• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: holuba?????????? lol

(ale já mám co říkat, synek teď adoptoval zlaté rybky, které někdo hodil Nedovi do nádrže na vodu :-))
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: boze!
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Hej, kocour uz je v cajku, ale lecim holuba xD Musim mu tyden pichat atb!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: proste hrebec no, zni to nunu :) snad zrealizujem vylet hergot, sme desne byzy furt!
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Tak s tim my problemy nemame. Ja kone nechavam se realizovat a nejak nemam problem s reakci. Jak jsme jeste na zacatku, nepotrebujem ty discipliny delat moc utazeny. Kazdej naznak je odmenen, nadseni do plneni cehokoliv je taky odmeneno. Utahovat muzu zacit vzdycky, zatim jsem rada, ze za mnou pribehne sam pro varku povelu a strasne se snazi je delat.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... ono navíc u Neda jak je těžkej a má dlouhý tělo (a občas delší vedení - on si všechno musí promyslet, než to udělá) - tak má tu reakční dobu trochu zpožděnou, než co bych čekala - je to prostě o zlomek vteřiny pomalejší, jenomže do toho já přitlačím s důraznějším pokynem, čímž ho zmatu - protože on už to začal dělat na ten mírný, jen to ještě úplně nedorazilo z jeho hlavy, do jeho nohou a přes moje oči do mé hlavy :-))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: tak to je dobrý - já jsem si na to musela pozvat trenérku :-)) Aby mě seřvala, že mám úžasnýho koně, který se děsně snaží a že kdybych ho jen přestala furt prudit, tak by šlapal jak hodinky :-)))... takže fakt jsme teď trénovali, že se na všechno musí pomalu a že se mezi jednotlivými cviky musíme "vydejchat"...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: To zni jako dobrej napad, ve skutecnosti uz jsem myslela na to, ze bysme prave tohle meli trenovat, stani v klidu. Zatim to trenujeme jen pri vychazkach venku, kdyz si chci s nekym povidat.
    Obcas se s tim setkam, ze zacne neco delat na nedokoncenej pokyn. Tak pockam, az to dodela, a pak opakuju pokyn. Vetsinou na podruhy pochopi, kde byla chyba a poslechne si ten pokyn celej :))
    Jo a ultimatni vymluva dnesniho treninku - totalni roj much a hovad! Tak jsem po nem nechtela nic moc precizniho, protoze mouchy nas zraly oba :(
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: jenom takové pozorování, nevím, jak to má Normen, ale Ned se často snaží "vyhovět" právě tím, že začne dělat všechno rychle a mocně..... chytnu za ohlávku a on začne "chodit do strany", i když to po něm vůbec nechci... takže musím opravdu šíleně ubírat na pokynech a posledních pár tréninků jsme strávili z větší části tím, že jsem ho chválila za to, že stojí a ČEKÁ, co po něm budu chtít a nehrne se po hlavě do cviků s urputností rozjetého náklaďáku... :-))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    A ja jsem ted nejak dlouho dlabala na dementka, tak se to snazim napravit a jiz treti den za sebou delame aktivity. Dneska jsem i sestrihala kratky video kroku, u kterych si myslim, ze je to nejak hodnotny. Mumon udelal velkej skok v jemnosti ovladani. Driv byl fakt na pest, moc halabala a hrr, ale s casem, kterej stravim jen hloupym drbanim jeho kouli, se fakt lepsi (a to nezertuji!). Zjemnil se, a to nejen na pozornost kolem mne (v tom videu je videt, jak si treba zadni nohou odhani hovado, ale dela to akorat tak, aby to nenapalil mne), tak i v tlaku - tlaku na ohlavku, i tlaku tyckou na nej. Je to ted radost s nim neco delat, asi mozna s tim, jak jsem si nasla kopu milencu, tak jsem se i ja uvolnila a jdu ho cvicit s chuti.
    Pripravujeme se na "ustup na holen", nebo hezky cesky "chozeni do strany". Zatim jen tim ustupovanim zadku. Strasne se mi libi, jak je nadsenej, je to jako kreslit obrazek - prvni je skica, to je povedomi kone, co po nem chci, pak se ty linky cisti - to je, ze kun se uci delat ukon dyl a soustredenejs a pak je takovy to precizni cizelovani, coz je pilovani toho, kam ma tu nohu spravne dat, aby se nesl, jeste vic se soustredil. A nakonec se clovek podiva na obrazek a ma kone, co dela strasne hezky nejakej cvik... Tak uvidim, jak to pujde casem, nicmene uz ted ma naskok pred Sol, ktera mela tu smulu, ze jsem prvni dva roky, co jsem ji mela, jeste nemela potuchy o mechanice pohybu a vsech tehlech sragorkach, co vedou ke shromazdeni.
    Za rok uz se budu mozna i cejtit na to jit na nejakej kurz :)
    A v cerveni namma prijit navsteva, tak dementek nebude chvili sam a bude moct dovadet a kopat do jinych koni, jaj!

normelni 8
    http://www.youtube.com/watch?v=ysZAq_R8dJ8
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    O vikendu prej byly nejaky bezudidlovy zavody, vypada to naramne.

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    mám nějakou virózku, tak furt čekám, že tu bude nějaká debata a ono nic :-))) Nebo třeba alespoň fotky koní.... :-))

Tak přihodím ještě zážitek z pátku... dcera má v pátky pronajatou starou islanďačku. Osp je ve výběhu se svým synkem (cca sedm osm let?) a na něm v pátek jezdí jiná ženská. Teď je ale pryč, tak jsme slíbili, že Traustiho taky vytáhneme ven, aby se proběhnul (kromě toho, on vždycky děsně ječí, když mu odvedeme mámu - to už jsem tady psala).
    No nic, vzali jsme je ven, bylo vedro, tak jsme si to namířili do lesa (dcera na ponici, já poncla na vodítku) - na pasoucí se loučce je teď udělaná "jízdárna" pro příměšťáky (ona tam původně byla před dvaceti lety jízdárna, ale zarostlo to, rozpadlo se dřevěné hrazení) - prostě ohrazený čtverec - ale je to v lese, kolem stromy, takže relativně stín. Dcera asi dvacet minut jezdila na ponici, já nechala Traustiho se kolem pást (zbytky suché trávy). Pak teda dcera slezla, sundali jsme poničce ohlávku a já dovnitř strčila i Traustiho, aby se trochu proběhnul a vylítal.
    Ten byl úplně bez sebe, skákal tam jak janek (jako nejen že vyhazoval zadníma a lítal, ale fakt jak bronco, skákal všema čtyřma najednou a tak). Osp na něj kašle, ta si tam oždibovala zbytky trávy, není blbá aby v tom vedru běhala.
    Když se uklidnil i Trausti, tak jsme pro ně šli, že teda se jde domů - a Trausti nejen že začal přede mnou utíkat, ale i na mě vyhazoval zadníma (prostě se otočil zadkem a při startu směrem ode mě kopnul). Takže vedro nevedro, musela jsem ho trochu prohnat.
    Překvapilo mě na tom to, že Osp je jasná ponice (tvrdohlavá a prudivá), ale v podstatě slušně se chovající a on je takovýhle rapl.
    Ne, že bych nezažila třeba i od Nedouše, že mým směrem hodí zadkem - ale tohle nebylo takové to uražené, že si kopnu nožkou na druhém konci jízdárny - tohle bylo poměrně těsně u mě (a ano, je mi jasný, že kdyby mě chtěl fakt kopnout, tak mě kopnul a nemám šanci uhnout) a přišlo mi to značně nevychované... takže pak jsme ještě měli "trénink" na kruhovce, s bičem, zatímco dcera sprchovala ponici - a on skutečně nemá hranice, normálně na mě najížděl a vyhrožoval... takže ač to nenávidím, tak jich i pár bičem schytal... jako není to můj kůň, ale dcera musí vedle něj fungovat (když si bere poničku) a potřebuju, aby se on choval slušně a nevyhrožoval.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: asi tak
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Hodně to dědí hříbátka po vzoru matky...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SUFFOCATE: takže prostě někteří jsou prasata a někteří ne... :-))
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    CAROLIAN: já jsem to viděla u 15ti hlavého stáda, plňas tam nebyl žádný, max. kříženec s plňasem. Prostě si kadili do krmiště.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE:
    SUFFOCATE: hmm, takže vy to u plňasů vidíte taky, hmm... tohle jsou fakt koně po kariéře, takže mají spoustu problémů, fyzických (zničené klouby, alergie, problémy s kopyty, přeříznutý jazyk atd.), někteří jsou i na hlavu a/nebo jim chybí základní sociální chování, tak jsem myslela, že je to tím, že jsou prostě "postižení" těmi závody...
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    CAROLIAN: to už jsem tady jednou řešila, že si koně kadí přímo do sena.. třeba jim to chutná. :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: hehe mam jednu plnasku doma, je to suverenne nejvetsi prase :) zatimco ponici a tlustoska sporadane kadi na latrinove okrsky, z olnasky kde to vypadne, tam to vypadne a jeste se to poradne zaslape a zamota do podestylky
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    stájník si natáhnul rameno, tak jsem tuhle čistila výběhy sedmi spřátelených koní.... vím, že je to teda malý vzorek, ale všichni tři ex-závodní plňasové nasráno v přístřešku. Ostatní (dva QH a dva Islanďáci) nakaděno v určité části výběhu.
    Musím říct, že ti plňasové jsou teda vyživní, protože v tom mají zašlapané seno, načůráno, vytvořené takové smradlavé bahýnko, fuj tajbl...

Jen pro zajímavost - máte někdo takovou zkušenost? Čím to? Že prožili část života v boxu a přijde jim normální kadit tam, kde žerou? Paddocky mají velké - Rose alespoň 100 metrů, ti další dva mají tak 500 společnou pastvinu.

Cupcake (jedna ta QH) si v přístřešku kadila, když k nám přišla, ale to bylo imho proto, že byla vystresovaná a schovávala se tam (přivezli jí z aukce - tj. zachráněná před salámem, nejspíš měla těsně před tím hříbě, o kterém nic nevíme)... Ned si tam občas nakadí v hnusném počasí, kdy se mu nechce vylézat, podobně islanďáci... ale pokud "můžou", tak chodí ven....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam