• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MIST: haha, teď si čtu ty textovky - psala ti totiž dcera, já jsem řídila.... tak aby sis nemyslela, že perly "so v keri" a "je to pristupni" jsem psala já :-))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: nebo měla cykly sladěný s tebou :-)))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Ja jsem si u Solinky nikdy zadny naladovosti nevsimla.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MIST: když jsem tam byla já, tak byly hrozně klidný.... vlastně jsem si jich nevšimla dokud jsem nestála u nich... furt jsem koukala nechápavě na ten keř, co že tam kvete, že kolem toho lítaj včely, až jsem uviděla ten obrovskej roj... a to jsem tam byla s pěti kozama... kozy za mnou utekly i když jsem to šla podruhé fotit... tak snad nebudou bodavý, no....
    Jeden ze stájníků je hasič, tak mu kdyžtak může dát první pomoc :-))
    MIST
    MIST --- ---
    CAROLIAN: a nebo to zas budou nejaky bodavy bestie a upichaji ho v aute cestou domu, to se dozvis vecer ve zpravach :P Nabalila jsem mu i Benadryl a hydrocortisone.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: U Foxy jsem moc neviděla nějakou souvislost s říjí (ani ty říje, po pravdě řečeno), ale občas byla v trucovité náladě, takové to a najust ne. Ned si první tři dny po příjezdu vyzkoušel, že skutečně myslím vážně, že bude běhat na kruhovce dokolečka, že myslím vážně, že při práci se nežere a že na vodítku mě nebude vláčet za sebou jak je zvyklej dělat s nákladníma mulama - a od tý doby je více méně jasno.
    Má dny, kdy se mu nechce (dneska v deset ráno bylo 24 stupňů, slunce pálilo, takže kromě mírného proběhnutí klusem navolno na jízdárně dostal jen sprchu a směl si vytvořit bahenní zábal proti komárům), nebo kdy mu třeba není dobře (poslední kování ho kovář asi strouhnul moc, bolely ho nohy), ale vesměs jsou to rozumné, racionální požadavky (moc vedro na nějaké lítání, fyzická nepohoda), není to taková ta umíněnost...

A to ještě máme ve stájích dramatickou umělkyni, co chodí všechny valachy provokovat a nastavovat se a pak hystericky ječí, když se na ní jen očkem podívají.... jasná stoupenkyně MeeToo
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MIST: dejte vědět, jak to dopadlo.... doufám, že starej Mist nepojede takovou dálku nadarmo....
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: hezky řečeno :) že kobyly vnášejí různé nálady :D to budu říkat tomu svému jelitu až mi zase bude dělat pičičárničky na poli. Ta moje kobyla je ok snad tak leda týden po říji, to by mě svezla i do nebe a pak už se dělají blbosti
    MIST
    MIST --- ---
    CAROLIAN: ANABEL_LEE: starej Mist se chysta, uz jsem mu odvezla oblecek, kostatko, krabici....tak snad neodleti nez tam dojede
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Ja jsem tu vloni potkala roj na strome u cesty. O dva dny pozdejs jsem u plotu mela vcelare, kterej ho urputne hledal, ncmene roj uz se odrojil nekam jinam...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: no u nas kdyz se vyroji vcely, tak nez stihnu sehnat vcelare, tak roj uz sedi nekde jinde :] ony se totiz v jedne oblasti vyroji naraz, jak se jim naplni uly
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    a stájová historka, o trochu něčem jiným... ve stájích se objevil roj včel... sedí tam v keři pod jízdárnou a hučí... o včelách nic nevím, ale jestli dobře dopadne mé organizování, tak by si je mohli odvézt Mistovic...

Tím by se včely dostaly z blízkosti koní a nebyly by u toho zlikvidovány.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: jako důvodů může být několik - hlavní bych ale viděla v tom, že už to máš nacvičený a neodbočuješ do slepých uliček... Plus mě přijde že valaši (mám teda zkušenost jen s valachama, ne s hřebcema) jsou tak nějak ochotnější než kobyly... Kobyly do toho vnášejí různé nenálady a tak, valaši potřebují mít jasno v tom, kdo čemu velí a pak fungují v jednom nebo druhém režimu (buď velí kůň nebo člověk) a s obojím se dá nakládat - nejsou v tom každodenní překvápka (ale možná je to tím, že nejvíc zkušeností mám s kobylou Foxy, která měla chaotickou majitelku a z valachů znám nejlíp Neda, který je prostě ňuňu).

Nicméně si myslím, že předchozí zkušenost je hrozně důležitá... včera jsem byla se známou ve stájích, ona poslala holku kydat s tím, že vezme jejího koně na travičku. No a pak ho nemohla z trávy odervat. Já jsem to s ním dala na první dobrou - prostě jsem mu ŘEKLA, že jdeme a dvakrát popotáhla vodítko a on šel, bez keců a bez problémů. Známé jsem to pak vysvětlovala, co všechno jsem udělala jinak než ona, byl toho celý seznam - ale já to nedělala podle seznamu, prostě mi to naskočilo automaticky. A kůň na to automaticky zareagoval.
    Tak si myslím, že spoustu věcí asi děláš už automaticky a Normen to bere jako že tak se to dělá, protože ty nad tím nepřemýšlíš, tak nemusí přemýšlet ani on....
    Teď nevím, jestli to dává smysl....
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    NYEMI: To je super! hodnej je!šikovnej!gratulka! konečně pojízdnej
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Rozhodne je radost s takovym zviretem pracovat!
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: IMHO nejhorší je, když si kůň spojí, že "dvojnožec na dohled" = "náklad dřiny než zase zmizí" :-/
    Ideál je, pokud kůň svého "dvojnožce" rád a chce jít něco dělat, že ano :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Je to tak! Nekdy nedelame, kdyz se mu treba nechce, jak je ve vybehu, tak muze kdykoliv odejit. A trenuju tak 15-20 min max, nebo proste dokud cejtim, ze chce delat, nekd presne jak rikas, vickrat denne.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Nu určitě má význam, že děláte prakticky denně a že díky tomu, že ho máš "u baráku", tak nemusíte dělat nárazově, ale klidně i po troškách několikrát během dne...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Jooooo! Je uplne skvelej, myslim, ze s nim brzo budu moct zkouset stani na zadku, lezeni za chuze a jezdeni obracene. Uci se uplne silene rychle. Jako bud je to tim, ze jsem Solinku vidavala parkrat tydne a s nim jsem kazdej den, ale ten proces je zavratne rychlej.

Jinak aby bylo videt, ze vsechno neni jen superruzovy, udelala jsem i sestrih jak jsme se k tomu dopracovavali.

normelni predobsedani
    http://www.youtube.com/watch?v=RG7pzyTt_AQ
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Má dost trpělivost, když se škrábeš nahoru :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam