zustala nam Sabina, Curly, Kate a Shantee a osli. Shantee to myslim vede. Curly se drive pasla stranou od stada a ted se mista vymenily, je se stadem a Sabina bokem.

GIO: taky jsem mela driv dogy :), maji s konema spolecnou jen chuzi :D
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    GIO: Ja jsem si jen vzala k srdci rady zkusenych konaku :(
    A ted mne omluvte, musim jit drbat detatko na kulkach!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MIST: stane se..... někdy člověk až dodatečně přijde na to, o co vlastně šlo a někdy na to nepřijde nikdy - na to, proč se kůň choval jinak nebo nějak mimo zažité vzorce.

Minulý týden jsem se divila, že se všichni koně chovali jak magoři, včetně Neda - a zdá se, že původním spouštěčem byla změna sena - jiný dodavatel a koním to nejelo. Koním vadí změny - a v tomhle případě byli hladoví, naštvaní a nervózní a tím že je jich tam tolik, tak si to navzájem umocňují.... oni hodně vnímají ostatní koně - když se jeden kůň rozběhne, strhne ostatní, aniž by věděli proč se běží - nad tím přemýšlí až za běhu (ti, kteří jsou toho schopní) - jestli se teda běží pryč od lva nebo naopak za truckem se senem....

Neda jsem tohle musela odnaučit (že když lítají na jízdárně volně puštění koně, tak on mimo jízdárnou se mnou na hřbetě nikam neletí, že se ho to netýká....

Tím chci říct, že se mohl jeden kůň něčeho leknout a vynervovat ostatní... a nebo naopak byla zvědavá - a nebo bych nevylučovala, že když je Outlaw pryč, že tam tomu velí.... Nevím, kdo vám tam zbyl - ale jestli je to Sabina a Curly, tak Sabina je větší a silnější než Curly, tak mohla taky z titulu vůdce jít zkoumat, co se to děje.
    GIO
    GIO --- ---
    NYEMI: v tomhle je mnohem horsi nez vsichni kone nase doga, ona proste brzdi pozde, i kdyz se snazi, proste ji to furt nejde.) a boura, a boura.
    GIO
    GIO --- ---
    MIST: hele to casem nebude strach, ale obezretnost, a ta je vzdy na miste,) vytrvej.) nase Oli(anabelina kobyla) je taky na jedno oko slepa, ja si nikdy nepamatuju na ktere, tak na ni casto hovorim kdyz k ni jdu, a posledne jsem zapomnela, vecer zatmy prijela do ohrady s koleckem krmit, ona se ke mne ritila zezadu z te tmy, slysela jsem jenom dusot, a normalne mi par vterin nedochazelo, ze leti mym smerem, bo seno, ze, no mlcela jsem a dal a stala nez jsem si to uvedomila, byla za mnou, ale kupodivu zabrdzila, uz jsem ani obezretna nebyla,))
    GIO
    GIO --- ---
    NYEMI: ja teda nevim, ale minikdy neprislo, ze by hrebci bylo apriori vsichni vrahouni nebezpecni pro lidi, delas z komara velblouda, kor chladas, chlap, to musi byt prochazka ruzovou zahradou)
    MIST
    MIST --- ---
    NYEMI: dik, beru si to k srdci

CAROLIAN: dik, vcera to proste bylo fakt cele spatne, ustoupila jsem ve zmatku i na stranu, na kterou ona nevidi. Priste budu zpivat s rezavou trubkou v ruce.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: VUbec tomu nerozumis! Na hrebce jedine rezavou parelliho trubkou! :))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MIST: rezavá trubka je místní legrácka, ignoruj to....

Když na tebe kůň běží, tak bych mu šla naproti - ale ne přímo na něj, ale tak jako trochu bokem. Napřímo koně moc nevidí + to vnímají jako hrozbu / agresi a ty nechceš vyvolat konflikt. Nicméně uhýbáním dáváš koni najevo, že on je boss. Takže necouvat, neuhýbat ale když se na tebe kůň řítí z dvanácti hodin, tak nakročit na jedenáct, abyste se vlastně minuli. TO je takový to "vím o tobě, nechci konflikt, ale neuhýbám, chci si zdvořile pokračovat svým směrem"

Zpívání nebo mluvení, když jdeš ke koním je dobrý, zvlášť pokud je tam slepý kůň. MMCH zpíváním si zklidníš dech a nebudeš působit tak nervózně - to na koně taky funguje.
    MIST
    MIST --- ---
    NYEMI: fobii nemam, ale kopec je mokrej, docela prudkej a kdyz se na mne riti kobyla tak mi dobre neni. Na rovine, na suchem podkladu by situace asi byla jina.
    MIST
    MIST --- ---
    PES:
    NYEMI: to se snazim , se je naucit pochopit, chodim k nim denne. Jista si nejsem vubec. Ale ted jak rikas, ze mi asi sla privitat , to asi byl duvod. Jenze ja sebou trhla, ona taky a ja vyklidila pole hodne rychle. Tak to se nam moc nepovedlo :D...nevadi, zkusime to znova a lepe.

S tou trubkou si delate srandu nebo to myslite vazne? To jako rezava barva jim vadi nebo co se mi snazite naznacit? Pomalu na mne prosim, nejsem moc chapava :D
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: No zrovna u téhle shirky není nouze o "nadzemní cviky" na začátku práce (ať již na volno na jízdárně anebo pod sedlem, zrovna u ní je velmi vhodné ji nechat nejprve bez sedla na jízdárně párkrát hodit zadkem do vzduchu, pak už je v pohodě, ale prostě musí ukázat jakou má radost, že může předvést kolik má energie :-))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam