• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    ANABEL_LEE: No na me treba skacou vsichni hrebci vsech veku uplne kdykoliv :D ja uz se k nim nepriblizuju :D
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: to neni ale treba ho matou naky zensky feromony progesteronovy .), jako primati to s tou riji mame vselijaky .)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    VAMPY: Ale nejaky veci se mi tam nezdaj..:treba ze hrebec reaguje primarne na chovani klisny pravda neni (feromony jsou svine). Verim tomu ze hrebec muze reagovat i na zenskou v estru neb to pozna po cuchu, ale to fakt neni v dobe jeji menstruace
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    ANABEL_LEE: Z ciste fyziologickyho hlediska je to blbost...ale vzhledem k tomu, ze se behem menstruace casto chovame podrazdene, odrazi se to i v pristupu ke zvireti behem vycviku a na to muzou reagovat blbe nejen hrebci... nasla jsem tedy ne studii a odbornej calnek, ale nicmene docela pekny vysvetleni podporujici mou teorii :) po studiich se mrknu az se pripojim ke compu a nahodim WOS
    Can stallions really tell when you are menstruating? - Good Horse
    https://good-horse.com/health-management/can-stallions-really-tell-menstruating/
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: zadame to Vampy! :)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Ja jsem ochotna verit tomu, ze to je cejtit, koneckoncu obcas to dokaze citit i clovek. Ale ze by to delalo nejakej bugr v tom animal handlingu? Jestli je na to treba nejakej proof, nebo studie, nebo tak. Jsem zvedava!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: tak jako je to citit, nektery to imho muze vyvadet z miry...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Jojo, tohle jsme si nastesti s mumonem vyrikali hned prvni tyden, jak na mne skocil. Ale prijde mi jinak pomerne opatrnej.

Jen tak mimochodem, co je pravdy na zensky periode a zvirecich samcich? Slysela jsem to v ruznych obmenach, ze zenska s kramama nesmi k hrebcum/lvum/janevimcemu...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no hlavně já jsem poněkud rozbitnější než on, nebo kolegové ze stáda....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Jojo, vlastni nazor je cool, ale jsou hranice! Bezpecnosti :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: jenomže Ned je dominantní kůň, takže u něj fakt musím dát pozor, aby něžné dloubání nepřerostlo do strkání nebo kousání.... to první je OK, ale ten "zlozvyk" tam u něj fakt hrozí - on není kůň u kterého můžeš přestat dávat pozor na tohle jemné posunování hranic.
    Zase sebevědomého koně, který posouvá hranice, jsem mohla nahnat mezi krocany na cestě - poprvé z nich byl nervózní i na dálku, teď je vysloveně zahnal z cesty... on se učí rychle a dělá velké pokroky - ale dělá i směry, kde to zase až tak výhodné není, no :-))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Ja strasne smutnim, protoze nemam fotku, ale vcera uz jsem opravdu "jezdila". Resp. trikrat za den jsem si na chvili na mumone sedla na tom nasem "cvicisti". Moc hezky stoji na miste (bez drzeni, i bez zrani ;), kdyz se na nej sapu a vubec mu to nevadi, coz je moc mile. Kdyz na nem pak sedim, tak vytrvale rikam "jdi", nicmene kdyz uz se zacne hybat, tak se ruzne toci, couva a je zmateny, protoze se zda, ze nechape koncept "jdeme spolu nekam". Ja se snazim mu moc za ty oteze jeste netahat, protoze mi prislo, ze ho to jen vic mate, takze mu nechavam prostor, aby na ten muj pokyn prisel sam a pak ho za to odmenuju. Nakonec se vzdycky rozejde primo dopredu a to ho pak chvalim - a ten treti pokus, co jsme delali vecer, tak tam uz se ani moc nemotal a vicemene se rozesel rovne. Zastavovani mu jde hezky. A jednou jsem vyzkousela i to couvani ze "sedla" a udelal to, opravdu moc sikovnej! A obcas se i stalo, ze se ozene po noze a naznaci kousnuti, tak to pak jdu hned dolu a chvalim ho. Teda, kdyby kousnul, tak dostane za usi, ale vyjadreni, ze uz mne tam nechce dost chapu (to je skoro jak CAROLIAN a zduchani :)
    Jinak kratky zamysleni nad tim, ze normalne se kun nejprve uci ty veci jako "jaky jsou pokyny, k cemu jsou spagatky, zvukovy povely apod." a az pak se na nej vetsinou sedne a pouziva se uz naucene signaly. A my to delame nejak obracene, kun je v pohode, kdyz na nem sedim, a az pak objevujeme svet signalu a povelu. Je to docela vtipny, ale libi se mi na tom jeho zajem o ty novy informace.

Jo a vzpomnela jsem si, ze jak tu byli v patek ti novinari, tak to bylo vlastne poprvy, co jsem si na nej sedla uplne na volno, nemel ani ohlavku, a stal a cekal, co z toho bude. A jo, je to mnohem lepsi, nez pokusy na silnici!
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Tomu nerozumíš - má to být stroj, který poslouchá na milimetr rozkazy! (*ironie*)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Tak to uz je projev hlouposti, bo kousat do neceho, co dava zradlo je vysoce nelogicke >:D Ale kdyz je kun neznej a opatrnej, urcite bych to nenazyvala zlozvykem, i kdyz somruje pozornost :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: aby mě příště nekousnul jen proto, že chce pamlsek :-)....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Ja ti nevim. Co je na slusnym vyjadreni nazoru zlozvykovyho?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    dneska jsem byla Neda jen ráno zkontrolovat (má ho pronajatého na víkendy kolegyně - a právě mi večer psala, že mu našla otok na břiše) - tak břicho splasklo, ale má další hryzanec na krku, už mě to fakt neba....

No ale měla jsem ho uvázaného, dostal trochu granulí pro stařešiny a já zatím textovala managorce stájí (kouše ho její kůň), jestli by se s tím dalo něco dělat... a Ned do mě začal strkat čumákem... prvně jsem myslela, že je to náhoda, ale podruhé to byl vysloveně jemný žďuchanec do ruky s telefonem :-)) Došlo mu papu a já se moc vybavovala a nic se nedělo...

A ano, zlozvyk atd. - ale v tu chvíli mi to přišlo ňuňu...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Peknej prostor. Ja uz se chci s konem taky predvadet! Jsme na nejslepsi ceste, na potreti dnes zvladl i rozejit se na pokyn! Uplne vidim tu zarnou budoucnost, co nas ceka!
    PES
    PES --- ---
    Pár foto z dnešních hrátek na ranči... Davy návštěvníků, mnoho kostýmových vystoupení, plno koní... A nezodpovědní rodiče... a vůbec, všichni přežili, nikdo nedošel úhony, nikdo se ani nevyplašil, koně si užívali veselí (ani ti rádoby "plašni" se neplašili a zapojili se mezi davy úplně v klidu)...
    Foto z mobilu (sice lepšího, ale přece jen mobilu). Detailní obrázky na rozkliknutí...

Davy se scházely již skoro hodinku před začátkem akce (navíc k vystupujícím ladícím poslední detaily)

A ještě jedno panorama jízdárny a návštěvníků

Miniponík

Hucul Huculovič

Na úvod vystoupení nejmenších "Malých famářů"

S pravými farmářskými rekvizitami (po kterých mlsně pokukovali koně čekající na vystoupení za ohrazením)

Princezna a král připravující se na zasloužilém valachovi (22 let)

Vystoupení andalušanky začalo zostra (3 týdny na ní nikdo neseděl)

Nicméně i přes hlasitou hudbu byla statečným ohnivým pirátským ořem (variace na Petra Pana)

Shirka mezitím v klidu vozila vílu

Následně se i andalušanka zhostila role spolehlivého oře vozícího děti (je fantastická, protože když dojde na děti, tak se jimi nechá vodit ze země a opatrně ťapká s nimi na zádech)

A ještě vystoupení s frísem na téma "Valkýra"

NYEMI
    NYEMI --- ---
    Uz umi zastavit! A obcas se i rozejde! A ZACOUVAL ZE SEDLA!!!
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Ja jsem se svezlaaaaa po cviiciistiii na koooniiiskoooviiii! Asi deset metruuuu!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam