• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Ja strasne smutnim, protoze nemam fotku, ale vcera uz jsem opravdu "jezdila". Resp. trikrat za den jsem si na chvili na mumone sedla na tom nasem "cvicisti". Moc hezky stoji na miste (bez drzeni, i bez zrani ;), kdyz se na nej sapu a vubec mu to nevadi, coz je moc mile. Kdyz na nem pak sedim, tak vytrvale rikam "jdi", nicmene kdyz uz se zacne hybat, tak se ruzne toci, couva a je zmateny, protoze se zda, ze nechape koncept "jdeme spolu nekam". Ja se snazim mu moc za ty oteze jeste netahat, protoze mi prislo, ze ho to jen vic mate, takze mu nechavam prostor, aby na ten muj pokyn prisel sam a pak ho za to odmenuju. Nakonec se vzdycky rozejde primo dopredu a to ho pak chvalim - a ten treti pokus, co jsme delali vecer, tak tam uz se ani moc nemotal a vicemene se rozesel rovne. Zastavovani mu jde hezky. A jednou jsem vyzkousela i to couvani ze "sedla" a udelal to, opravdu moc sikovnej! A obcas se i stalo, ze se ozene po noze a naznaci kousnuti, tak to pak jdu hned dolu a chvalim ho. Teda, kdyby kousnul, tak dostane za usi, ale vyjadreni, ze uz mne tam nechce dost chapu (to je skoro jak CAROLIAN a zduchani :)
    Jinak kratky zamysleni nad tim, ze normalne se kun nejprve uci ty veci jako "jaky jsou pokyny, k cemu jsou spagatky, zvukovy povely apod." a az pak se na nej vetsinou sedne a pouziva se uz naucene signaly. A my to delame nejak obracene, kun je v pohode, kdyz na nem sedim, a az pak objevujeme svet signalu a povelu. Je to docela vtipny, ale libi se mi na tom jeho zajem o ty novy informace.

Jo a vzpomnela jsem si, ze jak tu byli v patek ti novinari, tak to bylo vlastne poprvy, co jsem si na nej sedla uplne na volno, nemel ani ohlavku, a stal a cekal, co z toho bude. A jo, je to mnohem lepsi, nez pokusy na silnici!
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Tomu nerozumíš - má to být stroj, který poslouchá na milimetr rozkazy! (*ironie*)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Tak to uz je projev hlouposti, bo kousat do neceho, co dava zradlo je vysoce nelogicke >:D Ale kdyz je kun neznej a opatrnej, urcite bych to nenazyvala zlozvykem, i kdyz somruje pozornost :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: aby mě příště nekousnul jen proto, že chce pamlsek :-)....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Ja ti nevim. Co je na slusnym vyjadreni nazoru zlozvykovyho?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    dneska jsem byla Neda jen ráno zkontrolovat (má ho pronajatého na víkendy kolegyně - a právě mi večer psala, že mu našla otok na břiše) - tak břicho splasklo, ale má další hryzanec na krku, už mě to fakt neba....

No ale měla jsem ho uvázaného, dostal trochu granulí pro stařešiny a já zatím textovala managorce stájí (kouše ho její kůň), jestli by se s tím dalo něco dělat... a Ned do mě začal strkat čumákem... prvně jsem myslela, že je to náhoda, ale podruhé to byl vysloveně jemný žďuchanec do ruky s telefonem :-)) Došlo mu papu a já se moc vybavovala a nic se nedělo...

A ano, zlozvyk atd. - ale v tu chvíli mi to přišlo ňuňu...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Peknej prostor. Ja uz se chci s konem taky predvadet! Jsme na nejslepsi ceste, na potreti dnes zvladl i rozejit se na pokyn! Uplne vidim tu zarnou budoucnost, co nas ceka!
    PES
    PES --- ---
    Pár foto z dnešních hrátek na ranči... Davy návštěvníků, mnoho kostýmových vystoupení, plno koní... A nezodpovědní rodiče... a vůbec, všichni přežili, nikdo nedošel úhony, nikdo se ani nevyplašil, koně si užívali veselí (ani ti rádoby "plašni" se neplašili a zapojili se mezi davy úplně v klidu)...
    Foto z mobilu (sice lepšího, ale přece jen mobilu). Detailní obrázky na rozkliknutí...

Davy se scházely již skoro hodinku před začátkem akce (navíc k vystupujícím ladícím poslední detaily)

A ještě jedno panorama jízdárny a návštěvníků

Miniponík

Hucul Huculovič

Na úvod vystoupení nejmenších "Malých famářů"

S pravými farmářskými rekvizitami (po kterých mlsně pokukovali koně čekající na vystoupení za ohrazením)

Princezna a král připravující se na zasloužilém valachovi (22 let)

Vystoupení andalušanky začalo zostra (3 týdny na ní nikdo neseděl)

Nicméně i přes hlasitou hudbu byla statečným ohnivým pirátským ořem (variace na Petra Pana)

Shirka mezitím v klidu vozila vílu

Následně se i andalušanka zhostila role spolehlivého oře vozícího děti (je fantastická, protože když dojde na děti, tak se jimi nechá vodit ze země a opatrně ťapká s nimi na zádech)

A ještě vystoupení s frísem na téma "Valkýra"

NYEMI
    NYEMI --- ---
    Uz umi zastavit! A obcas se i rozejde! A ZACOUVAL ZE SEDLA!!!
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Ja jsem se svezlaaaaa po cviiciistiii na koooniiiskoooviiii! Asi deset metruuuu!
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: No nevím, oni jsou v tom stádě částečně takové individuální podskupinky, které se chovají nezávisle... Takže by možná odvedla tak akorát 1/4 až 1/3 stádečka a zbytek by si šel po svém (a huculu by neodvedla nikam, ta by si určovala cestu a cíl sama :-))

Co se "družení" a závislostí týče, tak teď jsou ve stádě (dočasně) tři nové kobylky, které jsou tam na střednědobém výcviku. Jedna z nich se doslova přilepila na shirku a tváří se jakoby byla její hříbátko :-) Barevně, vzhledově ani typem chlupů to sice neodpovídá, ale velikostí je ten poměr kobyla vs. hříbátko téměř dokonalý (taky u shirky vypadá kdejaký jiný kůň docela malý)...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: tak kone by jiste do vybehu odvedla... a mozna i jinam :))
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: No na ošetřovatele nevím, ale "zvorat" toho umí hodně :-)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: hele tady vedle v Zelkovicich se hleda osetrovatel, tak ji doporuc!

PES
    PES --- ---
    Mlaďoška zvažuje, zda se přihlásí na inzerát hledající pracovní sílu jezdící s traktorem na částečný úvazek.

A shirka s andalušankou po jarním vykoupání pohrdly vyválením v písku (andalušanka se vyválela asi 10 vteřin poté, co se vrátila do výběhu - v hlíně)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    my máme trénink tak jednou za dva měsíce (částečně taky z finančních důvodů, že) - a mám to takhle i s dcerou - že si jedeme svoje a občas se necháme postavit do latě... a třeba moje trenérka jezdí taky se trénovat - což mi přijde hodně pozitivní, že to nebere stylem "já jsem u koní celý život a všechno vím a všechno znám".
    A teď zase koukala na náš side pull a ptala se, jestli jako fakt nemám na Neda VŮBEC žádnou uzdu a jestli s ním jezdím i do lesa bez uzdy, ale nechala to bez komentáře... :-)) Však já jí ještě přesvědčím :-))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: proto si držím tuhle trenérku - ona je taková laxouška, má svých starostí dost (doma tři puberťáky) - takže občas jí uhnat je problém - ale přijde mi, že koním rozumí a že "vidí" - nechá mě předvést s čím je problém a pak se snaží rozklíčovat, kde udělali soudruzi z NDR chybu.... A někdy jde a zkusí to sama, aby viděla, na co kůň reaguje a na co ne.
    Používám jí hodně na to, aby mi řekla, proč kůň něco dělá či nedělá - je to proto, že to neumí či nechápe, je to proto, že je tam nějaká mechanická překážka (Ned je třeba na pravou stranu tužší), nebo proto, že na to jdu blbě... a nebo jestli je to proto, že kůň se rozhodl, že ne (když mi letos Ned přijel, tak zkoušel prudit, že nebude dělat věci, do kterých se mu nechce :-) - půl roku jezdil jen "dopředu a rovně" na trailech a jezdil jako vůdčí kůň, tj. jezdil svojí rychlostí a přizpůsobovali se ti ostatní - takže najednou úkony že když jde na vodítku, tak se chodí mou rychlostí a že občas se běhá dokolečka na kruhovce a couvá se a dělají se úkroky a překroky a jemná práce, považoval za křivdu :-)

V něčem mám taky výhodu těch stájí - často se člověk přinachomýtne k cizímu tréninku a může si prohlídnout a naposlouchat, jak to dělají ostatní naživo... a není to přefiltrovaný YT (kam lidi dávají jen věci dořešené), ale je to všechno - good, bad and ugly....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Jsem presvedcena, ze to je ta nejtezsi cast. "vymyslet" jak to vysvetlit! Prachy na trenery nemam, ale hodne mne naucily videa na YT, kde se da vypozorovast spousta veci, kdyz clovek kouka pozorne. Ale se zkusenym clovekem je to jednodussi, o tom zadna.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no a proto jsem si pozvala trenérku, protože jsme se zasekli a já to nedokázala napravit... přitom jak píšeš, stačil krok zpět... jako vrata otevřeme a zavřeme vždycky, ale není to "elegantní", vázne ta naše domluva - takže zase to naporcovat na to, že jeden krok dopředu a jeden doleva a chvíli postát a pak zase doleva a tak.... A já někdy nevím, jak to přesně tomu koni vysvětlit, aby to bylo pro něj uchopitelný...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam