NYEMI: jako důvodů může být několik - hlavní bych ale viděla v tom, že už to máš nacvičený a neodbočuješ do slepých uliček... Plus mě přijde že valaši (mám teda zkušenost jen s valachama, ne s hřebcema) jsou tak nějak ochotnější než kobyly... Kobyly do toho vnášejí různé nenálady a tak, valaši potřebují mít jasno v tom, kdo čemu velí a pak fungují v jednom nebo druhém režimu (buď velí kůň nebo člověk) a s obojím se dá nakládat - nejsou v tom každodenní překvápka (ale možná je to tím, že nejvíc zkušeností mám s kobylou Foxy, která měla chaotickou majitelku a z valachů znám nejlíp Neda, který je prostě ňuňu).
Nicméně si myslím, že předchozí zkušenost je hrozně důležitá... včera jsem byla se známou ve stájích, ona poslala holku kydat s tím, že vezme jejího koně na travičku. No a pak ho nemohla z trávy odervat. Já jsem to s ním dala na první dobrou - prostě jsem mu ŘEKLA, že jdeme a dvakrát popotáhla vodítko a on šel, bez keců a bez problémů. Známé jsem to pak vysvětlovala, co všechno jsem udělala jinak než ona, byl toho celý seznam - ale já to nedělala podle seznamu, prostě mi to naskočilo automaticky. A kůň na to automaticky zareagoval.
Tak si myslím, že spoustu věcí asi děláš už automaticky a Normen to bere jako že tak se to dělá, protože ty nad tím nepřemýšlíš, tak nemusí přemýšlet ani on....
Teď nevím, jestli to dává smysl....